Klik og se annoncen

Af John Hansen

VDonline fortalte forleden, at slagelseanerne Egon Bo (LA) og Anders Koefoed (V) er valgt ind i det 41 medlemmer store regionsråd i Sorø.

Udover Bo og Koefoed har vi fra vort område også fået slagfærdige 72-årige Freddy Blak fra Soc. ind - Freddy er godt nok fra Næstved, men opstillet af Slagelse kredsen. Freddy 'Fræk' Blak har opnået flotte 6.283 stemmer. Dertil partifællen Kirsten Rask fra Høng.

Og indvalgt er endnu en lokal socialdemokrat, den 51-årige Charlotte Petterson fra Korsør.

Hvem får mest magt?

Endelig er 65-årige Per Hovmand (Dianalund) og 48-årige Brigitte Jerkel (opstillet i Slagelse) begge indvalgt for De Konservative - samt den 50-årige Ursula Dietrich-Pedersen fra Frederiksberg i Sorø.

Ursula er indvalgt for Enhedslisten, der ved fintællingen fik forstærket sit mandat fra to til tre på bekostning af SF.

Og netop Enhedslisten ser ud til i det nye regionsråd at få ekstraordinær stor magt - og det i samspil med Dansk Folkeparti sammen med LA og Socialdemokraterne.

Jerup: 'Det er EL-politik'

Socialdemokratiet opnåede i RS et flot valg med tre mandaters fremgang, men netop for at komme til magten har den nye spidskandidat fra Nakskov, 38-årige Heino Knudsen, givetvis måttet bruge særlige kneb for at få dette specielle flertal ombord.

For ikke engang SF og De Radikale ville være med i Heino's nye holdopstilling.

I dagbladet Sjællandske gik Enhedslistens gruppeformand, den garvede Bruno Jerup fra Næstved, så vidt som til at sige, at konstitueringsaftalen faktisk er 'Enhedsliste-politik fra ende til anden.'

Vi må finde løsninger...

Og Jerups stærke ord bekræftes i dag overfor VDonline & Søndagsavisen af Ursula Dietrich-Pedersen, der også de fire foregående år har repræsenteret EL i regionsrådet.

'Jamen, det er jo helt vildt. Faktisk alle vore punkter har vi fået ind i aftalen - Heino har været særdeles god til at lede, og jeg vil sige, at alle vore konstitueringspartnere rigtigt gerne vil os. Det føler vi, og det er vi meget glade for,' pointerer Ursula.

VD: - Jamen, hvordan kan I dog pludselig være så enige i alt med f.eks. Dansk Folkeparti?

Ursula D.-P.: 'Næh, vi er da heller ikke enige i al politik. Men vi har jo peget på samme formand. Og han har klaret tingene fint - og hvis der kommer nogle sager, ja så må vi jo finde nogle løsninger på det.'

'Halalkød, selvfølgelig'

VD: - Et kontroversielt punkt kunne eksempelvis være halalkød på de sjællandske sygehuse og institutioner, så også de såkaldt småtspisende patienter, der har brug for ekstra proteinholdig kost, kan kræve at få serveret halalslagtet kød. Er det et krav fra jer?

Ursula D.-P.: 'Ja, det er vigtigt, at de mennesker, der vil have halalkød, de kan få det. Og jo, de skal ha proteiner, og dem skal vi sørge for at skaffe. I øvrigt er næsten alt kød i Danmark efterhånden halalslagtet, og for dyrene gør det vist ingen forskel. Og hvis ikke det skader nogen, så er det vel fint.'

Ja til arabisk info

VD: - Under valgkampen gjorde Heino Knudsen sig bemærket ved at udgive valgmateriale på arabisk, hvilket trak kritik fra både DF og V. Går I ind for f.eks. arabisk informationsmateriale på Sjællands sygehuse?

Ursula D.-P.: 'Ja, det er bestemt i vores ånd. Sådan bør det være. Og vi kan jo se, hvad der kommer ud af det, når de ikke forstår, hvad der skal ske i en behandling på sygehuse.'

Derudover mener Ursula, at det da er en vigtig sag, at indvandrere hurtigt lærer det danske sprog.

EL: Tog, ikke bilveje...

Også i erhvervspolitikken ser EL ud til at få mere indflydelse.

Men her synes der også at være åbenbare brudflader. Enhedslisten ser f.eks. kritisk på Region Sjællands Råstofplan, som man gerne vil have ændret.

'Når vi kan se, at vi kun har grus tilbage til 26 år, så må vi jo ændre noget. Det er kort tid, og så må vi tænke i, hvordan vi kan bruge det grus vi har bedre,' mener Ursula Dietrich-Pedersen.

VD: - 'Hvad med færdiggørelsen af Kalundborgmotorvejen. Vil I have den og Rute 22 eller prioriterer i hellere kollektiv trafik?

Ursula D.-P.: 'Der mangler ikke nogen veje, synes jeg. Så vi vil da prioritere mere kollektiv trafik.'

EL-repræsentanten understreger også, at man er enige - og da er det helt enige - om at arbejde henimod en vækst i flere arbejdspladser. På en måde hvor vi tænker grønt!

Sundhedsplatform Dag 1?

I øvrigt har Region Sjællands sygehuse netop natten mellem denne fredag og lørdag oplevet en relativ rolig, gnidningsfri overgang til den nye Sundhedsplatform.

Jens Stenbæk og Regionsrådet har da - med sygehusledelsen - også prioriteret at sætte ekstra arbejdskraft ind i disse uger. Ligesom man har uddannet 12.000 til alt det nye.

Også formand Dirksen fra Dansk Sygeplejeråd synes, at man kom helskindet ind i lørdagen. Men selvfølgelig kan der forventes visse bump i tiden fremover...

P.S.: Torsdag 7. dec. er der i Sorø afskedsreception for regionsrådsformand Jens Stenbæk.