Klik og se annoncen

Af John Hansen

Vi har på Søndagsavisen, Uge Nyt og VDonline - så godt og så grundigt som det har været muligt - de seneste uger og måneder fulgt valgkampen og Folketingsvalget 2019.

Naturligvis med udgangspunkt i Slagelse og med perspektiver her fra det vestsjællandske...

I dag er det tid at gøre lidt status på nogle ting. Og dertil samle op på nogle større eller mindre sandheder, der - både lokalt og på national basis - har haft sin betydning og sin virkning.

De var jo HØJT oppe

Eksempelvis kan vi gøre op, at Dansk Folkeparti - midt i sin nationale kæberasler og enorme øretæve - fortsat står ganske pænt her i Slagelse og på Vestsjælland.

Og nej, DF er ikke længere største parti. Som man var i 2015, men det var jo også helt vanvittigt og utroligt at DF overhalede både S og V dengang og røg op på så mange procent.

Det kunne jo kun gå (markant) tilbage.

DF og også Alternativet

Især da Mette Frederiksen ret nødtvunget flyttede 35 års fejlslagen S-politik og strategi på udlændingeområdet over til at være stort set DF-politik.

DF havde jo indtil da 'sejret ad helvede til' - i høj grad styret de andre partier siden 2001. Ligesom man kan se, at Alternativet jo er gået langt ned...efter at alle andre partier har (overtaget) og lært så meget af Alternativet på klima- og miljøområdet.

Lidt bittert føles det for 2015-valgets store kæledægger, Uffe Elbæk og Alternativet...

'Men vi må jo være glade for, at de andre har fulgt os,' som Uffe slog fast.

Med til at sænke DF

I forhold til DF var det naturligvis ikke godt at have både Nye Borgerlige og ydermere Stram Kurs til at trække højre om - helt ud i det ekstreme.

Det var med til at sænke Dansk Folkeparti.

Men mest var det dog Mette Frederiksens højredrejning på området, der tog procenter ud af DF.

Her efter valget må vi jo så se, om diverse udlændinge-lempelser fra S-regeringen (Morten Østergaard hævder jo hurtigt at have brudt paradigmeskiftet, med både DF og S) så igen vil give luft til Pia KJærsgaard & Co.

SF scorede bedst

DF i Slagelse mistede dog begge sine lokale folk i Folketinget - såvel Karin Nødgaard (Slagelsekredsen, fra Jystrup) og Henrik Brodersen himself.

Enhedslisten fik ikke indvalgt Linda Havanna Hansen, som det ellers tegnede til på et tidspunkt. Ej heller De Radikales Troels Brandt kom ind - dertil var der måske for meget fokus på Lindholm og Stege Bugt.

Til gengæld så fik SF i Slagelse og Sorø den helt unge Astrid Carøe ind i sin gruppe - sammen med Jakob Mark naturligvis.

Slog sig stærkt fast

Socialdemokratiet - ellers altid stærkt placeret i Slagelse-Korsør - formåede ikke at få Tom Block ind.

Han manglede nogle flere personlige stemmer.

Tilstrækkelig med personlige krydser fik - måske sjovt nok - de to Venstrefolk, som bl.a. satsede stærkt på intens markedsføring/annoncering i Uge Nyt/Søndagsavisen i ikke mindst slutspurten.

Her fik Stén Knuth og Morten Dahlin begge to - via blandt andet rene forsider i ugeaviserne - overraskende mange og nu rigeligt med krydser til at komme ind i Folketinget.

Tja, sådan er der så meget...