Klik og se annoncen

Af John Hansen

Den danske kulturminister er i denne uge rigtigt meget ude i det ganske land.

Og et af hendes ønsker for i mandags var at aflægge Gerlev Idrætshøjskole og Legepark samt forstander Finn Berggren et besøg.

Som ønsket, så gjort. Og i løbet af fem intense kvarter - i en yderst forstående og hjertelig atmosfære og god stemning - blev ministeren til fulde bekræftet i sin egen antagelse:

Kærlige klap...

Nemlig at: 'Gerlev er noget ganske særligt. Det ved jeg godt.'

Det understregede en veloplagt Mette Bock med et kærligt skulderklap til sin engagerede sidemand og historie-fortæller: Det var såmænd Finn Berggren, siden årtusindskiftet forstander på Gerlev Idrætshøjskole. Herunder hører også Legeparken.

Mette Bock føler sig selv i overensstemmelse med den danske højskolekultur. Hun har tidligere siddet i bestyrelsen for Liselund i Slagelse, hvor hendes (og bror Anders Samuelsens) mor har været leder.

Foregangsskole

Så Mette Bock var på ingen måde uvidende om Gerlevs mange meritter - som den første danske idrætshøjskole (Kr. Krogshede for 80 år siden), udspring for den danske idrætsforskning (campus for SDU Odense) og også foregangssted for parkour og parkourparker.

Mette Bock til Søndagsavisen: 'Jamen, Gerlev er noget særligt indenfor højskoleverdenen. Den har nogle særlige kendetegn - og har altid haft det.

Det ved jeg. Og det er dejligt at kommer herud og se det i virkeligheden. Og høre endnu mere om det...det skal Finn jo nok sørge for,' noterede ministeren - med endnu et smil over imod forstanderen og nok et klap på skulderen.

Fysisk møde vs. digitalt

I det hele taget glædede Mette Bock sig over den berømmede danske højskoletradition:

'Højskole er noget særligt for os. En fri skole - uden eksaminer. Det handler om kultur og også om dannelse,' fremhævede Bock.

Og jo, med højskoler er det også gået lidt op og ned, som med meget andet i samfundet: 'En periode var højskolerne ikke så besøgte, og nogle måtte lukke. Det glæder mig, at vi i dag ser rigtig god søgning mange steder. Som på Gerlev.

Det fysiske møde mellem mennesker er ekstra vigtigt i en tid præget af megen digitalisering,' pointerede kulturministeren også.

Lokal - og global

Hun hæftede sig ved den 'eksport' af ideer og knowhow, som Gerlev (IH og Legeparken) giver til bl.a. Kina og andre lande. Og at man på skolen også mødes med mange udenlandske unge.

'Vi er både en lokal og en global skole,' påpegede også Gerlev bestyrelsesformand Søren Præstholm.

Den store kursusaktivitet imponerede gæsterne. Både med de lange og de mange korte kurser - som eksempelvis det igangværende internationale Gospelkursus.

Nye hundrede unge...

Og på søndag modtager Gerlev IH knap hundrede nye langtidselever (4 måneder og længere) - heriblandt 28 fra den store samarbejdspartner Kina.

Dans, musik, parkour og friluftsaktiviteter er i høj grad tiltrækkende elementer for nutidens unge højskolesøgende.

Koster lige 6 millioner!

Under rundvisningen forleden gjorde det et vist indtryk på Mette Bock, at man også så den gamle svømmehal - solidt bygget og udformet fra starten i 1938. Selvfølgelig er noget af denne hal moderniseret, men den har - med baggrund i tidligere tiders kvalitetsbyggeri - fungeret super godt alle årene. Også med eget velfungerende rensningsanlæg.

Nu pålægger ny lovgivning dog, at Gerlev skal skifte til et andet system og rensningsanlæg - hvilket lige koster idrætshøjskolen seks millioner kroner ekstra.

Samtidig bruger skolen fortsat mange midler på mad og sund kost fra grunden. Og det kræver mange ansatte selv at producere hele 160.000 måltider om året i det relativt lille køkken...

Vikingeborgen Trelleborg

Kulturministeren medbragte i øvrigt mandag seks engagerede medarbejdere fra ministeriet på sin rundtur i det sjællandske.

Rundturen var ønsket og delvist planlagt af hende selv - og bl.a. derfor besøgte gæsterne både Gerlev Idrætshøjskole og Gerlev Legepark og senere på dagen og Vikingeborgen Trelleborg.

Mere om ministerbesøget følger senere.