Klik og se annoncen

Af John Hansen

Først var der ro og relativ god stemning omkring statsministerens fredags-besøg på kontroversielle Motalavej i Korsør.

Lars Løkke ankom cirka klokken halv ét til Kvarterhuset og blev med det samme fulgt rundt i nogle af gaderne af den lokale Bolig Korsør-direktør og formand Ebbe Ahlgren.

Til en spørgelysten statsminister blev der undervejs vist og fortalt om en masse positive tiltag - om aktiviteter, nye, pæne boliger med ventetid etc.

En dejlig café

Også den efterfølgende entré i den dejlige Café Sumak - et socialøkonomisk initiativ med kommunen indover, hvor man bl.a. for kun 38 kroner kan købe 'Dagens Ret / eller en mere etnisk ret'. Som der står på menuskiltet.

Her blev en velfornøjet Løkke anbragt til kaffe mellem boligforeningens folk og en række lokale beboere og medarbejdere fra Motalavej.

Så kunne de i ro og fred sidde og tale om situationen. Om glæder og udfordringer.

Kort proces m. provokatør

Lidt over klokken ét, udenfor blandt ventende pressefolk, politifolk og nogle få lokale, vendte stemningen dog pludseligt til at blive ubehagelig anspændt og urolig.

Det skete, da en samlet gruppe på 10-15 unge etniske mænd, kom provokerende anstigende over imod Kvarterhuset og caféen med statsministeren.

Da en af de unge - ret så tildækket og maskeret - løb direkte over mod cafédøren, blev der gjort kort proces overfor den råbende unge fyr.

Også selvom han fik afleveret personlige hilsener med fuck-fingeren!

Aggressiv stemning

Et vink fra PET fik her en lynhurtig politibil kørt frem og kampklare betjente sprang ud og pågreb ham. Og hev ham ud af spillet.

Det medførte en vis uro og bevægelse blandt hele opbuddet af folk.

Og pludselig var der heller ikke blot 12-15 omkringstående unge mænd på plads. Ialt var der nu snart et halvt hundrede drenge og mænd i alderen fra 12 til de 60 omkring sceneriet.

Og de næste minutter blev stemningen ikke ligefrem bedre udenfor Kvarterhuset...

Flugtveje forberedt

Der blev bl.a. usikkerhed om et berammet udendørs pressemøde (doorstep) overhovedet ville kunne gennemføres...

Imens statsministerens BMW blev kørt og bakket i stilling, og PET-folk venligt, men bestemt skabte et par mulige 'flugtveje'.

Visse journalister og fotografer - der var kommet fra hele Danmark - kunne berette, at de 'aldrig havde været her uden trusler og nogle gange stenkast.'

'Motalavej er værre at besøge end både Gellerupparken og Mjølnerparken...' Lød det.

Og selvom modige Lars Løkke fra Løkkefonden siden trådte frem til nogle spørgsmål og svar, så var der faktisk nogle pressefolk, der skyndte sig ud af kvarteret, inden afslutningen.

De ønskede bare ikke at blive et sekund længere end nødvendigt...
Og det var jo ganske skidt for helhedsvurderingen - det bekræftede kun det miserable image, som nogle få gang på gang får lov til at påføre området.

To forskellige verdener?

Det var først TV 2 News, der kl. godt 14 berettede om uroen og den kedelige stemning på Motalavej. Korrekt nok, men midt i net-hurtigheden indsneg der sig dog også et par dumme faktuelle fejl. Andre medier berettede også om uroen og stemningen, nogle desværre også om fejlmeldingerne.

Alt i alt søgtes det dog straks imødegået af ledere ved Sydsjællands Politi - som er kendt for næsten altid taler stedet op og åbenbart ikke vil se problemerne - bl.a. via pæne ord om at 'alle opførte sig eksemplarisk'.

Og således kunne man her live opleve, at man altså kan se ganske forskelligt på uro og ballade...

'Velkommen til Korsør'

Og jo, positivt. Rigtigt positivt, det så de der var til stede i begyndelsen heldigvis en del til. Og de lokale, der var inde i caféen fra start.

Nogle spisende gik f. eks. spontant hen og sagde 'Velkommen til Korsør' til statsministeren.

Andre sagde til både os og P4 Sjælland (Per Gade): 'Det er fint, han gider komme herned for at se, hvor dejligt et område, vi har. Jeg vil altid bo her,' sagde eksempelvis en midaldrende kvinde med hækletøj.

'Og vi andre synes jo også, det er et dejligt område. Vi har skiftet kurs og vil åbne området mere - og vil udvikle på mange områder hele tiden,' påpegede BoligKorsør-formand Ebbe Ahlgren.

Plusser og minusser

Alt ialt kunne statsministeren da til sidst - uden at have oplevet stemningsskiftet ude - også udtrykke:

'Jeg hører jo, at det er et dejligt område. Men også et område med problemer. Og vi vil tage nogle tiltag i brug - og jeg mærker overalt, at beboere og folk her har en vilje til at opbygge noget nyt.

Men vi må slå hårdt ned på kriminaliteten, og den måde hvorpå et oplysende beboermøde forleden gik op i hat og briller... Forældre må tage ansvar for, at deres børn ikke begår kriminalitet,' understregede Lars Løkke.

Han synes, at han på dagen fik et ganske 'nuanceret billede' af forholdene. 'Og en mønt har jo altid to sider,' som Løkke også fastslog under sit besøg på knap halvanden time.