Klik og se annoncen

Af John Hansen

Sig ikke, at Slagelses samlede indbyggertal ikke stiger for tiden.

Om kort tid rykker hele 30 nye mand M/K fra Nordvestsjælland ind i nybyggede faciliteter på den gamle cirkusplads ved Grønningen.

Adressen og bopælen hedder Sikringsafdelingen.

Og det er her - med den nye Sikringen 2015 i Slagelse - at Politiet sandsynligvis i næste måned, ved en svært logistisk og hemmelighedsfyldt operation - skal overflytte de 30 syge, farlige volds-patienter fra den nuværende gamle »Sikringsanstalt« i Nykøbing Sjælland.

LÆS OGSÅ: Maritim stemning, når den er bedst

Syge må også her gøres raske

Få dage før den officielle indvielse af hele Psykiatrisygehuset & Sikringen - i sidstnævnte får Kronprinsesse Mary og gæsterne på mandag ikke lov til at komme over - har Søndagsavisen fået bevilget en særlig rundvisning begge steder.

Mens der fortsat arbejdes af snesevis af håndværkere - ligesom fremtidigt personale forlængst er begyndt »træningen« i de forskellige rum og lokaliteter.

Og overalt møder vi forhold og nyskabelser, der skal hjælpe de ansatte til at gøre mere eller mindre syge mennesker raske igen.

Stærk medicin skal naturligvis medvirke. Men ellers er det primært behandlingen, der satses stort på. Og her er en klar sammenhæng med indretningen og de nye forhold, man tilbyder de anbragte patienter.

Også de 30 patienter på Sikringen, folk der har begået nogle aldeles grufulde forbrydelser, og som her spærres effektivt inde på ubestemt tid.

Målet: Udslusning over tid!

Perspektivet i hele arbejdet, der de kommende år skal udføres på Sikringen er, at de syge mennesker - primært mænd - skal gøres raske igen.

Så de på et tidspunkt atter kan udsluses i det omgivende samfund. Og komme ud og bo i huse og lejligheder, som alle vi andre gør det.

Ikke alle når dog så langt. Nogle kommer aldrig videre end Sikringens tykke mure.

Og der venter omfattende rapporter, behandling, tjek og sikkerhedsprocedurer, inden »de anbragte« kan lukkes ud i livet - her skal både overlæger og retsdommere ind over flere gange.

Regler for udgang...

Ifølge Kriminalforsorgen, Rigsadvokaten, Justitsministeriet og Folketingets ombudsmand - sidstnævnte besøger ligesom et særligt folketingsudvalg jævnligt de psykiatriske afdelinger - findes "nærmere fastsatte regler i navnlig § 12 og § 13" i særlige bekendtgørelser, for hvordan der under opholdet kan gives "ledsaget eller uledsaget udgang."

Sådanne afgørelser træffes i praksis løbende."Visse afgørelser kan træffes af overlægen, andre af Justitsministeriet," hedder det omkring dagligdagen på Sikringen.

Mur og "krokodillegrav"

Inde i bygningen fornemmer man klart alvoren og uhyggen, mens man en smuk og solrig onsdag formiddag frit får lov til at vandre rundt i de ellers hyggelige, lyse gange og omgivelser.

Her er en retssal og hermetisk lukkede rum. Streng, streng sikkerhedskontrol ved indgangen - både personlig og elektronisk. Og man kan, hvis man går tilstrækkeligt langt lige ud, heller ikke på et tidspunkt undgå at støde på en seks meter høj mur - og faktisk et dobbelt mursystem med en såkaldt »krokodillegrav« imellem.

I denne mellemgrav er der sågar plads til, at en politibil kan køre rundt.

Nej tak til tunnel

Intet er overladt til tilfældighederne. »Sikkerheden er ekstrem her,« fortæller projektchef Henrik Bendix Olsen. »Og aldrig er det lykkedes nogen at flygte ud af Sikringen.«

Heller ikke den fra starten håbede - og af Region Sjælland søgte - underjordiske tunnel under Grønningen og over til psykiatrisygehuset og det somatiske sygehus (når anbragte på Sikringen skal behandles somatisk), har man fået lov til at placere.

Kriminalforsorgen greb her ind og kaldte en sådan tunnel for for risikabel. For svær at sikre 100 procent hele døgnet rundt.

Beskyttelse - af hvem?

I øvrigt: De store sikkerhedsforanstaltninger, beskyttelsesmur m.m. er i mindst lige så høj grad "en beskyttelse mod mulig indtrængen udefra".

Mange vil gerne ind og "hilse" på nogle af de anbragte indenfor.

Og apropos mulig vold, tvang og trusler: så er det naturligvis i det daglige værst og "mest risikabelt" for de, der arbejder tæt med de meget syge patienter.

Det er Folketingets Ombudsmand, der overvåger, det der sker inden for murene i Sikringen.

Og at arbejde herinde til dagligt - hvad enten det er som læge, behandler, sikringspersonale, vagt eller andet - det kræver bestemt sin mand eller kvinde.