Klik og se annoncen

Af John Hansen

Så ruller vi for alvor deruda'...

Mod et givetvis grandiøst Tour de France a la Vestsjælland lørdag den 3. juli 2021.

Lørdagen hvor der samtidig også er både Roskilde Festival og Landsstævne i Svendborg - pyha, der bliver sgu' travlt. Og stor trængsel.

Ned langs kysten...

Slagelse Kommune og Vestsjælland er som nævnt særdeles centralt med i løjerne omkring den danske udgave af Le Tour.

Omkring 30 kilometer fra Bildsø til Sprogø (som jo hører til kommunen) kommer Tour de France-rytterne til i 2021 at køre igennem Slagelse Kommune.

Med strand, hav og varierende landskaber kan Slagelse tilbyde rytterne rigtig meget inden for naturoplevelser, og store dele af ruten gennem kommunen er derfor også placeret langs kysten.

Ok, rytterne ser måske ikke så megen skønhed her. Men rent sportsligt får de til gengæld en rute mod syd og senere vest, som kan udfordre dem på vindmodstanden...

Fokus på Trelleborg

Feltet kommer dog også ganske nær vikingeborgen Trelleborg - og den er helt sikkert udset til at blive et yndet fotomål fra helikopteren.

Gerne med sjov aktivitet nede på vikingepladsen? Måske endda med et opstillet storslag over blot få sekunder? Evt. via andre gode ideer fra februars idé-workshop.

Netop Trelleborg var da også - ved TdF-præsentationen i Vejle forleden - et af de fire-fem markante punkter, der blev særlig fremhævet på Sjælland.

Sammen med Roskilde Domkirke, vikingemuseet i samme by og også den fem-tårnede kirke i Kalundborg.

Sprinterdage - med danskere?

Et ganske særligt punkt på lørdagens rute, som både ryttere og tilskuere kan se frem til, er selvfølgelig når feltet skal køre over Storebæltsbroen.

Som også Prudhomme har slået fast flere gange (læs anden artikel).

Her vil målstregen så være at finde lige efter Vestbroen, ret nær McDonalds i Nyborg.

'Og det bliver givetvis en sprinteretape. Det er der lagt stærkt op til,' melder cykelekspert Rolf Sørensen til os.

Hvor måske danskere som en verdensmester Mads Pedersen vil kunne blande sig?

Også andre danskere end Mads P., eksempelvis Søren Kragh Andersen og Kasper Asgreen vil være gode bud på de danske etaper (inkl. enkeltstarten i København) - og en mulig gul førertrøje?

Den store bro...

'Ja, netop Storebæltsbroen bliver et extra spændende punkt på ruten, og broen spillede også en essentiel rolle i forhold til i det hele taget at få touren til Danmark.

Og vi glæder os meget til at følge de mange tour-aktiviteter rundt om i landet,' blev det også fremhævet af Alex Pedersen direktør for Grand Départ Copenhagen Denmark 2021 I/S.

Unik mulighed for synlighed

Borgmester John Dyrby: 'Ja, vi ser selvfølgelig meget frem til, at touren kommer gennem Slagelse Kommune i 2021.

Det giver os bl.a. en unik mulighed for at vise vores kommune frem over overfor de mange besøgende, som kommer til kommunen for at opleve tourfeltet, og alle dem som følger med på skærmen derhjemme.

Større synlighed og et flottere billede af vores kommune er svær at få, når Slagelse Kommune her kommer med på Europakortet.

Vi er allerede godt i gang med at forberede en lang række aktiviteter og arrangementer både inden og under touren, så vi har endnu mere at byde på, når touren nærmer sig,' påpeger borgmester John Dyrby Paulsen.

Jubel i Holbæk og Kalundborg

VDonline var med borgmesteren og kommunens TdF-projektleder Puk K. Hvistendal i Vejle, da hele programmet blev fyret af.

Sammen med cykeleksperter, ministre og involverede borgmestre - som også Kalundborgs Martin Damm (klædt i gul førertrøje), Holbæks Christina Krzyrosiak Hansen med flere. De to fik begge hver en markant del af ruten med sig hjem.

Og de var tydeligvis jublende lykkelige. I modsætning til Slagelse fik de da også handelsbymidterne og deres Algade med på rutekortet.

John Dyrby mener dog nok, at vi også her i storkommunen med Slagelse, Korsør og Skælskør kan få alle dele pænt aktiveret og engageret.

Dyrby: Spred dagene ud!

'Og faktisk er det mit store ønske, at vi får spredt vores tour-fest ud over flere dage og længere tid.

Jeg vil gerne have et Slagelse i gult over flere dage,' påpegede en ivrig John Dyrby, mens vi talte om mulighederne på Munkebjerg Hotel i Vejle.

Ifølge Puk Hvistendal skulle Tour-dagen(e) jo også falde ind under Slagelse Festuge. Altid i uge 26. Og det vil jo ikke kunne blive bedre...

Og hva' med mere storskærm på Nytorv - fra for eksempel TdF-præsentationen og enkeltstarten i København?

Måske nogle gode ideer til også Helle S. Madsen, Morten Hass, Puk & Co.

Mere fest - og udsigt?

'Altså, det bliver en kæmpe fest,' er Puk og Dyrby ganske enige om.

Mens borgmesteren ydermere funderer over, om det - udover på strandvejene ned langs Storebæltskysten - mon vil være muligt, at få tilskuere med ud på selve Storebæltsbroen et stykke vej?

Eventuelt få tilskuere med ud på Sprogø?

Eller det vildeste - tilskuere op i pylonerne?

Derfra vil udsigten sgu' da være ekstra fantastisk... men det må vel nok mest være en plads for et par fotografer...

Idéworkshop 26. februar

Fra rådhuset udtrykkes ydermere, at 'alle som kommer til kommunen de dage også vil kunne opleve de mange gode værtskaber, som findes i landområderne.

Her vil foreninger, borgere, lokalråd, virksomheder mv. gå sammen og markere touren over broen med forhåbentlig en lang række spændende arrangementer.'

Og det er jo byer som Drøsselbjerg (grænseby til Kalundborg), Stillinge strand, Kongsmark, Næsby ved Stranden, Frølunde, Svendstrup og det nordlige Korsør, der helt konkret vil få feltet forbi.

Det kan godt være, feltet kører hurtigt forbi hvert enkelt sted, men der kommer jo en kæmpe karavane i timerne forinden. Og man regner med at alle benyttede ruteveje vil være totalt afspærret i tre-fire timer.

Puk: - Mød op den 26. februar

- Vi håber naturligvis, at rigtig mange vil støtte op om at klæde kommunen i gult og give både ryttere og besøgende nogle spændende oplevelser langs ruten. Derfor inviterer vi alle interesserede til en idéworkshop den 26. februar, hvor vi skyder forberedelserne til Touren over broen i gang, siger projektleder for Touren over Broen, Puk Kirkeskov Hvistendal.

Alle interesserede kan tilmelde sig idéworkshoppen på slagelse.dk/tourdefrance.