Klik og se annoncen

Af John Hansen

Danmarks sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, Soc. - godt kendt her i området og regionen - var tidligt ude med at pege på Slagelse Sygehus som et særdeles vigtigt sygehus i kampen mod den hærgende coronaepidemi.

Heunicke påpegede det bl.a. på et af de store tv-transmitterede pressemøder allerede i uge 11.

Og Uge Nyt og VDonline (allerede 17. marts) var efter et besøg på det lokale sygehus ude med beretningerne, om at man på øverste etage af det splinternye - efter flytninger af andre afdelinger, klargøring af særskilt elevator m.v. - havde gjort klar til at kunne modtage 48 coronapatienter.

De nye test-telte

Et par dage senere kunne TV 2 Øst og P4 Sjælland så yderligere fortælle, at den første modtagelse af corona-mistænkte patienter vil ske via nogle opstillede hvide telte ude foran sygehusindgangen.

Her er bl.a. tre-fire telte fra Beredskabsstyrelsen i Næstved opstillet, for at man der kan hhv. modtage og teste de potentielle smittede, som måtte komme ind.

'Vi tager imod dem her i første omgang bl.a. fordi det kræver en utrolig omgang rengøring og andre foranstaltninger, hver gang vi har haft en coronapatient inde på selve sygehuset.

Via de test-telte, vi har fået opført, kan vi i løbet af op til otte-tolv timer finde ud af, om de pågældende virkelig er ramt eller ikke,' fortæller overlæger på det slagelseanske sygehus.

Fra telt til elevator...

Og den nye direktør for NSR, Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse, Niels Reichstein Larsen, beretter om alt det nye, der nu vil blive trænet i de nærmeste dage:

'Der er kun femten meter hen til en elevator, der går direkte op til vores isolationsafdeling øverst oppe,' oplyser sygehusdirektøren - der forventer at Slagelse skal modtage mange patienter. Måske allerede i begyndelsen af uge 13.

Marcher og Show Tech

Denne fredag eftermiddag mødte vi også Jan Marcher og hans stab fra Show Tech i Slagelse, på arbejdspladsen ved Fælledvej og sygehuset.

Så sent som torsdag (altså 19. marts) havde Marcher nemlig fået ordren om at komme og stille endnu flere telte op ved Fælledvej og P-pladsen til sygehuset.

Det drejede sig om både forbindingstelte og visitationstelte til at supplere de øvrige - også så man i god ro og orden vil kunne komme beskyttet ind til selve coronaafdelingens særlige elevator.

Først Roskilde, så Slagelse...

I første omgang er det Roskilde Sygehus, der har taget imod alle de coronasmittede fra hele Region Sjælland. Og her kan man vist modtage cirka 40.

Dernæst står Slagelse for som sygehus nummer to.

Og derefter vil der kunne blive brug for sygehusene i Nykøbing Falster og Holbæk.

Disse afdelinger flyttet

Som omtalt, så har Slagelse over et stykke tid - jvf. også sundhedsminister Magnus Heunicke - gjort klar til at modtage et større antal smittede. Dermed er der skåret ned på andre aktiviteter - man har aflyst andre patienter og gået i en form for venteposition.

I Slagelse har man ryddet en stor del af den nyeste bygning - flyttet bl.a. afdelinger for medicinsk mave-tarm og hjerne og nerveafdeling.

I skrivende stund er der dog fortsat ganske stille i Slagelse - stilhed før stormen? - og altså mindre aktivitet end normalt.

Og vore kilder fortalte os, at der er indrettet omkring 48 senge udelukkende med henblik på den forventede corona-invasion.

Også denne ganske særlige afsondrede elevator kan komme i funktion, så man undgår at blande patienter med forskellige sygdomme.

Må frigøre kapacitet

Allerede i sidste weekend var RS ude med meldinger om, at 'den helt ekstraordinære situation omkring COVID-19 betyder, at der bliver behov for at drosle ned på flere planlagte aktiviteter på Region Sjællands sygehuse.

Heino Knudsen: 'Vi står i en ekstraordinær situation med spredningen af COVID-19, som vi er nødt til at forholde os til.

Vi har ansvaret for at skabe den nødvendige kapacitet til de smittede patienter, der har brug for hjælp. Derfor skærer vi nu ned på de planlagte behandlinger, der kan tåle at blive udsat.

Men det er vigtigt for mig at understrege, at vi opretholder alle de behandlinger, der ikke kan tåle at blive udsat, som for eksempel kræftbehandling og hjerteoperationer,' siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Indsats af medarbejderne

Danske Regioner har været i dialog med Sundhedsstyrelsen om prioriteringen af, hvilken aktivitet på sygehusene der kan udsættes uden risiko for patienten. Intensivkapaciteten skal øges...

'Situationen kalder også på, at vores medarbejdere hjælper dér, hvor det er vigtigt..

Jeg oplever allerede, at viljen til at hjælpe på andre områder er stor, og der ydes en kæmpe indsats af medarbejdere over hele regionen,' understreger Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland.

Alle patienter, der får udskudt deres behandlinger, bliver kontaktet. De patienter, der ikke hører fra sygehuset, skal fortsat møde op til deres aftaler, lyder budskabet.

Kontrol skærpet...

I øvrigt skærper man nu også kontrollen ved Slagelse sygehus' indgange. De bliver bemandede.

Og den kommende tid vil der kun være åbent ved tre centrale indgange. Altså med kontrol, oplyser NSR-chefen.

Fortsat nul i Slagelse, men...

Fortsat pr. eftermiddag fredag 20. marts, meldes om nul (0) corona-patienter på Slagelse sygehus.

Men i Region Sjælland ialt (Roskilde) meldes om 37 indlagte, heraf 9 på intensiv afdeling. Og heraf otte i respirator.

Danmark tæller i skrivende stund ialt 186 indlagte, dagen forinden var tallet 153. Fra torsdag til fredag steg de indlagte her i regionen fra 30 til 37 patienter...og det er nok lige før, at der reelt bliver brug for Slagelse.

Heunicke: - Hold afstand!

Og lad os så lige, til allersidst i denne artikel, igen-igen citere vores dedikerede sundhedsminister Magnus Heunicke, fra også fredagens seriøse P1-radio:

- Hold nu afstand! Tag det alvorligt - og hold nu den afstand, både ude og indendøre!