Klik og se annoncen

Af John Hansen

Al den politiske bøvl giver usikkerhed og dønninger. 'Og fravær af ledelse spreder sig meget nemt nedefter - og ud på medarbejderne'.

Det mener formanden for Slagelse Erhvervsråd Helge Poulsen.

Og det udtrykker han extra her i efteråret 2018, hvor Slagelse - som omtalt i sidste uge - har fået en ordentlig nedtur på DI's rangliste over de danske kommuners erhvervsklima.

'Chokeret? Nej, det blev jeg vel ikke. Men jeg blev trist. Rigtig trist,' fortæller Helge P. til Søndagsavisen.

Ændring på få år...

I Slagelse Erhvervsråd var man for nogle år siden særdeles bekymrede over, at Slagelse blev relativt dårligt bedømt af virksomhederne - og det gav en meget ringe placering på bl.a. DI-listen.

Det blev der rettet effektivt op på under borgmester Stén Knuth og Venstres ledelse i årene 2014-18.

Dels prioriterede den nye 'lokale regering' erhvervslivet, klimaet og servicen her meget højt - 'dels lyttede de ledende politikere meget til vore ønsker og forslag. Og selvom vi ikke blev imødekommet i alt, så var det noget, der gav resultater,' mener Helge Poulsen.

Stop al bøvlet

Modsat mener han nu, at erhvervsliv og erhvervsudvikling er rykket nedad prioriteringslisten på Slagelse rådhus.

Ligesom Helge Poulsen og andre erhvervsledere det seneste årstid flere gange har været ude og advare byråd og politikerne bredt, om at al den palaver og alle skænderierne - grænsende til et cirkus - afgjort skader Slagelses hele image og muligheder.

'For erhvervsliv og virksomheder er stabilitet og sikkerhed meget vigtige faktorer. Og hvis man på rådhuset mærker stor uenighed og oplever fravær af retning og ledelse, ja så spreder det sig nedefter,' påpeger Helge Poulsen efter den seneste DI-opgørelse.

'Det er ligesom i en anden almindelig virksomhed. Uenighed og bøvl i toppen spreder sig ned i systemet og giver også handlingslammelse.

Og samtidig gjorde man jo erhvervslivet (og erhvervscentret) til en kampplads. Mindst fra efteråret 2017 og langt ind i foråret '18 - der hvor undersøgelsen er lavet - var rigtigt meget præget af højlydt uenighed og ballade i byrådet. Og samtidig manglede vi ydermere en kommunaldirektør,' forklarer Poulsen.

Fra Nytårskuren

Allerede ved Nytårskuren i januar 2018 havde Helge Poulsen lagt et pres på de nye ledere på rådhuset ved bl.a. at sige: 'Der er stadig kræfter, som enten modarbejder eller ikke forstår eller ikke respekterer det vedtagne - og her har du John en opgave, som du skal løse, og jeg vil forsikre dig for, at det er en opgave, som vi vil holde øje med bliver løst.

Det er kun rimeligt, at forvaltningen efterlever de politikker, som byrådet vedtager - og mon ikke tiden er til, at også de kommunale virksomheder inddrages i disse indkøbspolitikker. Når vi står sammen, vil vi stå stærkest.'

Rejser spørgsmål

Men det var som nævnt en noget katastrofal måde, Slagelse kom ud for, da man her i 2018 dykkede 72 pladser ned ad DI-listen - fra den ellers fine nummer 13, man havde klatret sig op på.

Det var i året 2017, at man toppede med den fornemme 13. plads.

'Men arbejdet har bestemt ikke været dårligere siden,' sagde viceborgmester Villum Christensen. Såvel Dyrby som Villum hæfter sig også ved, at der ikke har deltaget så mange virksomheder (83) i DI-undersøgelsen. Og at nogle svar nok kan forekomme lidt tvivlsomme - og måske bare straffende.

Hvad er undersøgelse værd

John Dyrby og Socialdemokraterne har aldrig regnet DI-undersøgelsen for så valid og vigtig, at det er gået dem for meget på.

'Jeg vil dog finde det interessant at undersøge lidt, hvordan svarene lige nu kan forekomme så meget anderledes. Det kan være svært at se logikken,' noterede Dyrby tidligere.

Budget nu på mandag

I øvrigt: Dyrby står nu på tærsklen til 1. behandlingen af Slagelse-budgettet - og her bliver det rigtigt spændende at følge, hvad og hvor bredt man kan komme her...

Første behandlingen finder sted på rådhuset nu mandag 17. september kl. 17. Mere om temaet kan læses i næste uge...