Klik og se annoncen

Søndag den 15. oktober kl. 15.00 er der festkoncert og orgelindvielse på programmet i Sct. Mikkels Kirke i Slagelse, oplyser Torben Bech Schnedler, organist Sct. Mikkels Kirke.

- Sct. Mikkels Kirkes hovedorgel fra 1961 har i løbet af de sidste tre måneder gennemgået en renovering og en delvis ombygning. For at markere dette indbyder Sct. Mikkels Kirke til en koncert med organist Sven-Ingvart Mikkelsen, hvor man kan høre det flotte resultat.

Sven-Ingvart Mikkelsen spiller musik af J.A. Scheibe, Niels W. Gade og Peter Møller - et afvekslende og festligt program, der viser det nyrenoverede og udbyggede orgels formåen. Solisten har været menighedsrådets konsulent under projektet, og han har, foruden en stor viden om orgelbygning, ligeledes en stor karriere som orgelspiller med talrige koncerter i ind- og udland, mange cd-indspilninger og desuden et virke som lærer ved konservatoriet i København. Der vil efter koncerten være mulighed for at komme op til orglet, hvor organist ved Sct. Mikkels Kirke Torben Bech Schnedler vil fremvise og fortælle om de udførte arbejder.

Baggrunden for det omfattende projekt er, at dele af orglets bælgsystem siden foråret 2014 har været defekt. En tredjedel af instrumentet således ikke har kunnet benyttes i den forløbne periode! Da orglet alligevel skulle skilles ad - herunder udtagning af ca. 600 piber - var det nærliggende at overveje, om andre forbedringer med fordel kunne klares samtidig.

De nu afsluttede arbejder drejer sig om reparation af enkelte defekte piber, etablering af en gangbro som sikrer bedre og lovlige arbejdsvilkår ved stemning af orglet, forbedring af klangen- og endelig etablering af en elektronisk styring af instrumentets forskellige stemmer (piberækker) ved hjælp af en computer. Computersystemet, en såkaldt setzer, muliggør kort fortalt store klangskift på kort tid, ligesom organisten kan forprogrammere aktiveringen af instrumentets stemmer uden hjælp.

Ved ombygningen er den del af orgelhuset, som står i tårnværelset, blevet gjort større - ca. 50 cm til siderne og bagud. Dette er ikke synligt fra kirken. Desuden er der kommet en ny vindlade, så piberne nu er placeret klangligt optimalt - de stod førhen for tæt - og endelig er der tilføjet to nye stemmer. Alt dette for at skabe en bedre sammenhæng i instrumentets klang og for at kunne spille et bredere repertoire, især af romantisk og moderne tilsnit. Arbejdet er udført af det danske orgelbyggerfirma P.G. Andersen & Bruhn, og den samlede pris for renovering og ombygning er lige knap 1,9 millioner kroner. Til gengæld står kirken nu med et orgel, der med både smuk klang og alsidighed kan ledsage salmesang og benyttes til koncerter i mange år frem.