Klik og se annoncen

Af John Hansen

Den borgerlige mindretalsgruppe med V, DF og Radikale vedkender sig gerne den nye konstruktive samarbejdsaftale, man har indgået med flertallet fra A til Ø (inklusive F og Liberal Alliance).

Men Stén Knuth & Co. vil ikke her inddrage det, der vedrører selve borgmestervalget, så man hermed også står bag indsættelsen af borgmestrene John Dyrby Paulsen, Soc., og Villum Christensen, LA.

Sidstnævnte aftale og konstituering ønsker man ikke at stå bag - eller være en del af.

En eller to aftaler?

Det kom frem midt i sidste uge, efter et indslag tirsdag i TV Øst, hvor den kommende 1. viceborgmester (og måske kommende borgmester fra 2020) Villum Christensen skulle have givet udtryk for, at alle nu står bag tingene i Slagelse.

Det fik Venstre med borgmester Stén Knuth til at reagere: 'De (Dyrby & Villum, red.) går rundt og siger, der er enighed om konstitueringen af dem som borgmestre. Men det passer ikke.

Alle partier står ikke bag Villum og Dyrby som borgmestre.' Ifølge Knuth så er det to forskellige ting - at man i byrådet har foretaget et borgmestervalg, som blev afgjort med stemmerne 16-15. Og så at man har indgået en bred samarbejdsaftale med alle partier bag.

'Ret skal være ret'

Knuth mener, at det her har været nødvendigt at sige fra for 'ret skal jo være ret. Tingene skal passe.'

TV Øst-reporteren: - Puster du ikke til ilden, så det nu kan give yderligere uenighed?

Stén Knuth: 'Jo, det kan man måske sige. Men ret skal altså være ret, det er vigtigt at få sagt. Der er tale om to forskellige ting, to forskellige aftaler - én omkring borgmestervalg, én omkring samarbejde.

Og vi giver altså ikke fuld opbakning til valget af de to borgmestre, det må man forstå.'

Knuth finder, at man har været nødt til at kommentere på det.

Ja til samarbejde...

Villum har på tv givet udtryk for, at 'der er tale om én aftale, som vi ser det. Og enten er man med, eller også er man det ikke.'

I TV Øst afsluttede Villum dog også - med et skævt smil - at udtale, at 'det går nok i sig selv igen...og vi kan sagtens samarbejde i det nye år.'

I de to lejre kan der givetvis også være lidt uenighed om HVEM der primært har lagt grunden til, at man nu får samlet sig om en større samarbejdsaftale.

Betingelsen for at lave en sådan aftale var - fra V, DF og Rad. - såvidt vi ved, at den skulle være ganske bred og ikke have noget med borgmestervalget at gøre.

Mere brintbussag

Samtidig ligger det også klart, at den snart forhenværende borgmester Stén Knuth og Venstre også ønsker den spegede og mystiske brintbus- og Jivesag - med de store konsekvenser, også i rådhusadministrationen - undersøgt til bunds.

Til Sjællandske har Knuth sagt, at det er aldeles vigtigt at få belyst alle sider af sagen, herunder Villum Christensens rolle. Netop denne sag satte jo så megen uro og kritik frem-og-tilbage igang i Slagelse.

Også flere danske journalister, ikke blot i Altinget, vil fremover grave i denne brintbussag.

Villum kalder det 'heksejagt' at fortsætte, mens både Lis Tribler og John Dyrby til Uge Nyt har sagt, at der 'intet er at komme efter - det er gammelt snavs, som de blot tager op igen.'

Brintbussagen kostede dog - udover lange næser - de lokale skatteydere et pænt millionbeløb, dertil uro om 'en drejebog', fyring på rådhuset og sluttelig en kommunaldirektørs farvel og tak til den her kommune.

Erichsen: Følelser på spil

Socialdemokraternes gruppeformand Flemming Erichsen sagde på det generelle plan forleden til Uge Nyt og VDonline, at han bestemt forventer et fint bredt samarbejde for fremtiden - også selvom der er tale om 'stor spændvidde fra EL til LA'.

Erichsen: 'Men her er tale om et fælles ansvar. Det er jo borgerne, der har skabt denne kaotiske sammensætning af byrådet - og det må vi respektere.

Jo, jeg tror på samarbejdet fremover. Men vi må nok også indse, at der kan gå lidt tid, for der har været rigtigt mange følelser i spil. Stærke følelser,' påpeger Erichsen.