Klik og se annoncen

Af John Hansen

Vor nye undervisningsminister Merete Riisager har let til store smil, ærlige udtryk og spontane reaktioner.

Om det skyldes, at hun selv - som hun siger det - 'har gået dels på en ren hippieskole med masser af papmaché og kreativitet, dels på en kristen friskole,' det vil vi lade være usagt.

Lydhør - men også bestemt

Merete er samtidig også en lydhør minister, der gerne lader sig berige.

Men hun er sandelig også en bestemt minister med sine egne klare meninger og holdninger. Og der skal altså noget til at flytte hende.

God dialog med mange

Mandag formiddag aflagde hun knap halvanden times besøg på en af Danmarks flagskibe blandt 10. klassecentre: X-Class i Slagelse.

Et spændende besøg, hvor hun blev budt velkommen af borgmester Stén Knuth og X-Class-profilerne Henning Rasmussen (nu formand for 10. klasserne i Danmark) og Jes Lenhard Hansen (skoleleder for X-Class).

Mange andre aktører deltog også i besøget - heriblandt DLF-formand Anders Bondo Christensen og den lokale lærerformand Per Toft Haugaard - mere om dette i efterfølgende artikler.

Fik godt indtryk

Merete Riisager nåede at få et pænt indtryk af skolen, af særligt EUD 10 tek og billedkunstlinien.

Og hun kom godt - naturligt og ligetil - i god dialog med alle deltagerne fra kommunen.

Ministeren blev utvivlsomt bekræftet i senere års undersøgelse, der klart viser netop X-Class' styrke som samlende center med et positivt ungemiljø.

Er der en fremtid?

Sluttelig forsikrede ministeren, på vort direkte spørgsmål om 10. klassernes fremtid, at 'de har en fremtid, omend der naturligvis - som andre steder - godt kan ske ændringer og forandringer.

Men jeg har her i Slagelse fået et indtryk af, at I har godt fat i eleverne og er gode til at give dem mod på mulighederne fremover,' sagde Merete Riisager.

LA-ministeren lægger stor vægt på, at flere unge kan og vil komme videre med teknisk-faglige uddannelser - eksempelvis på Selandia. Og at man ikke nærmest pr. automatik bare ryger videre i det almindelige gymnasium.

Den rette vejledning?

Uge Nyt: - Der er af flere omgange skåret ned på vejledning af de unge - og deres forældre. Er det ikke forkert, når vi ved hvor kompliceret det efterhånden er at overskue mulighederne?

Merete Riisager: 'Der skal afgjort gives vejledning, relevant og præcist. Men når der tidligere er skåret ned her, skyldes det altså, at vi fandt ud at, at vejledningen i store træk ikke havde en virkning.

Den gav ikke det ønskede udbytte. Så det gælder om at finde den rette balance og de rigtige metoder.'

P.S.: Knuth over bæltet

I øvrigt fortsatte borgmester Stén Knuth mandag efter skolemødet med ministeren til Nyborg, hvor der var møde i den nationale Storebæltskomité.

Stén Knuth er med i komitéledelsen, som arbejder for 'et Danmark i balance, vækst og bevægelse.'

Derfor går man - ifølge Knuth - her og nu og direkte efter 'at sænke broafgifterne med 25 procent.'

Også Slagelses Arla-direktør Ole E. Hansen og SDU-prorektor Bjarne Graabech Sørensen sidder med i Storebæltskomitéen.