Klik og se annoncen

På Nygade 4 i Slagelse ligger herretøjsbutikken med navnet Otto Johansen. Denne forretning er på flere måder enestående i byens historie og forretningsliv.

For det første har der været herreekviperingsforretning på adressen siden 1865, da købmand F. C. Lundbach etablerede sig i huset, som han købte af slagtermester Jens Thurø Hansen.

Otto Johansen fra 1919

I 1905 overtog sønnen Arthur Lundbach forretningen, som han overlod til Otto Johansen i 1919. Her på Nygade 4 finder vi den forretning i Slagelse, der har sine rødder længst tilbage. Samme slags forretning i mere end halvandet hundrede år.

LÆS OGSÅ: VSCS: Øget omsætning og stigende besøgstal

For det andet var købmand Otto Johansen en personlighed i købstaden, og hans navn er bevaret, alle kender butikkens navn, og man hører ofte 'Det kan du få hos Otto!' De færreste ved dog i dag, hvem personen var.

Otto Johansen var født i Slagelse, søn af vognmand og byrådsmedlem P. Johansen. Efter uddannelse i herrekonfektion åbnede han på Nygade 4 den 19. november 1919, og han drev forretningen til sin død i 1966.

Otto Johansen var forretningsmanden, der forstod at trække folk til og pleje trofaste kunder. Omkring skiftedag havde han stort salg af arbejdstøj. Alle der arbejdede â?? især på landet â?? fik ved skiftedag udbetalt deres resterende løn, der var penge på lommen, og så tog man ind til byen. Otto Johansen havde et stort sortiment af arbejdstøj og alt muligt andet, og alle fik en høvisk behandling, så de kom igen år efter år, også når de sad veletablerede.

Bøndernes paradis

Overfor lå tøjbutikken en legetøjsbutik, der hed 'Børnenes Paradis', og det lokale vid kaldt derfor Otto Johansens forretning for 'Bøndernes Paradis'.

Byboerne har altid med foragt set ned på omegnens folk, der kom ind til byen. Det var bønder â?? hele bundtet! Men Otto Johansen plejede sine kunder, og her følte de sig godt behandlet. Og der går mange historier om hans gode forhold til sine kunder, både fra byen og oplandet.

En gang i 1950'erne anskaffede Otto Johansen sig en 'lysmand', der blev sat på husets arkitrav. Dette vartegn for forretningen - en neonreklame - løftede på hatten. Mekanikken blev slidt og en ufølsom og respektløs eftertid har fjernet vartegnet.

Otto Johansens Eftf.

Otto Johansen havde besluttet at fire af hans mangeårige medarbejdere: Petersen, Hansen, Larsen og Sletø skulle overtage forretningen, som de kaldte 'Otto Johansens Eftf.' Huset på Nygade overgik til enken og datteren â?? Estrid Johansen og Gudrun Buchart Petersen.

Petersen, Hansen og Larsen trak sig tilbage og Børge Sletø gik sammen med Ib Larsen. De to herreekviperingshandlere købte ejendommen i 1983 og to år efter var Ib Larsen eneejer.

Ligeledes med forretningen, og nu kan Ib Larsen se frem til forretningens 100 årsdag.