Klik og se annoncen

Af John Hansen

Ikke overraskende bagte en direkte sol og mere end 25 grader ned over terrassen ved Gerlev Legepark, da der forleden var grundlovsmøde 2018.

Traditionen tro var det partierne Venstre - Danmarks liberale parti, som formand Chr. Juul, EL, altid fremhæver det i Folketingssalen - og Det Radikale Venstre (udsprunget af førstnævnte parti tilbage i 1905), der stod bag mødet.

Dennegang var De Konservative ikke med i et trekløver.

Tillid - og sårbarhed

Et lille halvt hundrede borgere, heriblandt flere unge og yngre, mødte frem. Næppe kun på grund af de lækre eftermiddagstærter og en lille danseopvisning på Gerlev IH.

Første taler var Venstres folketingskandidat Morten Dahlin, der straks svang sig tilbage til historiens vise fædre og gode, gamle Grundtvig.

Morten fremhævede tillid og sammenhængskraft, og noterede at vor, kendte danske tillidskultur er noget af det, der gør os til forbillede ude omkring i verden.

Samtidig er netop tilliden også noget af det, der gør os mest sårbare i Danmark.

Hovedtemaer

Dahlin passerede oratorisk det ganske unikke byråd i Slagelse, men fokuserede ellers mest på retspolitik og beskæftigelsespolitik som hovedtemaer.

Borgenbejleren sagde bl.a.: 'Jeg kan dog godt forstå, at nogle er begyndt at tvivle på fornuften når vi har set og læst om sager som den med gangsteren Gimi Levakovic. Særligt her i Slagelse Kommune, hvor vi jo alle ved, hvilken ballade han bragte med sig, da han prøvede at flytte til Korsør.

Udvisning!

For hvorfor, kan en storkriminel gangsterboss med kroatisk pas, ikke blive udvist til Kroatien? Hvornår blev det en menneskeret at komme til et fremmed land, styre et kriminelt imperium, få intet mindre end 28 domme, og så alligevel få lov til at blive. Som sagt, kan jeg godt forstå, hvis nogle begynder at tvivle på fornuften.

Og derfor er jeg også rigtig glad for, at vi nu begynder at se en anderledes kurs fra domstolene.

I slutningen af sidste måned, valgte domstolene nemlig at udvise to storkriminelle udenlandske bandemedlemmer, der havde opholdt sig i Danmark i lang tid,' noterede Dahlin.

Dahlin brugte også taletid til at tale 'vigtig sammenhængskraft' i samfundet, og at det er særdeles vigtigt, at man nu kører en hårdere kurs overfor socialt bedrageri. Det er kun ret og rimeligt, mente han.

Brandt: Samtalen!

I centrum denne dag stod også den radikale folketingskandidat Troels Brandt, der fulgte efter i talerækken. Brandt, der også er nyindvalgt i netop byrådet i Slagelse.

Han kom ikke uventet ind på sagen om Slagelses Folkeoplysningsudvalg, som vi også omtalte tidligere.

'Foreningsfriheden, der er lovfæstet i Grundloven, er kommet for at blive,' påpegede Brandt og fortsatte: 'Samtalerne i Folkeoplysningsudvalget vil måske nok forstumme oven på afgørelsen på seneste byrådsmøde.

Men kittet i vores lokaldemokrati er hverdagens uformelle samtaler!

Og der er ikke nødvendigvis tale om et enten eller - men et både og! Forum for Folkeoplysning er nyskabende, så ros for dette initiativ, men det er en for politisk uforpligtende dialog, at ikke der er et udvalg at bringe de bilaterale drøftelser tilbage til

Forpligtelsen

Så vi skal have begge fora. Civilsamfundet kan løfte langt mere og innovere langt bedre, når vi er forpligtiget!

Tænk på hvad vores lille land er rundet af. De frie skoler, andelsbevægelserne og de store idrætsforeninger,' noterede Troels Brandt.

Troels talte om demokratisk forvaltning og borgerinddragelse og fastslog igen, at 'folkeoplysningen er Danmarks dna.'

Zenia Stampe: Historien!

Også MF Zenia Stampe fra Det Radikale Venstre mødte frem og nød selskabet omkring Gerlev Legepark - mens hun sundede sig lidt ovenpå Mette Frederiksens markante udmelding fra dagen før, om at S ikke længere ville have radikale med i et regeringssamarbejde.

Zenia mente dog nok, at De Radikale skulle klare sig uden - idet hun jo mener, at S på f.eks. udlændingepolitikken er trukket altfor meget over til DF.

I sin tale i Gerlev fremhævede Zenia hvad hun selv bedst kan lide ved grundloven. 'Historien. Symbolet på de mange kampe, som vores tip-tip-tip-oldeforældre kæmpede og vandt.

Vi og vores bedsteforældre og forældres generationer har også skabt store fremskridt. Men vi har ikke gidet gøre os ulejligheden med at tage grundloven med.

Hægtede grundloven af...

Vi har simpelthen ladet den stå tilbage på perronen som et gammelt udslidt damplokomotiv, som man nok kan tage sine børn med hen og kigge på, men som ikke længere har nogen praktisk rolle i vores samfund. Den er blevet hægtet af.

Sikke en skam. Og egentlig også underligt, at de partier, som selv siger, at de er så nationalt sindede, hellere vil lægge vores demokratiske fremskridt i internationale konventioner end i vores eget riges grundlov.

Men altså, okay: Vi kan jo også bare vælge at se bort fra de sidste 65 års fremskridt og så fokusere på dem, som vores tip-tip-tip-oldeforældre fik igennem med grundloven.

For der er jo virkelig noget at fejre. Og i år havde været den helt perfekte timing. For i år er det præcis 100 år siden, at kvinderne og tjenestefolkene for første gang tog deres nyerhvervede stemmeret i brug, nemlig ved folketingsvalget i 1918.

Indskrænkede rettigheder

Men der er noget, der føles forkert. For hvordan kan man fejre udvidelsen af demokratiet og grundlæggende rettigheder et år, hvor vi ser, at de selvsamme mennesker får indskrænket deres rettigheder på andre områder.

Hvor staten vil fratage kvinder retten til at gå klædt, som de ønsker? Det er jo allerede forbudt at tvinge nogen til at gå klædt på en bestemt måde,' sagde Stampe blandt andet.

Demokrati og flertal...

Zenia Stampe pointerede også, at 'når man er liberal, kan man umuligt reducere demokrati til flertalsstyre.

Det kan godt være, at socialister, socialdemokrater eller konservative kan. For dem er fællesskabet og flertallet vigtigere end individet. Men ikke for os liberale,' sagde hun.

Og fortalte i øvrigt ved fællesspisningen senere, at hun med en vis undren og nysgerrighed på afstand havde fulgt hele sceneriet i og omkring Slagelse byråd.

Dagens fjerde taler, Knud Vincents, V, har vi omtalt i en anden artikel bl.a. her på VDonline.