Klik og se annoncen

Af John Hansen

Normalt tænker vi vel ikke hver dag på de berømte tagsten - medmindre det da stormer helt vildt.

Men man gør nok klogt i ikke at negligere tabte genstande, løse hjul eller evt. væltede betonklodser, når man bevæger sig rundt i dagens blandede trafikmylder.

Efter togkatastrofen

Det er klart, at den frygtelige katastrofe med lyntoget på Storebæltsbroen er noget helt for sig. Noget man som passager eller enkeltperson ikke kan gardere sig imod.

Her ligger ansvaret udelukkende hos myndigheder, togfolkene og/eller operatører, der naturligvis må sikre en forsvarlig fastgørelse af gods.

Men som f.eks. bilist, cyklist eller fodgænger kan man - hvis ikke man undervejs er optaget af mobiltelefoni eller sms-afsendelser - forbedre sit udsyn, overblik og forudseenhed, hvis man følger aktivt og opmærksomt med i, hvad der hænder foran øjnene på én.

Tung sag på motorvejen

Tag nu Vestmotorvejen - i øvrigt den smalle uden nødspor - ved Vemmelev og Korsør, hvor en stor lastbil mandag 7. januar kl. 14, ugen efter togulykken, tabte en tonstung betonklods ned midt på kørebanen.

Åbenbart var lastbilen fra vognmandsforretningen Niels Lautrup Christiansen A/S kommet lidt i slinger og ud i rabatten (forhåbentlig ikke grundet sms og mobil), hvorved betonelementet røg ud på motorvejen.

Heldigvis blev ingen ramt. Og ingen kørte ind i betonklodsen - men det skabte selvsagt efterfølgende kæmpekø og en af de daglige nedlukninger af vore motorveje.

Det kunne være gået grueligt galt...

Hændelse på Sorøvej

Det kunne det også ved en lidt mindre tung hændelse dagen efter kl. 14.09 på Sorøvej i Slagelse, hvor intetanende bilister og fodgængere overraskende blev udsat for et hurtigtrullende bilhjul, der strøg nedad vejen og senere ind over fortovet.

Pludselig slog det gevaldige gnister ud over asfalten i den kørebane, der kommer fra Sorø/Kbh. i retning af pude-rundkørslen nær Slagelse centrum.

En mindre lastbil fra Slagelse Entreprenørservice havde her tabt et hjul, der - løst og alene - så tog fart nedad i modsatte kørebane, hvor bilisterne måtte køre slalom for at undgå sammenstød.

Længere nede ad Sorøvej rullede hjulet over cykelstien og ind på fortovet, hvor det sluttelig blev bragt til standsning af en lygtepæl.

Et par fodgængere i nærheden blev heldigvis ikke ramt.

- Hovsa, hjulet røg...

'Og nej, det sad åbenbart ikke helt fast,' som en medarbejder ved lastvognen bemærkede omkring det mistede hjul.

Her er altså klare problemer i dagens Danmark - på flere fronter og på flere planer - med at have forsvarligt fastgjort de genstande og ting, man kører rundt med.

Det kan kun blive bedre i 2019 - håber vi.