Klik og se annoncen

Julen står for døren og på Slagelse Museum er det frivillige havelaug søndag d. 9. december kl. 11-14 klar med sjove og inspirerende juledekorationer lavet af naturmaterialer.

Her er julemus af grankogler og nøddeskaller, hjerter af klementinskal, julekonfetti af tørre, farverige blade og meget andet. Få inspiration til at lave juledekorationer med alt godt fra naturen.

Den gamle købmandsbutik på museet er også åben og sælger friskmalet kaffe, pomerans og julepynt.

Der er gratis entre.

Denne dag er det også muligt at prøve at lave et juletræslys på gammeldags maner ved at dyppe en væge i smeltet stearin - hvilket også er den juleaktivitet museet i år tilbyder lokale skoler. Materialet stearin blev opfundet i Frankrig i 1820'erne og kom til Danmark ca. 1850. Indtil da blev lys lavet af talg eller voks og repræsenterede stor værdi, ikke mindst i arbejdstimer.

Lys var i den førkristne tid en del af vinterens festtraditioner. Med de kristne fester kom lyset til at spille en endnu større rolle, da Jesus kaldte sig 'Verdens lys'. På julebordet i kristne hjem satte man to hvide julelys, som skulle brænde hele julenat. Lyset illustrerede, at ondskab og mørke kunne holdes på afstand.

Det første danske juletræ blev tændt på det lokale gods Holsteinborg i 1808. Hundrede år senere var de levende juletræslys blevet almindelige, og elektrisk lys begyndte at vinde indpas i private, velhavende hjem. I 1914 blev det første udendørs juletræ tændt i København, men elektricitet var dyrt og først omkring 1950 blev det mere udbredt. I dag er der masser af udendørs julebelysning. Med LED-lys er det blevet overkommeligt at lyse hele husfacader op med farver og figurer, så nu er julelyset tændt hele december og ikke bare julenat.

Fakta:

Tid: søndag den 9. december kl. 11-14

Mødested: Slagelse Museum. Bredegade 11 a.

Gratis adgang

Materialepris for stearin: 10 kr.

Tilmelding ikke nødvendig/grupper bedes tilmelde sig.