Klik og se annoncen

Af John Hansen

En af sommerens - og årets - helt store højdepunkter her i det vestsjællandske var endnu engang Skælskørs Keramikfestival i juli måned.

Op imod 8.-10.000 gæster fra nær og fjern strømmede igen fra formiddagen af til det hyggelige havnemiljø i Solskinsbyen.

Og solskin, der var der igen masser af, ligesom for to år siden. I 2017 må det erkendes, at det øs-regnede. Særdeles u-skælskøriansk...

Lysende samlingsdag

Søndagsavisen var naturligvis på plads i Skælskør den store dag, og vi bringer her lige efter ferien et lille tilbageblik på sommerens store, lysende samlingssted.

Også TV Øst var på plads og sendte flere glimt fra dagen - samt direkte aften-tv fra Pakhuset.

Her var bl.a. de 65 deltagende keramikere samlet til fællesspisning. Og de skulle jo dagen efter fortsætte med workshops og gensidig inspiration.

De siger: God idé!

Initiativtagerne Lene Hansen og Nelly Gaskin fortalte live i TV Øst.

'Jamen, vi har bare så mange ildsjæle her i Skælskør. Og når man her i byen kommer med en idé, så siger nogen altid: God idé. Det gør vi, det prøver vi.'

Lidt facts...

Skælskør Keramikfestival - her og nu i 2018 i sin fjerde udgave - spænder hver gang fra kunsthåndværk og hverdagsgenstande til den danske og internationale kunsts innovative fortropper.

Den er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor den bedste danske og internationale keramik vises frem.

Og omkring 65 keramikere i topklasse udstillede på havnen i Skælskør denne gang.

Langs kanalen

Festivalen foregår med centrum på kajen langs kanalen, der forbinder Skælskør Havn og Skælskør Nor.

Her udstilles og sælges hver gang keramik fra både ind- og udland i en række kuppelformede telte.

Der er også keramiske udstillinger på Guldagergaard - Internationalt Keramisk Center - samt rundt i hele byen i gallerier, værksteder og andre udstillingssteder.

På festivalpladsen på havnen inviteredes man til selv at få fingrene i leret. Se blot børnene i sving på et af vore fotos - man kan nemlig både lave sin egen unikke dekorerede chaussésten, som en del af en såkaldt folkegave til Skælskør, eller slå sig løs i workshopteltet for netop børn og kreative sjæle.

Nellys værk...

Dette års vinetikette var udformet af den lokale keramiker Nelly Gaskin, der også bidrog med to store chaussésten til endnu et nyt tiltag i årets festival:

Street of Fame - fem professionelle og anerkendte kunstnere er blevet bedt om hver at udfærdige to store chaussésten til byens hovedgade.

Tanken er, at der hvert år udpeges fem nye kunstnere til at udforme sten til hovedgaden - der således fremover bliver Skælskørs STREET OF FAME.

Musik fra skåle...

På torvet foran byens gamle Rådhus kunne man i år lytte til musikken fra keramiske skåle, hvis klingen blandede sig med vandets brusen i det gamle Ramona springvand.

Midt på dagen kastede byens keramikere store lerkugler i havnebassinet. Lerkuglerne tog rejsen ud i fjorden og noret - afhængig af strøm og vind.

Keramikfestivalen i Skælskør er opstået i det levende kunstnermiljø på egnen og er et bredt samarbejde mellem Kunstnerlavet KIT, Internationalt Keramiske Center, Guldagergaard, Skælskør Bykontor og Galleri Købmandsgården i Skælskør.

Keramik er jo en kunstform, der sammensmelter to felter: Kunst og kunsthåndværk.

Matadordag 11. august

I øvrigt var det forfatteren og foredragsholderen Jens Blendstrup fra Korsør, der - med en herlig og sjov dialog-tale - åbnede hele arrangementet.

Derpå kunne man bevæge sig rundt til alle boder og telte. Ligesom man kunne besøge Harboes bod, diverse caféer og restauranter - eller på havnepladsen købe Ole Drosts givtige lodder fra Lions.

Her sker udtrækningen vistnok lørdag den 11. august - netop den dag, hvor Skælskør inviterer til en ny spændende ting: Matador-dagen fra kl. 10-13.