Klik og se annoncen

Af John Hansen

Der er flere måder at udtrykke det på.

Man kan på forskellig vis fortælle og berette om eksempelvis dramaet, befrielsesaktionen og flugten på Psykiatrien i Slagelse i denne uge.

Heino: Mine tanker går...

Når regionen, set fra hovedkvarteret i Sorø, selv skal fortælle om den grove forbrydelse og dramatiske hændelse, så lyder det præcis sådan her:

'Tirsdag den 19. november 2019 blev en person, der var indlagt på Retspsykiatrisk afsnit SL10 i Psykiatrisygehuset i Slagelse, befriet af en besøgende.

'Min tanker går til de medarbejdere og de patienter, der blev berørt af den voldsomme befrielsesaktion af en person, der var indlagt i Retspsykiatrien på Psykiatrisygehuset i Slagelse,' siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

'Det er rystende, at personalet blev udsat for trusler, og at der blev løsnet skud.

Medarbejderne og de patienter, der overværede episoden, fik straks tilbud akut krisehjælp. Heldigvis har ingen personer lidt fysisk overlast.

Det betyder alt for os, at medarbejderne og patienter kan være trygge. Derfor er der nu fuld fokus, at det ikke skal ske igen.

Dybt taknemmelige...

I forhold til efterforskningen henviser vi til politiet. Jeg kan derfor ikke komme ind på de nærmere detaljer i forløbet, siger Heino Knudsen.

På vegne af Psykiatriledelsen siger vicedirektør Dorthe Juul Lorenz:

'Det tilstedeværende personale i afsnittet handlede helt korrekt i den uacceptable situation, de var sat i. Trods omstændighederne tog de vare på andre ansatte og patienterne, så de ikke blev udsat for fare.

Vi er dybt taknemmelige for deres professionelle håndtering af hændelsen.

Akut krisehjælp

Umiddelbart efter hændelsen kom ledelsen af afsnittet tilstede, og der blev arrangeret akut krisehjælp både til det involverede personale, og de patienter som overværede hændelsen. Afdelingsledelsen for den retspsykiatriske afdeling vil naturligvis have fuld fokus på at hjælpe alt berørt personale i den kommende tid.

Vi, i psykiatriledelsen, var selv til stede i Psykiatrien i Slagelse tirsdag aften og talte med personale og ledelse både i det berørte afsnit samt alle naboafsnit i retspsykiatrien og i almenpsykiatrien Vest.

Omsorg og hjælpsomhed

Overalt oplevede vi kollegial omsorg, forståelse og umiddelbar hjælpsomhed i den svære situation.

Personale, som ikke var på vagt, ringede ind til psykiatrien og tilbød deres hjælp, og der blev hurtigt indsat ekstra bemanding, dér hvor der var behov for det.

Den helt særlige ro, professionalisme og kollegiale hjælpsomhed vi oplevede fra alle ansatte i Psykiatrien i Slagelse, kan vi kun være yderst stolte over. Tak.

De nærmere omstændigheder vedrørende handlingen kan vi på nuværende tidspunkt ikke kommentere på, da det er en politisag.'

Sådan var ordene i den pressemeddelelse, som Region Sjælland selv - under overskriften 'Patientflugt fra Psykiatrien' - udsendte et lille døgns tid efter begivenhederne.

Redegørelse krævet

P.t. er justitsminister Nick Hækkerup, Soc. ('Noget må jo være gået helt galt - det skal jo ikke kunne lade sig gøre') gået ind og har forlangt en nærmere redegørelse for sagen. Forventet til januar 2020.

'Så længe bør vi slet ikke vente. Den redegørelse bør falde i løbet af nogle få dage,' forlanger retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti dog.