Klik og se annoncen

Af John Hansen

Hun er overalt, hvor der er børn og unge i kommunen.

Og Helle Blak fra SF - Børne og Unge-udvalgsformand i Slagelse - var da også at finde forleden på Nytorv, midt i mængden af demonstrerende forældre og børn.

Næsten 500 demonstrerede for at få flere voksne i daginstitutionerne. Ja nogle gik direkte efter at kræve de minimumsnormeringer, som netop SF har foreslået fra folketingssalen på Christiansborg.

Det kommunale selvstyre

Her blev de klart stemt ned af Socialdemokrater og borgerlige partier, der fremhæver det kommunale selvstyre og decentraliseringen her.

Når de sender penge ud, så må borgmestre og kommuner selv sørge for at prioritere kerneopgaverne - mener flertalspartierne.

Men det kan åbenbart være svært at finde ud af, når selv højrøde og rige Københavns Kommune må stå model til at levere såkaldt kritisabel ringe børnepasning endda med store 'omsorgssvigt' til følge...

1.200 fattige børn her

Nu står vi dog midt i Slagelse Kommune, hvor BUPL og mange forældre også gerne kunne ønske sig et løft i antal og niveau.

Helle Blak forstår demonstranterne til fulde.

'Et af SF's klare krav for at støtte en fremtidig S-regering er, at der for alvor bliver gjort noget på børneområdet.

Og vi har 1.200 fattige børn i Slagelse Kommune. Og børneinstitutioner, der mangler voksne pædagoger...

Børnehaver skal udligne...

Børnehaverne skulle jo netop være dem, der skulle udligne de forskelle, som børn har og lever under - så de kan stå lige ved den vigtige skolestart,' påpeger en Helle Blak, yderst fast i mælet.

Blak mener, at minimumsnormeringer lige vil være sagen - og går imod, 'hvad både Martin Damm og Lis Tribler tidligere har argumenteret for i Søndagsavisen.'

Hun ved godt, at det i Slagelse Kommune, ifølge BUPL, nok ville 'koste omkring 75 millioner kroner at indføre det' - men mange af de penge ville vi senere kunne spare i skoler og andre forhold.

Omsorgssvigt i Slagelse, ja

- Nogle taler direkte om omsorgssvigt i f t små børn i f.eks. København. Er der også tale om omsorgssvigt her i nogle Slagelse-daginstitutioner?

Helle Blak: 'Ja, det er der. Det findes også i vores kommune. Vi bør generelt sørge for bedre forhold til vore børn og pædagogerne.'

Hvem er formanden?

- Jamen, du er jo formand og ansvarlig chef for området?

Helle Blak: 'Jo, men der skal jo også være andre, der vil levere det, der skal til. Og lige nu er det måske udover SF i byrådet kun EL og de radikale.'

Samtidig har Blak dog også ros til en forstående byrådskollega som Søren Lund fra Dansk Folkeparti.

'Men der skal mere til. Og SF vil i høj grad lægge pres på Christiansborg (også med Astrid Carøe indvalgt herfra) for at prioritere området højere. Ellers vil vi ikke støtte en regering,' slutter Helle Blak.

Og så vil hun i øvrigt slå et ekstra slag for udsagnet: Lad nu børn være børn! Så længe som muligt...de skal ikke skynde sig at være uddannelsesparate og erhvervsklare.