Klik og se annoncen

Af John Hansen

Folketingets og Christiansborg prægtige gange ligner sig selv.

Men her i april 2019 mærker man tydeligt, at en officiel valgkamp nærmer sig. Den uofficielle er forlængst i gang.

Vores lokale MF gennem hele 11 år, Villum Christensen fra Liberal Alliance, er på vej ud af Tinget - han genopstiller ikke, men vil nu koncentrere sig om arbejdet (også i Kbh-centrum) som statsrevisor (sammen med bl.a. Henrik Sass, Soc.) og som indflydelsesrig viceborgmester i Slagelse.

Et spil, giv og tag...

Som sådan synes Villum ikke at ville komme til at savne partilivet i Folketinget. Omkring ti år derinde - som Dyrby og måske Brodersen - det har været fint med det...

'Og det er jo et spil. Et spil hvor vi spiller de forskellige roller - år efter år.

Sådan er det jo, og sådan har det været. Spændende med mange interessante rejser, aftaler og projekter. Og nogle ting har man da også haft en indflydelse på,' siger Villum.

Mest spændende for ham har det været, sammen med Anders Samuelsen, at tage hele vejen med Ny Alliance og nu Liberal Alliance. At starte et nyt parti, der - trods spådomme om 0,0 procent - immervæk opnåede resultater.

Ridderkorset

Og så er Villum jo netop af HM Dronningen blevet belønnet med Ridderkorset.

Villum: 'Jeg tager bestemt ikke afstand fra kongehuset, men synes godt man kan være monarkist, uden at være stærkt royal, gå Billedbladet i møde og dyrke hvert eneste skridt de tager.

Men det var bestemt en god oplevelse,' fortæller han på Søndagsavisens spørgsmål.

'Jeg kom ind som nummer to, og der var 60-70 ordenmodtagere af forskelig slags. Dronningen var dagen før kommet hjem fra Argentina, og jeg drøftede turen og hendes oplevelser,

Bl.a. om â??danskerbydelen' dernede, hvor også udenrigsminister Anders Samuelsen jo deltog.'

Kørekort med Pape

Men ellers fulgte vi den anden Villum en del af arbejdsdagen - næsten fra morgenstunden.

En af de første ting var et samråd med justitsminister Søren Pape. Det drejede sig om hurtige ekspeditionstid for kørekort - og var bragt ind af Rasmus Prehn, Soc., som en af de mange Nordjyllands-spørgsmål ham og Bjarne Laustsen, Soc., bringer ind. Fra hhv. Aalborg og Frederikshavn.

Også den kendte Mariager-borger og MF (oprindelig her fra Dalmosekanten) Kim Christiansen var til stede. Han der både er skrap DF-trafikpolitiker, sanger og bodegaejer.

Statsrevisor VC

Dernæst var vi rundt i LA-lejren - hos det LA, der netop har holdt årsmøde og i øvrigt har hele 6 ministre.

'Ministrene har jo deres at lave, så vi ser dem ikke så ofte,' siger Villum Christensen.

Villum der senere på dagen har vigtigt arbejde som statsrevisor. Så vidt vi ved igen uden en Henrik Sass på plads...

Men statsrevisorerne udkom med en stærk kritik af statsregnskabet.

Juhl fra Enhedslisten

På gangene og i andre mødelokaler får Søndagsavisens udsendte i øvrigt hilst på DF-fiskerichefen Ib Poulsen, den radikale Rasmus Helveg - som vi kender fra Troels Brandt, da denne boede i Gerlev - og også Enhedslistens Christian Juhl.

Sindige Juhl, der jo er i præsidiet, mødte vi sidste 1. maj i Anlægget i Slagelse - sammen med Thomas Clausen. Og han husker tydeligt, hvordan 1. maj-vejret svigtede os i 2018...lige før vi fik tre måneders hedebølge.

Kaare med gode kort

En længere snak fik vi med den halvlokale, regionale socialdemokrat Kaare Dybvad fra Holbæk.

Han er af flere analytikere bragt i spil som mulig boligminister, men tager tingene med ro og værdighed: 'Jo, vi er favoritter til valgsejren. Vi står ganske godt.

Men jeg så også Løkke vs. Mette Frederiksen forleden i tv-duellen. Og vi ved alle, at Løkke er både dygtig og stærk i en valgkamp - så den er bestemt ikke hjemme.'

Kaare Dybvad kommer gerne i også Slagelse, og han har et solidt kendskab til området her - og Sjællands yderkanter i det hele taget. Og så bragte han efter kommunalvalget 2017 stille og roligt purunge Christiana K. Hansen på plads som Holbækborgmester.

Græd direkte på tv

Vi var forbi Rasmus Horn Langhoff, Soc., og Henrik Brodersen, DF - begge MF og igen kandidater - men de var ikke hjemme på deres kontorer.

I stedet traf vi på Lisbeth Bech Poulsen, SF's relativt unge ordfører.

Hun græd en gang åbent på live-tv (irettesat internt under SF-tiden i regering) - men må siges at være kommet stærkt ud på den anden side.

Sådan er Borgen også. Til gråd og latter. Sejre og nederlag. Og nu er der snart valg igen...Samtale med Villum i Liberal Alliances afdeling på Borgen. Foto: Nicholas P. Hansen