Klik og se annoncen

Af John Hansen

Fredag den 1. december var dagen, hvor Slagelse byråd - med et knebent flertal på 16-15 - valgte sin nye borgmester fra 1. januar til at være socialdemokraten John Dyrby Paulsen, 54 år og fra Korsør.

Dermed har Stén Knuth, V, blot en måned tilbage af sin nuværende regeringstid.

En tydeligt stolt og glad John Dyrby modtog klokken præcis 15.16 sit valg med ordene:

Dyrby: Tak - og ydmyghed

'Tak for valget. Det er jeg meget ydmyg overfor.

Jeg kan love nogle spændende år. Og jeg vil gøre mit - og gøre mit bedste - for at få gang i et godt samarbejde i byrådet,' pointerede John Dyrby.

Bagefter - altså efter det blot 27 minutter lange officielle møde - pointerede også Villum Christensen overfor verdenspressen, at alt 'om fire år vil se meget bedre ud. Det gælder økonomien. Vi får decentraliseret igen. Det drejer sig i første række om fast ledelse og god styring,' sagde han. 'Og det kommer der nu'.

Villum: Stoler på Dyrby

Villum Christensen mødte adskillige nærgående spørgsmål fra både os og de ivrige tv-stationer.

Og jo, han troede på, at han om to år ville overtage jobbet fra Dyrby. 'Meget kan ske på to år, men jeg stoler fuldt og helt på John Dyrby.'

Og da vil VDonline også gerne tilføje, at det kan han givetvis på det punkt. Aftalen ligger der - og selvfølgelig vil Dyrby holde den. Men der kan komme andre ting i vejen, dels omkring LA, dels omkring de faglige grunde til et skifte i 2020 og et manglende flertal i Slagelse byråd bag aftalen. Her er SF og EL jo ikke sikre på, at de egentlig ønsker den mest liberale af alle som borgmester.

Erichsen: Nyt og anderledes

Allerførst på dagens konstitueringsmøde lagde nestor Flemming Erichsen ud med at byde alle hjertelig velkommen og derpå holde en både flot og klog tale.

Erichsen: 'Det er i dag en ganske særlig dag. Tillykke til de nye byrådsmedlemmer. Det ser godt ud både køns- og aldersmæggigt set samt med geografien. Og der kommer nye ind - måske også med anderledes tænkning.

Jeg står her med ydmyghed og respekt for demokratiet...'

Han citerede også Grundtvig og sagde fine ord om den frie meningsudveksling. Vi lever jo af ord. Og jeg tror på løsninger i fællesskab, noterede han.

'Vi må ikke glemme...'

Erichsen påpegede ydermere, at 'vi er til for borgerne - det må vi ikke glemme,' ligesom han slog fast, at politik ikke handler om 'at ødelægge spillet for hinanden. Vi skylder at bevise, at vi kan finde ud af det sammen - også efter en turbulent tid,' fastslog den tidligere Korsørborgmester.

Ellers var det DF's Henrik Brodersen, der omkring borgmestervalget foreslog - på vegne af V, Rad. og DF - at udsætte mødet til 8. december, så man kunne arbejde videre med samtaler og forandringer.

Det blev nedstemt af S, SF, EL og LA.

Troels Brandt, Rad., udtrykte ærgrelse over at ellers gode, brede snakke om samarbejde dermed blev afbrudt - efter nogle dage hvor han følte, at man trods alt kom nærmere hinanden. Og de oprindelige mål, som næsten alle partier jo udtrykte i valgkampen.

John Dyrby og 16-15 kl. 15.16

Punkt 2 for dagen var valg af borgmester, og her var det Lis Tribler, Soc., der på vegne af S, SF, EL og LA foreslog John Dyrby Paulsen. Knud Vincents foreslog Stén Knuth.

'Vi foreslår Stén Knuth i en ny 4-årig periode i henhold til styrelsesvedtægten,' formulerede Vincents det bevidst præcist.

Og lidt pudsigt så faldt afstemningsresultatet 15-16 (skriftlig afstemning) ud lige nøjagtigt kl. 15.16 her den 1. december. 15 til Knuth og 16 til Dyrby.

Derpå takkede Dyrby så for valget - som beskrevet ovenfor. Og tilføjede, at man så ville udsætte resten af mødet (med de andre udvalgsvalg) til senere. Og samtidig prøve at finde et fælles grundlag for et samarbejde.

Villum forsøgte at forklare sig

Villum Christensen fik ordet - fulgt af suk og støn fra flere tilhørere, idet han bl.a. sagde: 'Alle politiske beslutninger er ikke nemme. Og de sker altid på baggrund af et historisk forløb.

Det gik galt på valgaftenen. Stén sagde, at han ikke ville konstituere sig med mig...hvorpå Dyrby gik ind til mig og sagde, at han havde 17 mandater.'

Villum nåede at fortælle om et nærmest stående møde, hvor også De Radikale var med etc. etc. Og da det kom til konfliktstof med Troels Brandt - som har en noget anden version af forløbet - da begyndte både publikum og enkelte politikere at råbe 'Stop. Det er ikke tilladt...'.

Der var ikke beregnet et større oratorisk slagsmål her.

'Ud med Villum!'

Tilhørere rejste sig og gik deres vej, mens de på vej ud råbte skældsord mod Villum: 'Ud...Farvel...Du er færdig i politik' o.s.v.

Midt i uroen greb Dyrby så endelig ind med ordene om, 'at vi må respektere, at folk har ordet.'

Brandt argumenterede tilbage, at 'det var en voldsom valgnat. Og der var intet politisk oplæg.' Ifølge ham var det helt uantageligt, hvad der foregik. Nemlig kun en hurtig fordeling af poster.

Den politiske debat om årsager, skyld og ikke-skyld blev afbrudt. Det her var ikke tid og sted.

Igen: Negative kommentarer

Efterfølgende jagtede pressefolkene atter de centrale aktører. Og igen kunne man via tv-skærmene i de små hjem konstatere, at et næsten eentydigt korps af udenbys kommentatorer atter sendte kaskader af kritik mod Slagelse.

Uffe Ellemann: 'Det stinker...og er igen en Plagelse.' DR's erfarne Cortzen: 'Der er brug for gruppeterapi.'

'Pinligt. Et eksempel på når man sætter sig selv højere end kommunen - og så ulmer brintsagen yderligere,' noterede en tredie.

Mens Noa Redington, tidl. rådgiver for S-regeringen, sagde: 'Det er kuleskørt og underligt det her. Hvis jeg boede i Slagelse ville jeg også være ophidset. Der et tale om en dysfunktionel start - på kanten af det umoralske,' påpegede Noa.