Klik og se annoncen

Af John Hansen

Uden Storebæltsbroen, næppe noget Tour de France a la Danemark...

Det kan man roligt fastslå - der lå noget nærmest ultimativt i, at den bro altså SKULLE med på rutekortet, hvis 2021-aftalen med Danmark skulle gå i hak.

Flot, frank og fransk står han der, Monsieur Christian Prudhomme, selveste Tour de France-direktøren, og beundrer vores avisforside fra 6. december 2018 - med det store blå-himmel-foto af Storebæltsbroen og tilhørende rubrik: 'Vi får Tour de France'.

Vive la France et le Grand Pont

Dette var som bekendt vor ugeavis-forside hele to måneder, før det hele officielt blev bekendtgjort.

Værtsskabet til Danmark 2021 - ikke mindst aftalt imellem Prudhomme, Lars Løkke og præsident Macron.

Nu var vi så fremme ved et ekstraordinært vinter-pressemøde 2020, nemlig selve offentliggørelsen af den danske del (tre etaper) af Tour de France-ruten 2021. Resten af TdF-ruten offentliggøres først i efteråret.

'Vi bygger i mere end én forstand bro mellem Danmark og Frankrig her,' fremhæver Prudhomme.

En ekstra dimension

'Jo da, det er denne fantastiske bro og dens hele udformning, der er så fascinerende - og nu kan byde Tour de France på en ekstra dimension og udfordring,' forklarer Prudhomme på vort spørgsmål om vigtigheden, la importance, af netop denne bro på ruten.

'Magnifique...extraordinaire...jeg glæder mig i den grad til at se, hvordan Storebæltsbroen og dens sandsynlige mod- og sidevind vil påvirke 2. etape af 2021-løbet,' siger Prudhomme med kendt tonation og passion. Og han fortsætter:

Vinden kan overraske - og splitte

'Ruten ned langs kysten (Storebæltskysten fra Kalundborg via Stillinge strand, red.) vil måske allerede have haft sin indvirkning på feltet. Og så kommer det ekstra spændende, når de skal dreje vestpå opad broen. Op i fri luft.

Jeg tror ikke, rytterne skal undervurdere netop denne strækning.

Heller ikke klassement-rytterne. Hvis ikke de er meget opmærksomme og med blandt de forreste, når de kører opad Østbroen, så risikerer de - især ved stærk sidevind - at blive hægtet af og miste værdifuld tid.

Det er for mig, det allermest spændende.

Udover at der jo bliver tale om et spektakulært skue ud over vandet, de smukke øer og landskaber.'

Cyklisme der gør indtryk...

Prudhomme har i flere år arbejdet med tanker og planer om at få en Tour-start, Grand Depart, til Danemark et Copenhague.

Ikke mindst siden han oplevede et VM-arrangement i København 2011 fuld af engagement, passion og entusiasme. Og han siger til os:

'Jeg oplevede den store glæde ved daglig cykling, som man ser den i jeres hovedstad, København. Så utroligt mange i alle aldre cykler bare rundt overalt.

Det har gjort stort indtryk på mig - og det har jeg ikke mindst talt meget med Lars Løkke Rasmussen om,' siger Prudhomme, mens han flygtigt kigger over på den ligeledes cykelpassionerede tidligere danske statsminister, der står blot fem meter bag os.

De mange danske TdF-fans

- Mener du København og Danmark her er ganske unik, enestående?

'Ja, helt afgjort. Cykellivet er i den grad udbredt. Og dertil kommer jo også jeres mange cykelfans og turister, der hvert eneste år følger Tour de France også på de franske veje.

Det er virkelig imponerende, at Danmark altid stiller med så mange glade og begejstrede tilskuere - det har også gjort indtryk på mig.'

De første dage...

Monsieur Prudhomme føler sig sikker på, at Tour de France også på dansk grund vil nyde en god atmosfære og få et flot flot afsæt.

'De første dage af Le Tour sætter ofte løbets tone og stemning. Det er derfor extra spændende, at vi i juli '21 skal starte i en by, som lever og ånder for cykling. Sådan har jeg lært danskerne at kende.

Og de tre første etaper vil komme til at vise dansk kultur og danske landskaber, der må begejstre.'

'Alle får en chance'

- Men stadigvæk. Der er jo meget, meget fladt i Danmark, næsten overalt?

Prudhomme: 'Rent sportsligt er jeg ikke nervøs for, at der i Danmark ikke rummes landskaber og unikke facetter til at køre cykelløb på allerhøjeste plan.

Vi kender jo mange af jeres dygtige ryttere, og nu er vi kommet rigtigt rundt i hele landet, smukt som det er. Også opad bakkerne og langs jeres kyster.

Jeg mener klart, at der på landevejene vil gives rigtig mange chancer for at begejstre over de tre dage. Både for enkeltstartsryttere, for lykkeriddere og sprintere.

Alle får deres chance,' pointerer Christian Prudhomme med et stort smil.

Au revoir! A juillet 2021...