Klik og se annoncen

Af John Hansen

Danmarks statsminister forlod onsdag kl. præcis 17.15 et af Slagelses kendte lægehuse (Langes Gaard 12, med 5.000 borgere/patienter) med yderligere nyttig viden og en pæn portion optimisme i bagagen.

'Jeg har mødt nogle dygtige, engagerede mennesker her. Og jeg synes overalt at møde positive læger, sygeplejersker, ansatte og organisationer, der kan se det fornuftige i en sundhedsreform...

LÆS OGSÅ: Hvorfor vælge Tom Block?

Joh, jeg føler at der er medvind lige nu,' fastslog Lars Løkke overfor Søndagsavisen ved besøgets afslutning.

Løkke: 'De er hjørnesten'

Det står også klart, at en så stor reform er en særdeles kompliceret opgave, og der er mange ting, der skal spille sammen, hvis det skal lykkes at skabe en bedre sammenhæng på sundhedsområdet - og ude i det nære, ude i kommunerne.

- At de praktiserende læger vil være en hjørnesten i reformen, er vel givet. Kan I mon gøre det job tilstrækkeligt attraktivt for de yngre?

Lars Løkke: 'De praktiserende læger ER en hjørnesten. Og de bliver det i endnu højere grad i fremtiden, hvor vi jo også venter en stigning i KOL-patienter på 30-40 procent.

LÆS OGSÅ: Lars Løkke på lægebesøg i Slagelse

Vi sætter ind med at uddanne flere og få flere ud i praksis. Og det gør vi i et samarbejde med mange forskellige positive aktører, og så tror jeg fast på, at det nok skal blive godt.'

Halvanden times udveksling

Slagelse var udset som startby for Lars Løkke Rasmussens to-dages Danmarks-turné - med Regeringens nye sundhedsudspil som det helt store tema.

Og onsdag kl. 15.50 ankom statsministeren så lidt forsinket til Langes Gaard i Slagelse bymidte.

Her ved at aflægge besøg hos lægehuset med Lægerne Bang, Müller og Mühlbrandt sammen med formand for De Praktiserende Læger, PLO, Christian Freitag og sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Lars Løkke Rasmussen og Ellen Trane blev vist rundt i lægehuset - efterfulgt af en snak med PLO om regeringens sundhedsudspil med fokus på det nære sundhedsvæsen og lægernes arbejde.

Lægen og tilbagetrækningen...

'Vi vil med sundhedsudspillet have flere læger i Danmark, så borgerne har mulighed for at komme til lægen tættere på hjemmet. Og så vil vi have, at de praktiserende læger, kommunen og sygehuset snakker bedre sammen, så man som patient kan få en mere sammenhængende behandling,' pointerer Lars Løkke Rasmussen også.

Af en 57-årig lokal patient fik han - apropos pensionering og tilbagetrækningsalder - det råd at inddrage lægerne i de enkelte, personlige tilfælde.

'Lægen kender jo borgeren bedst og kan virkelig bedømme nedslidningen,' noterede patienten.

'Klogt sagt,' konstaterede Lars Løkke nikkende.

Dyrere cigaretter?

- En form for quickfix, der vel hurtigt kunne hjælpe noget, var det ikke at fordyre cigaretterne stærkt - de er jo årsagen til KOL og megen anden dårligdom?

Lars Løkke: 'Selvfølgelig er prisen en faktor. Men hvor meget, vi kan sætte den op, har også noget med at gøre, hvad udkommet så vil blive i form af køb i udlandet samt anden form for handel. Her er en balance at finde...

Og så er vi jo tre partier i den nuværende regering, og her er vi ikke helt enige i spørgsmålet (Liberal Alliance er imod drastiske prisstigninger, red.),' sagde Løkke.

Samtidig hørte vi andre i baggrunden en af de lokale læger grue over den kendsgerning, at vi på det seneste - uhyggeligt nok i vort ellers oplyste samfund - har set en ny stigning af antal unge rygere...

Start i uge 8

Ifølge Ellen Trane Nørby vil Regeringen nok her i uge 8 påbegynde de politiske forhandlinger omkring sundhedsreformen.

Hun mener, at regionerne på nogle måder har været 'ganske gode til at drive sygehuse' - men nu er opgaverne i høj grad nogle andre. Ikke mindst at skabe sammenhæng i sundhedsarbejdet...med praktiserende læger, kommune, forebyggelse etc. som afgørende punkter.

Freitag: Mere attraktivt!

Det gælder om at gøre jobbene for praktiserende læger mere attraktive. Især de yngre skal lokkes.

Og som PLO-formanden Christian Freitag fortalte, så 'har Regeringen markant øget antallet af uddannelsespladser for praktiserende læger fra 252 årligt til nu 352.'

Der vil dog gå fem år, inden de kommer ud i praksis - og her har Danmark været for sent ude. Det skulle være påbegyndt for både 5 og 10 år siden...

'Men godt, der bliver gjort noget nu. Ideerne bag reformen er i det hele taget gode, men det kommer til at kræve nogle midler og bedre forhold,' påpeger Freitag.

Tue: Alle sygehuslægerne...

Læge Tue Flindt Müller og Anne Bang og deres ansatte var også tilfredse med dagen - og med at få den tætte kontakt til beslutningstagerne.

Tue har været prakt. læge i 27 år. 'Og i den periode har vi i Danmark fået 6.000 flere sygehuslæger, mens antallet af praktiserende læger er forblevet det samme,' fortæller han.

Vi fortæller mere om sundhedsbesøget i et par senere artikler...

Løkke drog vestpå

Efter Slagelse gik Løkke-turen til 'Huset' i jyske Hovborg, hvor det ville være muligt at møde statsministeren til et åbent debatmøde om sundhedsudspillet.

Torsdag den 31. januar besøger Lars Løkke Rammusen Billund Kommune sammen med folketingsmedlem Anni Matthiesen og Venstres borgmester i Billund Kommune, Ib Kristensen.

Programmet slutter med et besøg hos Psykiatriens Hus i Silkeborg med Venstres borgmester i Silkeborg, Steen Vindum, og regionsrådsformanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Psykiatriens Hus i Silkeborg er et fælles hus mellem behandlingspsykiatrien i Region Midtjylland og socialpsykiatrien i Silkeborg Kommune. I huset er både kommunale og regionale initiativer og tilbud samlet under ét tag, så borgerne kun skal henvende sig ét sted.

Ikke mindst omkring psykiatrien - og de flere og flere unge med angst og stress m.m. - er der også svære problematikker her i Slagelseområdet.

Meget fungerer bestemt ikke optimalt, kom det frem på dagen.