Klik og se annoncen

Af John Hansen

Der var trængsel og alarm på og ved Regionshuset i Sorø mandag midt på eftermiddagen.

Desværre også så meget så en cyklist blev kørt ned lige udenfor demonstrationsgruppen udfor indgangen til dagens vigtige rådsmøde.

To ambulancer og en flyvende politibil ankom fra Slagelse med blå blink og fuld udrykning.

Dommedag tirsdag

Det gav både afhøringer og dygtigt RS-personale i travlt arbejde (vi kender desværre ikke patientens tilstand efter svingnings-ulykken) lige op til mødestarten kl. 16.

Blandt de mange demonstrerende faggrupper, HK'ere, sygeplejersker, lægesekretærer m.fl. fandt vi også MF for Enhedslisten Eva Flyvholm (opvokset på Ruds Vedby-egnen).

Hun har på det seneste været uhyre kritisk overfor regionens bebudede besparelser på både busruter og sygehusvæsen.

Med hensyn til det sidste havde RS-formand Heino Knudsen og flertallet jo meldt ud, at op imod 317 skulle fyres - dog var det tal lige før 'dommedag' tirsdag 6. nov. åbenbart nu barberet ned til max 198.

'Vi har fundet mulighed for at omkring hundrede kan beholde deres arbejde, men under ændrede vilkår,' påpegede Heino tidligere mandag.

EL-kritik af alle

Eva Flyvholm og demonstraterne udenfor var sure og kritiske anyway.

Og MF'eren rasede både mod Regeringen (alt for få penge) og Heino & Regionen (for dårlige prioriteringer) - og sagde til Søndagsavisen, at de må deles om ansvaret for ulykkerne i Region Sjælland.

Nørby som V-medspiller

På det tidspunkt, cirka kl. 16, anede vi ikke, at Venstres RS-gruppe - med bl.a. Jacob Jensen og Anders Koefoed i mødeværelse 10 - nærmest holdt topmøde her i Sorø.

Til stede som kompetent 'medspiller' var nemlig ingen anden end selveste sundhedsminister Ellen Trane Nørby, V.

Og lidt før klokken halv fem ankom også partifællen Stephanie Lose - også en sønderjyde - som jo er alle regionernes formand.

Karriereplan hvor?

På det tidspunkt var Heino Knudsen inde i rådssalen ved siden af i fuld gang med - presset og undertiden lidt ilde til mode - at besvare ti spørgeres klare og konkrete spørgsmål.

- Hvorfor kan I ikke styre det her? Hvorfor fyrer I så mange? Hvordan kommer vi videre - og gør sundheds-arbejdspladserne attraktive?

Og en Søren fra Dansk Sygeplejeraad blandt de mange tilhørere spurgte Heino, hvad han dog selv skulle gøre, når han netop her i aften skulle mødes med (og undervise) 125 sygeplejestuderende - ved en såkaldt karriereaften!

Ak ja, karriere? Motivationen kunne måske være lidt svær at finde...

'Også når der nu fyres nogle af dem, der skal undervise og oplære de unge studerende.'

Tæsk til Sundhedsplatform

Og hvordan skal det gå, når mange sygeplejersker over de næste fem-seks år går på pension?

Mange er allerede stoppet grundet den udskældte Sundhedsplatform, der også denne dag fik masser af skæld-ud undervejs. RS og Hovedstaden har masser af bøvl her.

Også en manglende god dialog mellem sygehusledelser og ansatte (bl.a. Holbæk) kom frem - ligeså problematikken omkring de mange lægesekretærer, der ryger fra universitetshospitalet Køge-Roskilde...

Ministerens ansvar?

Som nævnt havde Eva Flyvholm også været efter V-sundhedsministeren med et spørgsmål i Folketinget. EL-medlemmet ville vide, om vi virkelig har sygehuse i verdensklasse, som der ofte tales om.

'Og ministeren sendte ansvaret videre til regionerne. Det er dem, der driver og prioriterer tingene ude i landet,' refererede Flyvholm svaret fra Trane Nørby.

Er vi verdensklasse?

Søndagsavisen & VDonline fik lejlighed til at tale med sundhedsministeren om et par hovedpunkter:

- Mener du virkelig, at Danmark har et sundhedsvæsen i ren verdensklasse?

Ellen Trane Nørby: 'Vi har et særdeles stærkt sundhedsvæsen. En svensk undersøgelse fortæller, at vi skulle være trediebedst i Europa.

Og når jeg er sammen med mine kolleger i EU, så sker det altså ofte, at jeg spørges ind til, hvordan vi gør det i Danmark.

Jeg vil også sige, at V-ledede regeringer senest har øget midlerne med 5,5 milliarder kroner - også inden den nye finanslov. Vi giver mere end nogensinde til sygehusene - i modsætning til den røde regering, som Eva Flyvholm og Enhedslisten støttede. Da kom sundhedsvæsenet jo faktisk på smalkost, det glemmer hun vist,' pointerer Trane Nørby.

Ordet 'verdensklasse' ville ministeren dog ikke tage i sin mund...

V: Spar andre steder!

I øvrigt forstår Trane Nørby slet ikke, 'at Heino Knudsen - en socialdemokratisk regionsrådsformand - går ud og fyrer så mange, som han gør. Der er jo midler og er muligheder for at finde andre løsninger.

Og jeg kan også forstå på V-medlemmerne her, at det er, hvad de har kæmpet for til det sidste,' noterer ministeren.

Jacob Jensen siger, at V vedstår sig sit ansvar for budgettet, men ikke forstår Heino og flertallets fremgangsmåde - det som heller ikke Ellen Trane Nørby og for den sags skyld Eva Flyvholm gør.

Flyvholm: 'Jeg fatter ikke hans prioriteringer. Men synes heller ikke, at Venstre her op til valget har noget at prale af...'

Læs mere i Søndagsavisen.