Klik og se annoncen

Af John Hansen

Vi har en rigtig højskole, folkehøjskole - idrætshøjskole! - her i storkommunen Slagelse.

Vi taler naturligvis om Gerlev Idrætshøjskole.

Et virkeligt samlende punkt i kommunen. Et vigtigt nationalt 'klenodie', virkested og udviklingsskole - og også med de kendte internationale linier til ikke mindst folk og myndigheder i Østen, Sydkorea, Kina etc.

Men også på Gerlev er verden af lave i denne tid.

Masser af usikkerhed

Faktisk er Gerlev IH allerede nu hårdt ramt af Corona, og den nye forstander Tania Dethlefsen og hendes engagerede stab frygter, hvad en langvarig nedlukning kan betyde.

I lørdags fik Gerlev og resten af Danmarks højskoler en første håndsrækning af stat og regering. Men der venter masser af usikkerhed forude.

Gerlev Idrætshøjskole sendte i starten af marts alle elever hjem og aflyste de første korte kurser og anden udlejning for resten af marts.

Det skete som følge af regeringens klokkeklare melding om, at også højskolerne er omfattet af påbuddet om Corona-nedlukning.

25 medarbejdere sendt hjem

GIH-forstanderen siger til VDonline, at man nu også har måttet sende 25 ud af 37 medarbejdere hjem.

Hun bekræfter, at skolen direkte 'er truet på eksistensen. Hvis ikke man vil kunne gennemføre de mange korte sommerkurser - og hvis ikke staten kan komme med yderligere en støttepakke.'

Tania Dethlefsen håber også, at det gode partnerskab med Slagelse Kommune kan være med til at løfte.

Hvor længe mon...?

Højskolernes statstilskud er som udgangspunkt afhængigt af, at højskolerne har betalende elever og kursister, så ved nedlukningen var der udsigt til komplet indtægtstab.

- Da vi lukkede ned, vidste vi ikke, om vi kunne beholde vores statstilskud for perioden, da det lovmæssigt er betinget af at vi har elever og kursister og at de betaler deres skole og kursuspenge.

Vi vidste ikke om vi kunne fastholde korte kurser for andre målgrupper, eller udlejning til idrætsforeninger, kommuner og andre aktører.

Og værst af alt, vidste og ved vi jo stadig ikke endegyldigt, hvor længe nedlukningen vil vare,' påpeger Tania Dethlefsen, forstander på Gerlev Idrætshøjskole og Center for Leg og Bevægelse, overfor VDonline og Uge Nyt.

Og Tania uddyber:

Truet eksistens...

- Vi lukkede ned, velvidende at en nedlukning i mange uger eller flere måneder i princippet kunne ramme os på eksistensen.

Det grundvilkår delte vi med de andre 70 højskoler i Danmark'.

I søndags d. 22. marts har kulturminister Joy Mogensen så givet en første håndsrækning til højskolerne.

Hun har bekræftet til Politiken at højskolerne kan fastholde statstilskuddet også selvom eleverne er sendt hjem. Og at de kan få gavn af initiativer som lønkompensation og udskydelsen af indbetaling af A-skat. Tania Dethlefsen er glad for ministerens udspil og udtaler:

Kun de 30 procent

- Det er en vigtig første håndsrækning, men for Gerlev udgør statstilskuddet kun ca. 30 procent af de samlede indtægter.

Vi står derfor stadig i en meget alvorlig situation både på den korte og lange bane.

Risikoen for at perioden forlænges er meget stor - og vi har allerede måtte aflyse korte kurser og udlejning.

Kommer vi ikke snart i gang igen med både korte og lange kurser og udlejning, bliver det hurtigt rigtigt alvorligt også for os.

Så vi håber, at regering og andre aktører vil være med til at give en yderligere hånd til alle højskoler - også Gerlev - så Corona ikke rammer en vigtig dansk kulturarv så hårdt at nogle af os må dreje nøglen om.'

Mere om Gerlev IH følger i senere artikel.