Klik og se annoncen

Af John Hansen

Han kommer fra hovedstaden og Berlingske, men han kender skam en del til Slagelse.

Dels var det noget med en Anja Andersen og et FC Vestsjælland. Dels var han ved Folkemødet på Bornholm for et par år siden moderator på et 'udkants-møde', som Slagelse Kommune i Allinge-Sandvig arrangerede. Med bl.a. Frank Jensen, Kbh., Martin Damm, Kalundborg, og Stén Knuth i panelet.

Personligt Slagelse-bøvl

'Joh, det møde husker jeg godt i et telt lidt udenfor Allinge centrum, hvor Slagelse havde arrangeret sig med byskilt og det hele,' erindrer en af Danmarks bedste og skarpeste politiske kommentatorer, Thomas Larsen.

- Og set lidt udefra, hvordan synes du så, at det er gået Slagelse siden? Også med hensyn til synligheden?

Thomas Larsen: 'Kønt har det jo ikke været, det vi oplevede i forbindelse med kommunalvalget sidste år. Det må man konstatere. Det har været specielt - og det kan vel næsten kun have noget med nogle personlige stridigheder og uoverensstemmelser at gøre...

Det kan næppe være politik altsammen,' påpeger Thomas Larsen.

By i provinsen...

Det var Erhvervsnetværket Vestsjælland og SBI (som søndag kl. 15 møder Middelfart i en topkamp), der havde hidkaldt Thomas Larsen til et interessant og yderst informativt morgenmøde.

'Og timet særdeles godt i forhold til den spændende politiske situation her i landet - og i verden, må man sige,' som Thomas Larsen påpegede.

Og han vidste godt, han var kommet til en by og kommune, præget af provinsens generelle vilkår. Et stykke vej og jernbane fra København.

En by i provinsen. Præget af daglig kamp for brødet - præget af socialt boligbyggeri, parallelsamfund og mange indvandrere.

Og præget af job- og uddannelsesmæssige udfordringer plus mange børnesager, der koster kassen...

En verden i opbrud

Larsen ved at det er i sådan et Danmark, der snart igen skal være folketingsvalg.

Med alt åbent, alt i spil - og ja, det kan måske munde ud i, at de tre store - Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre - finder sammen, som han påpegede som en reel mulighed.

Allerførst trak foredragsholderen lige den store scene op. Med opbrud, usikkerhed og nyskabelser: Trump. Brexit. Macron - og et Europa, hvor etablerede partier er sendt ud i hjørnet.

'Og så har vi jo Sverige, hvor de etablerede partier og medier vil holde ét bestemt parti ude, Sverigedemokraterne,' noterede Thomas Larsen.

Han omtalte finanskrisen. Og globaliseringen - herunder ikke mindst angsten for globaliseringen. 'Store befolkningsgrupper føler sig ikke godt tilpas med den - og Trump kom jo altså ikke ud af ingenting.'

Integration undervurderet...

Thomas fremhævede også usikkerheden omkring nutidens arbejdsmarked og uddannelsessituation. Her er pres på.

Og han nævnte den svære, komplicerede integration, som både i Danmark og mange andre frie, vestlige lande havde været så undervurderet. Det har ændret vores verden.

Og han talte sig direkte til et Danmark med nye partier dannet - Alternativet som det mest uortodokse.

Om de to blokke, der er delvis i opløsning: 'Den borgerlige familie har en tid optrådt særdeles dysfuntionelt. Ikke mindst med kløfter mellem LA og DF - hvor sidstnævnte også søger sit selskab hos Socialdemokraterne.

Et S, hvor det ellers ikke er så mange år siden en Nyrup Rasmussen kaldte dem 'ikke stuerene' - som svenskerne også gør det i dag.'

DF som en garant?

'Dansk Folkeparti har fået styret sig selv ind på midten og mere og mere manifesteret sig som garanten for det danske velfærdssamfund,' påpegede Larsen om årene, hvor især S ledte efter at komme i sync med befolkningen på udlændingeområdet.

'Den interne S-strid om udlændingepolitikken har Mette F og Sass Larsen nu ledt over i en stram linie, tæt på Dansk Folkepartis.'

Den transformation har plaget Socialdemokraterne - ikke mindst i forhold til De radikale.

Og DF har nu også et endnu strammere Nye Borgerlige ved sin anden side. TL er spændt på, hvad Pernille Vrmund kan drive det til i valgkampen...

Venstres indre strid

Thomas Larsen mener, at Lars Løkke p.t. klogt kører frem med det ene positive udspil efter det andet. Senest på psykiatriområdet - hvor Slagelse jo er central.

Men han undlod heller ikke at omtale de store indre stridigheder, der er i det liberale Venstre - ikke mindst på udlændingesiden. Der er ganske langt fra Inger Støjberg til en Jan E. Jørgensen, der skal genvælges i København.

Mens Rød Blok åbenbart har masser af statsministerkandidater, så har de blå bare Løkke. 'Værdikrigene i partiet Venstre koster dog - og det må være skuffende for Løkke at se, at Venstre i meningsmålingerne har svært ved at løfte sig,' påpegede Larsen.

DF og de to heste...

Sluttelig gjorde han op, at et af de mest åbne, spændende valg tegner sig forude. Slet ikke til at forudsige...

Vigtigste temaer vil (igen) blive udlændingepolitik, velfærd med primært sundhed og ældre samt - måske lidt nyt - nu også klima. 'Klima er på vej op,' vurderer TL. Lige op til partistormøderne i weekenden hos både Socialdemokratiet og De konservative.

Og så tænker Thomas Larsen lige lidt ekstra over Thulesen Dahls særlige spændstige udsagn fra sidste weekend: 'Vi foretrækker Lars Løkke som statsminister...men hvis Rød Blok vinder, så har Mette Frederiksen da mit telefonnummer.'