Klik og se annoncen

Af John Hansen

Søndagsavisen bringer i denne uge nogle svar og forklaringer fra Villum Christensens egen mund: Han mener, at det valgaftenen er Knuths skyld, at Villum selv var nødt til at pege på Dyrby. 'Og jo, jeg har fortrudt, at vi ikke gik med i budgetforliget'

Mange ord er sagt, mange tanker tænkt - også siden valgdagen den 21. november i Slagelse.

Ikke mindst Liberal Alliance har været i ilden. På godt og ondt.

Man må sige, at de har været i centrum. Og stadig er det.

Søndagsavisen har i denne uge stillet fem skarpe til Villum Christensen.

Du pegede jo på en rød...

- Hvad siger du til, når nogle synes, at du er løbet fra et løfte om ikke at pege på en rød borgmester?

Villum: 'Mit svar er, at jeg har peget på en rød i to år, og en blå i to år. Og når jeg var nødt til at overhovedet at pege på Dyrby, så var det jo fordi, at Stén Knuth først på valgaftenen - og for rullende kameraer - utvetydigt oplyste, at han aldrig ville konstituere sig med LA.

Så havde jeg ingen andre muligheder. Og stemte jeg blankt, ville vi jo få lodtrækning om borgmesterposten.'

Vi var 17 der om natten

- Du har jo også sagt, at du ikke ville levere det 16. mandat - og det kommer du jo nu til?

Villum: 'Ja, det kan du godt sige, men da jeg sagde ja til Dyrby, da var vi 17 mandater kl. 03 om natten, og vi offentliggjorde borgmestervalget.

Skulle jeg så løbe fra en aftale, fordi de radikale gjorde det næste morgen og efterlod mig som nummer 16. Det er da en besynderlig logik - at jeg på den måde skal tvinges ind i den radikale Øtalemoral.' Ikke tale om det'.

Løs eller ikke løs aftale?

- Radikale Troels Brandt siger jo, at det blot var en løs aftale?

Villum: 'Hør nu her. Hvordan kan det være en løs aftale, når man i samlet flok stiller sig op for rullende kameraer og i øvrigt har fået sine krav og ønsker opfyldt.

Tænk hvis man gjorde sådan på Christiansborg. Der løber man aldrig fra et forlig, når man står foran pressen sammen med ministeren. Det er jo et helt afgørende grundvilkår for demokratiet. Og til din orientering, så skriver man heller ikke under.'

Har du fortrudt noget?

- Undskyld, men er der slet ikke noget, du har fortrudt i forløbet?

Villum: 'Jo, måske det var dumt, at vi ikke gik med i budgetforliget forud for valget, og vi kom til at stå udenfor. Men det er jo rigtig svært for vores parti at acceptere en skattestigning.'

'Det bliver bedre'

- Tror du det nye byråd bliver bedre til at samarbejde med den start, I her har fået?

Villum: 'Ja, det er jeg faktisk helt sikker på. Som det gælder i alle virksomheder, så er det primært ledelsen, der har ansvaret for at samarbejdet fungerer.

Det vil jeg sammen med Dyrby gerne have lov at bevise til næste valg, og vi vil helt sikkert også have en bedre økonomi, som ofte har været kimen til uenighederne.

Første lakmusprøve bliver jo evnen til at rumme det brede samarbejde, så alle kan få en plads til sit politiske arbejde.'

Det er personhetz...

Ydermere kan man sige, at Villum den seneste tid nok har syntes, at der drives personhetz på ham.

'Og buh-råbene ved demonstrationen, de kom fra Venstrefolk'. Og fik god plads i medierne. Ærgrer det Villum Christensen.