Klik og se annoncen

Af John Hansen

Mangt og meget er føget frem og tilbage på valgnatten - og i dagene efter valget i Slagelse.

En af de nyvalgte, Det Radikale Venstres Troels Brandt oplevede - sammen med sin formand Poul Bek-Petersen - en ganske turbulent og voldsom valgnat på Slagelse rådhus, hvor gribbene flokkedes.

Så meget så det indimellem var 'rystende', hvad der foregik.

Teori og praksis?

Der kan være langt mellem teori og praksis. De lovede smukke ord og så den brutalitet, der følger ved den praktiske udførelse...

Her i Søndagsavisen har Troels Brandt - han der var én af dem, der forsøgte at samle V og S og i det hele taget samle byrådet om fremtidig politik - udtrykt nogle af sine tanker - her efter valget. Vi skal understrege, at han gjorde det før de aktuelle brede forhandlinger, der netop nu pågår.

Også før konstitueringen - ja også allerede i valgkampen og endnu før - havde de radikale fundet sin linie: Den der ønskede bredt samarbejde med V og S, bedre politisk og personligt klima etc.

Og også i selve byrådssalen gentog han håbet om et reelt bredt samarbejde og ikke bare tomme ord og løfter.

Realiteterne har vist ham noget andet. Virkeligheden er barskere.

Vil ikke Wild West

'Og nej, vi skal ikke ha' den slags Wild West på Westsjælland,' påpeger Troels Brandt overfor Søndagsavisen.

'Det mener jeg ikke, borgerne har fortjent. Nej i Slagelse vil vi ikke have at personfnidder og gammelt nag skal regere kommunen de næste fire år.

Det vi nu får er bestemt ikke den bedste løsning for Slagelse Kommune,' noterer Brandt.

Man glemte bare vælgerne og borgerne på valgnatten...og det var præcis derfor, De Radikale måtte sige stop og time-out. På kommunens vegne. Den egentlige opgave syntes blot smuldret hen i de trætte, mørke timer...

Ikke snævre flertal

Brandt forklarer videre: 'Efter år og dag med et fastfrosset og ikke-eksisterende samarbejdsklima samt uset dårlige personlige relationer mellem byrådets medlemmer, har kommunens borgere ikke brug for yderligere fire år med et blokopdelt byråd og snævrest mulige flertal.

Det får Slagelse med den aftale, som sikrer John Dyrby Paulsen borgmesterkæden de næste fire år.

Glem alt om at Dyrby og Villum Christensen fra LA skal dele borgmesterposten imellem sig. Villum bliver aldrig borgmester.

Rent spil for galleriet

Aftalen er rent spil for galleriet, og den fører de gamle positioner med ind i fremtidens byråd. Desværre.

Der har aldrig været et politisk projekt hos Dyrby og Villum. Alt har handlet om at sikre sig borgmesterkæden. Politikken har man glemt. Det skal jeg være den første til at beklage.

Især fordi jeg oprigtigt mener, at vi siden dagen efter valget har haft gang i nogle politiske diskussioner, som kan gøre Slagelse til en bedre kommune for alle kommunens borgere. Og som kan optø byrådet og sikre brede aftaler hen over den politiske midte.

'Vi var godt på vej...'

Som nogle kolleger har sagt til mig, har det været de bedste og mest konstruktive politiske diskussioner, de har været med til i mange år. Det viser mig, at vi har haft fat i noget. At der har været et undertryk, en higen efter at byde blokkene op og skabe et helt nyt politisk klima i Slagelse Kommune.

Men personfnidder og gammelt nag skal ikke regere kommunen de næste fire år. Selvfølgelig ikke.

Radikale Venstre gik til valg på at et bredt samarbejde, og det har jeg tænkt mig at leve op til.

Det håber jeg også, at mine kolleger har. Og jeg mener helt oprigtigt, at vi har vist vejen i nogle af de seneste dage. Her har vi en tid prøvet at skabe et vigtigt politisk grundlag, som kunne pege fremad og som viste, hvor stort potentiale, der rent faktisk er i et samarbejdende byråd,' slutter Brandt for denne omgang.