Klik og se annoncen

Af John Hansen

En central station, en helt central plet, i Vestsjællands såkaldte hovedstad er Slagelse station.

Og her - i et år hvor stationen ydermere skal renoveres og moderniseres til den store guldmedalje - ønsker DSB fra sine kunder og naboer også at modtage gode ideer og projekter, som kan fremme livet på og omkring stationen.

Det gode liv.

DSB: Slagelse er oplagt!

I DSB fortæller man til VDonline og Uge Nyt, at man meget gerne 'vil have flere aktiviteter på stationerne, der kan skabe gode oplevelser eller gøre hverdagen lettere for kunderne...

Og derfor søger vi ildsjæle med gode projekter. Og Slagelse station er her og nu helt oplagt med sin forhal og gode udeområder,' fremhæver man hos DSB.

Alle muligheder åbne...

'En cykelmekaniker, der kan skifte din håndbremse. En skrædder, der kan sy ny lynlås i din yndlingsjakke.

Et specialiseret loppemarked kun med legetøj. En guitarkoncert. Eller måske en foodtruck med thaimad?'

Samspil med SDU og uddannelser?

Jo, DSB er virkelig på stærk og alsidig jagt efter gode projekter, der kan søsættes på stationerne.

I Slagelse er det vel også oplagt, at aktiviteterne spiller sammen med de mange uddannelser i området.

Og de bliver flere og flere i den nærmeste tid. Der vil komme flere og flere unge ved stationen de kommende år - og vi så jo også Rådhusapoteket placere en filial strategisk mellem Campus Slagelse og stationen.

De lokale ildsjæle

'Vi vil gerne i kontakt med lokale ildsjæle, der ønsker at lave et event eller måske drive en mindre virksomhed fra vores stationer.

For eksempel kunne det være fantastisk, hvis en lokal skrædder rykkede sin virksomhed ned på stationen hver onsdag, og så kunne vores kunder få syet bukserne ind, mens de er på arbejde.

En koncert med det lokale kor eller en dygtig saxofonist vil også være skønt,' påpeger Aske Wieth-Knudsen, underdirektør i DSB.

Nyt til forhallen...

'Forhallen til Slagelse station kunne fint danne ramme om en skrædderservice eller en omgang fyraftensyoga, og der er også masser muligheder på stationens udeområder.

Desuden er det helt oplagt, at aktiviteterne har en relation til de mange uddannelsesmuligheder i området,' siger Aske Wieth Knudsen.

Det er jo ingen hemmelighed, at netop forhallen på den gamle station den seneste snes år har undergået en lidt skidt og negativ forvandling.

Tidligere var der billetsalg og masser af positivt liv. Inden der kom triste, utrygge perioder med unge hashrygere, utilpassede indvandrere og andre tvivlsomme grupperinger.

Undertiden har politi og myndigheder direkte måttet lukke forhallen helt ned.

Lokale kræfter skal drive det

Nu lyder der anderledes gode toner.

'Vi vil gerne give vores kunder en ekstra grund til at komme på stationen og give dem noget ekstra med videre.

Vi har ikke en stor forkromet plan. Vi vil hellere prøve os frem og se, hvad der virker.

Det er ikke sikkert, at den samme event eller initiativ virker alle steder. Og derfor er det vigtigt, at vi får lokale kræfter i spil. For de kender deres by og ved, hvad der kan fungere præcis der, hvor de bor,' påpeger Aske Wieth-Knudsen.

Krav til projekterne

Projekterne skal være noget, der enten giver en god oplevelse eller gør hverdagen lettere for de togrejsende.

De skal kunne realiseres uden 'det helt store set-up', med begrænset involvering af DSB og uden at genere de rejsende.

Desuden skal projekterne kunne gennemføres uden at udgøre en sikkerhedsmæssig risiko.

Nemmere hverdag...

'Vi ser gerne, at aktiviteterne kan bidrage til en nemmere hverdag for vores kunder.

Hvis vi kan hjælpe med at gøre hverdagen nemmere, vil det også være lettere at tænke kollektiv trafik ind i sin hverdag.

Og hvis projekterne oven i købet understøtter bæredygtighed i en eller anden form, så er det et ekstra plus. Vi har nogle begrænsninger, men skriv til os, og så tager vi en dialog om, hvordan ideerne kan realiseres,' fortæller Aske Wieth-Knudsen.

Gør klar til starten...

Til at starte med vil DSB fortrinsvist fokusere på de mellemstore stationer, fx Hillerød, Roskilde, Kolding, Esbjerg, Aalborg og jo Slagelse. Stationer i den størrelse.

'Vi starter med de mellemstore stationer, fordi vi kan nå flest mulige mennesker og dermed få noget erfaring.

Men vi vil også prøve at gøre noget på de mindre stationer, så der kommer til at ske noget der også. Det vigtigste for os er, at projekterne er gode,' siger Aske Wieth-Knudsen.

Mere liv på stationerne

DSB vil generelt gerne aktivere stationerne, så de i højere grad bliver et aktiv i byen, for byens borgere og ikke mindst for de rejsende.

Liv på stationerne gør det både mere attraktivt og trygt at opholde sig på stationerne, udtrykkes det.

- Og hvordan kan man så kontakte DSB med sit tip.

Jo, hvis du har en idé eller et projekt, som du ønsker at gennemføre på en station, for eksempel Slagelse, så send en e-mail til oplevelsesstationen@dsb.dk.