Klik og se annoncen

Af John Hansen

Også i Slagelse ringede kirkeklokkerne smukt i tirsdags - og Dannebrog var på halv. Prins Henrik døde som bekendt i forrige uge og blev bisat på værdigste vis.

Han sov forleden tirsdag kl. præcis 23.18 ind på sit elskede Fredensborg Slot. Omgivet af Dronning Margrethe og deres to sønner, Kronprins Frederik og Prins Joachim.

Ofte til Skælskør...

Kondolancelister var lagt frem på bl.a. Amalienborg i den første sorg-tid. Hans kiste var placeret i kirken til offentlig beskuelse. Og tusinder af danskere strømmede til. Også med et hav af blomster og rørende sympatitilkendegivelser.

Det var jo også en mand, en far og svigerfar, en elsket bedstefar, der var gået bort.

Bernd & Henrik: Samme sprog

I sit liv og virke oplevede vi også her på Vestsjælland - officielt som privat - Prins Henrik mange gange.

Som oftest rigtigt festligt og fornøjeligt. Såvel når han var alene som sammen med Kronprinsen eller Dronning Margrethe.

Ikke mindst mødtes han ofte med sin rigtigt gode ven, bryggeridirektør Bernd Griese fra Harboe i Skælskør. De var ikke mindst sejlsportsvenner.

De to markante 'indvandrere' forstod hinanden. Talte samme sprog og havde fælles humor.

Bådene på Harboe

En af Henriks konkurrencebåde er udstillet i Harboes nye velkomstcenter - desværre nåede Prins Henrik aldrig selv at komme til Skælskør for at indvie det.

Griese skænkede i hhv. 2001 og 2003 to dragebåde til hhv. Kronprins Frederik og Prins Henrik - og Henrik deltog aktivt i DM-sejladser udfor Skælskør i såvel 2001 som 2005.

Mange vil også huske Prins Henriks deltagelse ved Harboe Bryggeriets 125 års jubilæum i 2008. Her var Henrik plaget af generne fra en skulderoperation, ligesom han også blev ramt af visse rygproblemer.

Også i 1999 havde vi et pragtfuldt solskinsbesøg i Skælskør af regentparret (under borgmester Hans Chr. Nielsen), hvor Henrik og Margrethe spadserede fra det gamle rådhus og ned til havnen. Siden besøgte de også Guldagergård.

Glimt fra Vestsjælland

Her i dag viser vi nogle glimt fra et par dejlige Prins Henrik-besøg i det vestsjællandske gennem årene.

Dels fra en fantastisk dag på Agersø, dels fra en sjov og hyggelig dag i jubilæumsbyen Ruds Vedby i Sorø Kommune.

Førstnævnte sted var Lis Tribler vært, andet sted var det Ivan Hansen - dengang borgmestre der.

Også fra Harboe og fra Trelleborg viser vi fotoperler...

Slagelse 1988 og 2010

Det sidste officielle besøg, han og dronningen aflagde i Slagelse by var i efteråret 2010 - året efter, at de var på Slagelses Sydhavsøer, Agersø og Omø.

Her var Søndagsavisen med, og det var vi også, da Dronning Margrethe og Prins Henrik gæstede Slagelse i anledning af købstadsjubilæet i 1988 - mens Steen Bach Nielsen var borgmester.

Da blev de modtaget på rådhuset, spiste frokost på Frederik den Anden og lagde bl.a. en grundsten i den dengang helt nye Nørrevangskirke.

Og dengang erindrer vi også hvordan der ved receptionen i byrådssalen blev røget smøger så tykt, at man måtte skære sig igennem...

Åben, hjertelig, nem...

Søndagsavisen har fulgt og endda mødt Prins Henrik ganske mange gange i løbet af de seneste 30-40 år, og har kun godt at sige om ham.

Og alle vi har talt med og hørt om - inklusive Bernd Griese, Lis Tribler, Jørn Bach og Per Thuesen, der kom tæt på Prinsen som chef for De Kongelige Stalde - har også kunnet berette om Henriks venlighed, varme, generøsitet, ligefremhed, hjertelighed og humor.

EB og 'Kong Vom'

Det står i skærende kontrast til den modbydelige disrespekt og ondskabsfuldhed, som ikke mindst en vis del af pressen har stået for. Vi tænker naturligvis i første række på Se & Hør og Ekstra Bladet.

Sidstnævnte - som vi før også selv har kritiseret for underlødighed og utroværdighed - har i årevis direkte mobbet Prins Henrik med masser af forside-historier (grove fotos og text, som kongelige jo ikke kan tage til genmæle imod), hvor prinsen konsekvent og plat bare blev kaldt 'Prins Vom' eller 'Kong Vom'.

Også derfor fulgte kulturminister Mette Bock, LA, på selve Henriks dødsdag op med sit udfald imod alle, der havde mobbet prinsen...og nu hyklerisk begyndte at rose den afdøde for alverdens ting og gode egenskaber.

Pinligt forsvar...

I 'News & Co.' på TV 2 News kunne man opleve en hård debat, hvor ikke mindst Trine Larsen (Billedbladet) og Torsten Jansen (tidl. DR-chef) svarede hårdt igen på Ekstrabladets hælden-vand-ud-af-ørerne med, at 'det var slet ikke mobning, men bare kærlig satire'.

Torsten: 'Det har været mobning i avisen. Punktum!'

Mads Kastrup, Karen Bro og tidl. chefredaktør (og justitsminister) Hans Engell forsøgte på pinligste vis at forsvare og underspille Ekstrabladets endnu engang kolde og tvivlsomme metoder overfor deres ofre.

Men ikke mindst Trine Larsen satte med velanbragte, vrede ord de uforstående EB-folk på plads: 'Stop nu. Det er ren mobning. I er gået langt over stregen...'

Og så hykleriet bagefter, nu hvor han er død.