Klik og se annoncen

Af John Hansen

Det myldrede med politikere, embedsfolk, pressefolk og demonstrerende faggrupper i Regionshuset mandag før og omkring det store regionsrådsmøde.

Bannere og slagord, taler (bl.a. Sigurd Gormsen, FOA) og stor utilfredshed kom frem i lyset.

Mens DR's garvede Henny Mortensen på P4 Sjælland sendte direkte interviews og stemningsbilleder ud i æteren, så var TV Øst naturligvis også - ligesom de skrevne medier - på plads med journalister og fotograf.

'Jo, de løber stærkt'

Region Sjælland, sygehusene og sundheden, er i denne uge højest prioriterede sag i vort område.

Og, som regionsrådsformand Heino Knudsen, Soc., også her tirsdag gentog, så 'har vi største fokus på trygheden og patienternes sikkerhed.

Vi må også se, om vi kan løse nogle ting på en ny måde - også til gavn for arbejdsmiljøet hos vore ansatte. Jeg er godt klar over, at de løber rigtigt stærkt,' formulerede Heino det.

Heino: Stramt budget

Allerede mandag meldte Heino og RS-organisationen ud at: 'Et stramt budget for 2019 betyder desværre personalereduktioner på RS' sygehuse og administration.

I denne uge får de berørte medarbejdere besked. Der arbejdes hårdt på at nedbringe antallet af afskedigelser...'

Lyspunkt i svær tid

For godt to uger siden måtte Region Sjælland nemlig melde ud, at op imod 317 medarbejdere skal afskediges som følge af udfordringer med at overholde budgettet for 2018 samt et generelt underskud på regionens 2019-budget.

Efter en grundig proces blev antallet på op til 317 afskedigelser nedbragt til 198.

Samtidig har der været en stor indsats i gang med at omplacere til ledige stillinger i stedet for at afskedige. Og 100 medarbejdere vil få tilbud om at blive på andre vilkår...

'Midt i en svær tid er det trods alt et lyspunkt, at der nu er skabt mulighed for at nedbringe antallet af afskedigelser markant.

Vi frygtede op til 317 afskedigelser, og lige nu er der tale om op til 198 afskedigelser. 100 vil få mulighed for at fortsætte på andre vilkår, og det håber jeg, at de vil tage imod,' sagde Heino Knudsen.

Begrænsninger

Der er nogle begrænsninger i regionens muligheder for at omplacere medarbejdere til andre stillinger.

Det kan eksempelvis være, at medarbejderen vil opleve en væsentlig længere transport til arbejdet eller andre vagtformer, end de er vant til. Derfor kan man ikke omplacere alle medarbejdere. Medarbejdere der bliver afskediget vil med Region Sjællands tryghedsordning i seks måneder have fortrinsret til at søge ledige stillinger.

'Det er en svær uge, og det giver naturligvis en utryg stemning, når alle 18.000 medarbejdere ved, at der er afskedigelser på vej. Det er bestemt ikke rart,' siger Heino Knudsen.

Samme Heino Knudsen som vi også forleden bragte et interview med under overskriften 'Vi vil hver dag minimere fejl'.

Baggrunden

Afskedigelserne i Region Sjælland rammer såvel sygehuse som i administrationen.

Ifølge RS-lederne er baggrunden for besparelserne i Region Sjælland et generelt underskud på regionens 2019-budget, som er udfordret af udgifter til bl.a. behandling af flere patienter med mere komplicerede sygdomme og mere effektiv, men dyrere sygehusmedicin.

Oveni kommer, at især Sjællands Universitets Hospital (SUH) skal indhente et underskud på 2018-budgettet...