Klik og se annoncen

Af John Hansen

Lægerne i Langes Gaard i Slagelse lagde ikke skjul på, at deres nydelige lægehus - som de deler med nogle af kommunens sundhedsfolk - oprindelig var en cigarfabrik.

Lugten herfra er dog forlængst drevet bort... langtvæk.

Og nu emmede der overalt i Langes Gaard 12 af renhed og sundhed - endda med lovprisende tavler om de seneste borgere, der gennemfører succesfulde ryge-stop-kurser.

Input med fra Slagelse

Og selvom travle Lars Løkke - efter halvanden times besøg i Lægehuset og nu kl. 17.15 ude i den kølige, friske luft igen - måtte indrømme at han vist nok trængte til en enkelt smøg...

Løkke Rasmussen er som bekendt 'et menneske' - man må tage hele pakken - og mens han ude af den gamle cigarfabrik samlede alle indtryk fra det reneste sundhedshus, gjorde han sig klar til at drage videre for i et jysk forsamlingshus om aftenen at møde flere hundrede spændte borgere.

'Vi er så spændte på at høre statsministerens ideer omkring en sundhedsreform,' sagde de i Hovborg...og Løkke kunne jo så komme med nogle af de nyeste input fra Slagelse.

Ud i det lokale...

Det var Lægehuset Bang, Müller & Mühlbrandt, der med tre faste læger, sygeplejersker og andre ansatte - dertil en hel ung skolepraktikant ('Vi gør jo noget for rekrutteringen', som Tue M. sagde) - lagde rammerne til et indholdsrigt besøg, hvor alle forhåbentlig blev klogere på hinanden. Og på substansen og mulighederne.

For Regeringen ønsker jo med sit nye sundhedsudspil at flytte mere sundhedsarbejde (forebyggende, prøver, kontroller etc.) ud i kommunerne og de lokale sundhedshuse.

Freitag: Mere attraktivt

'Og den er vi også med på, ideen er god og fornuftig,' lød det fra lægeside i huset - og den var på dagen styrket af tilstedeværelsen af formanden for PLO (Prakt. Lægers Organisation), Christian Freitag fra Holte.

'Men det kræver naturligvis også en større forberedelse. Vi skal være nogle flere praktiserende læger, og de skal uddannes først. Der skal være mere plads. Samtidig skal det gøres mere attraktivt for unge læger at komme ud til f.eks. Slagelse og Korsør her,' påpegede Christian Freitag.

Det gjorde han både overfor statsministeren og overfor sundhedsminister Ellen Trane Nørby, også V, samt overfor pressen.

Lægerne skal også have mere plads og mere udstyr f.eks. ultralydsapparater, så man kan klare flere opgaver lokalt samt undgå ekstra køreture og sygehusbesøg for patienterne.

Et markant løft

Direkte til Søndagsavisen pointerede Freitag, at Regeringen havde åbnet for langt flere uddannelsespladser. 'Et markant løft som vi hilser med glæde. Men det tager fem år at få endnu flere nye læger klar.'

Og her skulle nok være sat ind for både 5 og 10 år siden - gerne under den tidligere Løkke-regering eller under Thorning-regeringen med bl.a. Morten Østergaard.

Men nu sker der noget, og nu samles forhåbentlig de bedste ideer fra både højre og venstre...om vi så må sige.

Balancerne

Det gælder også om at finde den rette balance i det organ, der skal styre de 21 sundhedsfællesskaber omkring de 21 sygehuse.

Og så skal der altså være midler til at tiltrække nye og yngre læger ude i købstæder og lokalområder.

Der blev fra både Korsør og Slagelse nævnt eksempler på, at ældre læger var lige ved at holde op - og at der var store udfordringer med at få nye ind her og nu.

Sluttelig lød der dog også et par optimistiske toner - fra bl.a. Tue. Om at diverse salg af praksis i Danmark på det seneste har været i stigende - og at der blandt nogle unge spores en optimisme.

Ny tid, nye opgaver

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby - som bl.a. er bekymret for de flere unge angste og arbejdet indenfor børne-unge-psykiatrien - slog fast, at der skal skabes større sammenhæng i hele sundhedssektoren.

Systemerne (også de elektroniske) skal tale sammen og fungere. Samarbejdet mellem sygehuse, sundhedscentre (prakt. læger og kommuner) og patienterne skal forbedres.

'For Regionerne har da på mange måder været gode til at drive sygehusene. Og de har nu deres akut- og specialafdelinger.

Fremover er det alt det andet, det gælder. Ikke mindst med mange flere ældre - og i øvrigt også flere nyfødte,' påpegede Nørby.

Apropos børn. Ja så får ikke mindst Slagelse den kommende tid betydeligt flere babyer og ialt også 0-5-årige - op til 20 procent flere...