Klik og se annoncen

Af John Hansen

Vi har besøgt Peter Johansson, en af Slagelses gennem tiderne bedste fodboldspillere og farligste forwards, som her 12. august runder de 70 år. Peter skar altid ind i feltet, 'fræk som en slagterhund', som man sagde - og han høstede stribevis af mål og straffespark.

Han var en fantastisk smart og farlig centerforward for Slagelse tilbage i 1970'erne - ja, én af de bedste fodboldspillere vi nogensinde har oplevet i den lokale klub.

Det tør vi godt skrive i dette fødselsdagsportræt. For skribenten her har fulgt og oplevet hele Peter Johanssons karriere, dels for SB&I, dels for landsholdet.

Og så var han én af vore første lokale proffer - der røg til opkomlingen Mechelen i Belgien.

Har set det nye SBI

Peter Johansson runder de 70 år her den 12. august, og for ikke længe siden - da SBI's nye unge 2. divisionshold spillede for at rykke yderligere op i rækkerne - mødte vi på stadion både Peter, Ove Sus og Egon Andersen, hvilket gav anledning til denne artikel.

Peter var nemlig i sin fodboldaktive tid en sand oplevelse at følge som tilskuer. Og af kæmpe værdi for sit hold.

Ingen kendte som han den direkte vej ind i straffesparksfeltet - ind og få fyret kanonen af... eller eventuelt få tilkendt et straffespark.

For med sit lave tyngdepunkt og sine snævre, kvikke driblinger skabte Peter Johansson konstant uro i ethvert forsvar.

Superdagen i Rumænien

Peter var Slagelses første A-landsholdsspiller.

En af hans blot tre landskampe gjorde et særligt indtryk på skribenten af denne artikel. Det var nemlig undertegnedes første udebane-landskamp live - efter min første flyvetur nogensinde.

Så jeg overværede live som helt ung Peters topkamp i Rumænien: Det handlede for mig om en éndages tur til hovedstaden Bukarest i Ceausescu-tiden først i 1970'erne - i øvrigt en fly- og fodboldtur med navnkundige Knud Lundbold (Lundberg) som kompetent rejseleder.

Vi 200 danske tilskuere skulle på det store stadion i Bukarest se Danmark spille OL-kvalifikation mod de frygtindgydende favoritter fra Rumænien.

'Ja, og vi spillere regnede faktisk med at få store klø - selvom vi altså havde et rigtigt godt hold,' erindrer Peter Johansson i dag selv.

DK til OL i München

Og hvad skete: På blot 20 minutter kom Danmark sensationelt foran 3-0 i Bukarest. På scoringer af Per Røntved, Peter Johansson og Henning Jensen.

Utroligt flot spillet af danskerne. Ovenikøbet blev et fjerde supermål af Johansson annulleret på mærkeligste vis...

Det virkede lidt korrupt, mener Johansson den dag i dag.

Men Danmark sejrede 3-2 og kom til OL i München 1972.

Heino Hansen kom dog med til dette OL i stedet for Peter Johansson, idet denne i mellemtiden skrev prof-kontrakt med belgiske Mechelen. Og så måtte man ikke spille på landsholdet og ikke deltage i et OL.

Far røg på cigarfabrikken

Forhistorien er, at familien Johansson fra København kom til Slagelse tilbage i 1964, fordi Peters far fik arbejde på cigarfabrikken i byen. Oprindelig var Peter faktisk vokset op i Fredericia.

Og Peter (som juniorspiler dog med i talentkuldet hos B 1903, der snart blev Danmarksmester) kom ret hurtigt med på det ligeledes talentfulde ynglingehold, der i disse år formede sig i SB&I.

Gamle træner Edwin Hansen - han der ofte bare sagde, at nu skulle man sgu' spille fremad og helst med fem angribere - gav 1. holdsdebut til en kun 18-årig Peter Johansson i september 1966 i en pokaldyst med Hjørring. Han scorede, og SBI sejrede 2-1.

Peter blev udlært som elektriker - og rykkede fodboldmæssigt op i 2. division med Slagelse i 1967.

Efter et midlertidigt lille dyk for de rød-blå, kørte det bare fra 1970, hvor topscorer Peter Johansson med 16 kasser gik i front for, at Slagelse vandt 3. division Øst.

I 1971 kåredes Peter til Årets Sportsmand i Slagelse Kommune - og året efter blev han Slagelses første A-landsholdsspiller.

En skøn tid, erindrer PJ. Slagelse havde et super fodboldhold og spillede stærkt offensiv - fortsatte opstigningen mod den allerbedste række.

Kontrakt for 275.000 kroner

Og Peter var som nævnt - sammen med bl.a. Nørresundbyforwarden Henning Jensen - særdeles vigtige brikker i at kvalificere det danske OL-landshold til OL i München efteråret 72.

Den dengang 23-årige 2. divisionsspiller Peter Johansson tog dog midt i 72 den chance, det var at blive professionel spiller - i Mechelen i den belgiske liga.

Overgangssummen var 275.000 kroner plus det løse. Som elektriker tjente han ikke mere end 25.-30.000 kroner om året.

Tjente det ti-dobbelte

'For en ung elektriker var det da en guldgrube at være dernede, også med den lavere skat. I Slagelse spillede vi jo som rene amatører - det eneste vi fik var en tur sydpå efter sæsonen med koner og kærester,' påpeger Peter.

Efter at være kommet i lidt bedre form, opnåede Peter i Mechelen pæn succes ved bl.a. at score i seks kampe på stribe. Der var fart på belgisk fodbold, og han mødte bl.a. Morten Olsen og Kresten Bjerre på de andre hold...

Karrieren kørte på skinner, da Peter i et fatalt øjeblik i en kamp pådrog sig en slem korsbåndsskade i knæet.

'Jeg husker, at jeg spillede kampen færdig. Men så måtte jeg opereres, og faktisk blev knæet aldrig helt det samme,' udtrykker Peter Johansson.

Aldrig mere end 80 pct.

Alt ialt blev det blot til 20-25 førsteholdskampe i den belgiske liga.

'Jeg kom aldrig siden op på mere end 80 procent af min ydeevne - og jeg vendte efter et par år tilbage til SBI'.

Med Peter som SBI-anfører i 1975 rykkede Slagelse dog op i den bedste bedste række, 1. division.

Han var også med, da pengefodbold i 1978 blev indført i SBI - og i øvrigt skabte splid i klubben. Med spillerstrejke og det hele...

Fantastsk SBI-sæson

1978-sæsonen var ellers helt fantastisk for Slagelse, som indtog en fornem 8. plads i 1. division. Peter lå efterhånden mere tilbage på banen, hvor man så havde den lange hurtigløber Arne Olsen helt fremme.

Kroppen blev efterhånden slidt - og i 1980 var det slut for Peter med topfodbolden efter 268 kampe i forreste linie.

Sønnerne Stig og Anders nåede også at blive førsteholdsspillere i SBI, mens tredie søn Thomas var mere uheldig med tidlige skader.

Det gode sammenhold

Dengang i 1970'erne - i øvrigt som nu - havde Slagelse B&I en lang række unge fyre, primært af egen avl, som forstod at holde sammen.

Og det mener Peter Johansson bar holdet rigtigt langt.

'Ligesom det bør gør det nu. SBI har i 2018 et rigtigt godt hold. Men ellers er det vel naturligt for Slagelse at høre hjemme i 2., måske 1. division herhjemme... Superligaen er jo efterhånden en større sag,' udtrykker Johansson.

Som gerne kommer på det lokale stadion. Ligesom han gør i Mechelen, hvor han - efter mange års fravær - har genfundet nye og gamle fodboldvenner i det belgiske.

To perioder i byrådet

Privat trives Peter her omkring fødselsdagstiden med sin familie hjemme i Slagelse by - og meget gerne ved stranden og i sommerhuset.

Efter det altfor korte udenlandske prof-eventyr kom han hjem til elektrikerjobbet igen. Og med bl.a. Tage Petersen i SK Forsyning.

Via den faglige vej blev han omkring årtusindskiftet også opstillet for Socialdemokratiet til byrådet, hvor han havde to interessante perioder frem til kommunesammenlægningen.