Klik og se annoncen

Af John Hansen

Så kom det endelig - udspillet til en udligningsreform. De justeringer, der med mellemrum altid må til i et samfund, der flytter sig.

Og Slagelse Kommune stod - som vi allerede for en tid siden kunne forudse det - til igen at få en god del (sandsynligvis mellem 50 og 100 millioner kroner ekstra) af udligningsreformen.

Tiden blev rigtig lang...

Borgmester John Dyrby Paulsen, Soc., og viceborgmester Villum Christensen, LA - der begge fra deres mange år på Christiansborg kender det taktiske politiske spil og også de ganske komplicerede regnestykker, der ligger bag udligningsreformer - var langt ud på fredagen dog ikke i stand til rigtigt at kommentere på noget reelt.

Dyrby afventede.

Først kl. 15.26 kunne han overfor VDonline bekræfte et resultat - at cirka 82 millioner kroner ekstra til Slagelse er 'tilfredsstillende.'

Krag: Vestsjælland trænger

Og en ligeledes tilfreds Villum Christensen gav allerede torsdag udtryk for ret megen optimisme, 'idet der nu lægges mere vægt på socioøkonomiske forhold. På antal udlændinge, parallelsamfund, bolig-sociale udfordringer' m.m., hvor Slagelse jo er i konstant minus.

Astrid Krag nævnte også direkte på pressemødet torsdag kl. 11.30 Syd- og Vestsjælland som ekstra ramte og lidende områder.

'Så der er ingen tvivl om, at vi må være med i den gruppe på 30 kommuner, som skal dele 950 millioner kroner...og så må vi ligge til at får en relativ stor andel,' vurderede viceborgmesteren.

Villum, transport og klima

På vort side-spørgsmål omkring det, at transportministeren har sat vore store vejprojekter på stop (motorveje v. Kalundborg, v. Rønnede-Næstved plus Rute 22), mener Slagelses viceborgmester, at der er tale om 'en skandale. Hver dag vi venter, bliver vi et fattigere land...og baggrunden er jo en håbløs klimalov, der sluger en hel masse uden at have nogen virkning på klimaet,' udtrykker Villum Christensen.

Småpenge - og værdighed?

Tilbage til S-udligningsudspillet - som jo har fået pæne ord med sig, om at fordele bedre og være mere retfærdig.

'Vi er for lille et land til at have så store forskelle,' pointerede både Astrid Krag og Morten Bødskov gang på gang.

Kritikere hefter sig dog i skrivende stund fortsat ved, at det er 'småpenge', man fordeler - samtidig med at man skåner store S-kommuner som Odense, Aarhus og Aalborg.

På Lolland sagde borgmesteren: 'Vi har i år måttet tage 80 millioner af kassen, og så hjælper f.eks. 30 mill. jo ikke så meget...'

I Gentofte, der betaler mest, klagede K-borgmesteren sig igen med et: 'Vi betaler ialt 3,3 milliarder i udligning. Det er 10 millioner kroner om dagen! Og så er det uværdigt, at landets statsminister beder indenrigsministeren om at ringe til mig, for at overbringe at vi skal betale endnu mere.'

I Kalundborg glæder V-borgmester Martin Damm (tidl. KL-formand) over, at han modtager ekstra meget. Gode lunser til at gøre også Venstre mere velvillige...

Særlig pressestrategi lagt

Regeringen havde på forhånd tilrettelagt et nøje udspekuleret forløb for offentliggørelsen af sit udligningsudspil.

Man vidste jo, at der altid er tale om en svær og ikke alle steder lige populær sag. Og så gælder det naturligvis om at skåne primært statsminister Mette Frederiksen - og om at få det bredt bedst muligt ud i offentlighed og medier.

Det gjorde man på den måde, at man fordelte offentliggørelsen over hele tre dage. Nøje tilrettelagt.

Om onsdagen gik en fornøjet og ganske ukonkret Mette F ud med, at nu sker det - og at det overordnet bliver positivt og mere retfærdigt for alle.

Der var ikke journalistisk mulighed for kritiske spørgsmål - ej heller til finansminister Nicolai Wammen, for han er belejligt nok på barselsferie.

Derfor sendte Socialdemokratiet og Regeringen en fungerende finansminister Morten Bødskov og indenrigsminister Astrid Krag ud på opgaven med at fortælle noget mere konkret på det stort anlagte pressemøde torsdag.

Vi blev holdt hen...

Torsdag fik pressen og borgerne dog alligevel kun nogle overordnede tendenser at vide - via et farvebelagt Danmarkskort.

Og så de samme ord omkring retfærdighed og bedre fordeling. Dog kun af et ekstra beløb på omkring 1 milliard kroner, hvilket ikke er særligt meget, når mere end 30-40 trængte kommuner skal dele det?

'Vi må vente til fredag formiddag med at høre nærmere, der skal jo også forhandles' lød det.

Og så sad man stadig fredag efter klokken 15 - også på rådhuset i Slagelse og her på redaktionen - og ventede på nogle af de vigtige tal.

Arne Ullum (NB-Økonomi, tidl. Søndagsavis-chefredaktør) kom så endelig med tallene - og de plus 82 millioner til Slagelse.