Klik og se annoncen

Af John Hansen

Så er vi i en del af Slagelseområdet klar til en ny såkaldt Hashøjdag.

Søndag den 15. juli afholdes nemlig Hashøjdagen, hvor der er mulighed for at opleve kunst, kultur og historie i det område, der engang var Hashøj kommune.

Lokalt initiativ

For 18 år siden tog nogle ildsjælde i Hashøj kommune initiativet til Hashøjdagen. Dagen, hvor alle med interesse for de mange spændende ting som sker i de 12 sogne, som dengang udgjorde kommunen.

Det var kunstnere, kunsthåndværkere, en fåreavler der blev suppleret af kunstudstilling på herregården Falkensteen og hertil sluttede kommunens dengang to museer - Bagerimuseet og Skolemuseet - foruden det lokalhistoriske arkiv. Hashøjdagen holder stadig interessen oppe, men der er nu sket ændringer. Kredsen af udbydere er vokset - og der er åbent de fleste steder mellem kl. 10 og 16.

Birkemosehus

En af de trofaste deltagere i Hashøjdagen er Birkemosehus i Lorup.

Her drives økologisk landbrug med Gotlandske pelsfår, kaniner, høns og bier. Der er lammesafari, hvor vi fodre og klapper får og lam og Anne fortæller om årets gang med fårene. I gårdbutikken er der et stort udvalg af garn, nye strikmodeller, de uundværlige filtsko/mohairsokker og vaskbare fåre- og lammeskind.

Som noget nyt sælges økologiske krydderiblandinger til lammekød samt specialhonninger. TV film om Birkemosehus bl.a. fåreklipning og lammefødsler kan ses på Birkemoseshus.dk.

VeteranHaven

Man kan også søndag gå på havevandring i VeteranHaven lige udenfor Slots Bjergby og se, hvordan der i haven skabes mange forskellige haverum i takt med, at projektet gror.

Haveprojektet er for sårede krigsveteraner, der via et fællesskab med ligesindende kan få en bedre livskvalitet. Der vil være mulighed for hesteridning.

Hashøj Lokalarkiv

Hashøj lokalarkiv er arkivet for de 12 sogne, som fra 1966 til 2006 udgjorde Hashøj Kommune. Arkivet har lokaler i kælderen på Flakkebjerg skole, indgang ad trappen i nordre gavl.

Der vil være mulighed for at kikke i arkivets samlinger og få en snak om egnen.

Lokalarkivet har mange billeder fra området. Det gælder for huse, personer, begivenheder etc. Der er mange foreningsprotokoller, skoleprotokoller og oplysninger om fast ejendom.

I år vil de 60 udklipsmapper fra Hashøj kommune være lagt frem, og de rummer uanede mængder om dagligdagen i den nu hedengangne kommune.

Skovsgård Mølle & Bageri

Udover at besøge bagerimuseet i Fladholte med de mange effekter fra en svunden tid, vil der på museet blive bagt efter gamle traditioner.

Som noget nyt kan man se en brødmaskine og en gammel bil fra 1920, som har været med i Matador. I den lille café sælges kaffe, the og kage.

Falkensteen Gods

Godsets have er åben hele dagen og man kan besøge den gamle fredede stråtækte buelade fra 1862.

Den blev i øvrigt ødelagt under stormen Bodil.

Hashøjgruppen

Som de foregående somre på Falkensteen Gods præsenterer den lokale kunstnergruppe 'Hashøjgruppen' igen i år alt fra malerier, keramik, computergrafik, trædrejning og akvareller.

Der vil være arbejdende kunstnere til stede og naturligvis byder vi på en forfriskning til ganen. Vi åbner dørene og byder velkommen på 'Hashøjdagen'.

Det Lille Glashus

Det Lille Glashus i Skørpinge har fået nyt værksted og butik, og hvor kreativiteten blomstrer og der skabes kunst af glas.

Det er en stærk passion og Sussie elsker at være kreativ og finde på nye kreationer i mange farver. Hendes inspiration kommer bl.a. fra naturen, hverdagens gøremål, og andre mennesker. Det kan godt være, at der laves flere end én af samme slags, men det skønne ved kunst er, at hvert stykke er unikt.

Pileværkstedet

I Pileværkstedet ved Vollerup vil der være arbejdende værksted med forskellige projekter, hvor man kan følge flettearbejdet og få indblik i hvordan teknikker og former skaber de hver for sig unikke fletteprojekter.

Udstilling og salg af egne produkter. Medbragt mad kan spises i hyggeligt gårdmiljø, beretter Anne Hjelm fra det gamle Hashøj til VDonline.