Klik og se annoncen

Af John Hansen

Frivillighed, frejdighed og friskhed...

Egenskaber og nøgleord der går igen, når vi taler om en Slagelse Kommune, der fortsat vil gøre det rigtigt godt for de mange ældre borgere.

Hver eneste uge, hver eneste dag kan man opleve det - og da ældreminister Thyra Frank tidligere på sommeren besøgte Blomstergården og Pårørendeforeningen i Slagelse fik hun også hørt om mange ildsjæle og initiativer.

Ildsjæle og en minister

Nogle bærer en stor grad af frivillighed over sig, mens andre udspringer af kommunens ansatte på ældreområdet.

Og her er formanden for Pårørendeforeningen Sonja Mikkelsen og idrætskonsulent Bente W. Nørgaard to af de ildsjæle, der springer i øjnene.Og via de to fik ministeren - og alle vi andre - da også en ekstra del positiv viden forleden.

OL, Sjov motion, gymnastik

For eksempel har man i Slagelse indført Sjov Motion - ganske gratis for deltagerne tolv steder i kommunen med omkring 50 frivillige involveret. På Blomstergården så vi frivillige fra SG, Slagelse Gymnastikforening i aktion.

Man har også fået etableret Krolf-baner flere steder. Der vises også teater.

Og man arrangerer OL, Olympiske Lege, på seks plejecentre.

Børn og ældre i samvær

Forleden blev der på Alliancehaven afholdt et særligt OL med en blanding af ældre borgere og børnehavebørn fra Møllegården i Slagelse.

Thyra Frank fik også fortalt, at Børnehaven Møllegården netop havde vist fint og sjovt teater for de ældre - og at man i det hele taget har indledt et samarbejde med dem. Til glæde for alle parter.

Biografklub på skinner...

Og så kan vi også berette om en ganske særlig succes, der hedder Biografklubben.

Bente Nørgaard: 'Her er der tale om en idé, der udspringer direkte fra en ældre beboer, Gerda - hun ville gerne på biografbesøg. Og nu er der hele 40 med i Biografklubben, de ældre glæder sig hver gang og er begejstrede.'

Også selvom første film de så vist nok var 'Swingerne'. Der blev skam grinet ret meget, røber et par af biografgængerne overfor Søndagsavisen.

'Jamen, det er da bare til at grine af - selvom jeg da indimellem gemte mig lidt i biografen den dag,' smiler 84-årige Gerda Jensen.

Støtte til demente

Den mere og mere omtalte demens berører i Slagelse omkring 600 borgere, og dertil kommer deres familier.

Og Demensvennerne er en forening, der her er et stort aktiv. 'Vores borgmester Stén Knuth gik hurtigt ind i den sag, og stod i spidsen for at promovere initiativet - og nu har vi 1.124 medlemmer. Er det ikke pragtfuldt,' berettede Bente Nørgaard også på ministerdagen.

120 richshaw-piloter klar

Et særligt Richshaw-projekt har i kommunen fungeret siden 2015, hvorefter man - bl.a. ved hjælp af sponsorater - har fået 12 styks rickshaw-cykler, én pr. plejecenter.

Og her har hele 120 forskellige 'piloter' meldt sig til at køre de ældre rundt.

Og jo, Thyra Frank var selvsagt højlydt begejstret for at høre om de mange aktiviteter og tilbud.

Livshistorie for enhver...

Dertil kom så også historien om Livshistorien eller Livsplakaten, som virkelig er værd at sprede ud over hele landet. Livsplakaten fortæller ganske kort, i tekst og ikke mindst billeder, om den ældres liv og fortid. Så er det nemt for plejepersonale og frivillige at finde på noget at snakke med den ældre om.

'Jamen, der er gang i meget her. Og jeg må sige, at det er en fornøjelse at arbejde i en kommune, der i den grad støtter op om tingene,' fremhævede Bente Nørgaard. Ord der givetvis må have varmet mange inklusive borgmesteren, udvalgsformand Ann Sibbern og centerchefen for Sundhed og Ældre, Marianne Kristensen.

'Gerda sælger varen'

Bente N.: 'Ja og så har vi jo vores hemmelige våben, Gerda fra Alliancehaven. Med sit smil og sit livsmod sælger hun varen som ingen anden.

Det var jo hende, der fik gang i Biografklubben, og hun er bare sprudlende hele tiden. Altid en fornøjelse - og det sætter gang i andre,' tilføjer kommunens idrætskonsulent, som i denne uge 31 har Gerda med ude på Skovvang for at introducere stigegolf.

Dejlige VP Maskinfabrik

Da avisen senest talte med 84-årige Gerda i sit hygelige hjem på Alliancehaven, havde hun også gang i en masse.

Gerda er i øvrigt oprindelig fra Fyn, men kom på grund af kærligheden til Høng. Her arbejdede hun i mange år i den store kantine på den dejlige VP-fabrik i Høng, der dengang havde flere hundrede ansatte.

'Et skønt sted at arbejde. Altid skete der noget. Og der var dejlige mennesker,' erindrer hun, der så siden kom til Slagelse.

Gerda er den sidste af en søskendeflok på ni, og hun holder sandelig - trods lidt besvær med det ene ben - fanen højt.

Det oplevede også Thyra Frank forleden, hvor Gerda da også straks spurgte ministeren: 'Er vi De's eller dus?' Og selvfølgelig var de dus.