Klik og se annoncen

Af John Hansen

Nu må Slagelse endda finde sig i nærmest lidt hoverende at blive udskammet af Næstved - et Næstved, der ellers ikke har haft så meget at prale af.

Men da Næstved Kommune, i modsætning til Slagelse, i denne uge blev højdespringer på Dansk Industris seneste rangliste over 93 danske kommuners erhvervsvenlighed og -klima, da fik vi straks i DR-Regionalen og TV 2 Øst alle fortræffelighederne ved at rykke flot frem på ranglisten.

Faktisk er Næstved rykket 39 pladser frem, dog kun til nummer 41.

Slagelse var nr. 13

Dermed forlod Næstved og dens socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen ranglistens 80. plads - og overlod den til Slagelse og S-kollega John Dyrby Paulsen.

Dermed er Slagelse nummer 80, en fremgang på fem fra sidste års pinlige 85. plads.

Tilbage i år som 2016 og 2017 lå Slagelse anderledes højt oppe - eksempelvis nr. 13 i valgåret 2017.

Lige nu er det Sorø, der på en 21. plads ligger bedst blandt alle kommuner i Region Sjælland.

Om at bruge ranglisten...

Man skal altid tage disse klima-målinger med et gran salt.

Og kommentarer fra lokale politikere bagefter siger da også noget om, at man vægter dem noget efter om man har fine tal eller dårlige tal.

Og her trådte Næstvedborgmester Carsten Rasmussen - der tidligere har gemt sig lidt og ikke har tillagt undersøgelsen så megen værdi - nu klart frem og fremhævede blandt andet disse ting:

Carsten R.: Bedre stemning

'Virksomheder ser jo da på, om man ligger i bedste eller dårligste halvdel. Det har betydning for beskæftigelsen og hvor de flytter hen...'

'Vi lå nr. 80 sidste år, og så måtte vi jo gøre noget ekstra. Så jeg har været ude at besøge en masse af vore virksomheder for at høre, hvad vi ikke har gjort godt nok...og når vi så rykker sådan frem, så giver det jo en god stemning. Også blandt borgerne. De kan se, at der sker noget.'

Var nogle af Carsten Rasmussens hurtige medie-udsagn, efter at DI-undersøgelsen kom ud kort før vores avis-deadline.

Lytter kommunerne

Som nævnt så er Sorø bedst regionalt som nr. 21, foran bl.a. Køge, Næstved og Kalundborg, der er rykket fra plads nr. 60 til 47. Bestemt ikke tilfredsstilende placering.

Ringsted og Holbæk ligger i år hhv. nr. 66 og 67.

Tallene generelt vidner, ifølge DI, om 'at kommunerne lytter til virksomhedernes behov, hvilket er utroligt vigtigt både for erhvervslivet, men også for de mange borgere, der hver dag går på arbejde i virksomhederne.'

Plusser og minusser

Den pauvre 80. plads er et samlet indtryk for 79 Slagelse-virksomheders svar i et spørgeskema fra DI tidligere på året.

På den positive side er Slagelse gået flot fremad hvad angår 'sagsbehandling' - fra nr. 65 til nr. 26 - ligesom man er blevet markant bedre til at gøre brug af private leverandører.

Til gengæld ligger Slagelse skidt på områder som image, arbejdskraft, uddannelse, fysiske rammer og skatter, afgifter og gebyrer.

P.S.: Først senere (se også VDonline) kan vi nå at få en kommentar med fra Dyrby og andre...