Klik og se annoncen

Sagnet fortæller, at Dannebrog faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse (Tallinn), Estland den 15. juni 1219. Kong Valdemar Sejr vandt slaget og hjemførte fanen i triumf. Det smukke rød/hvide design har bragt historikerne ud i mange spekulationer om, hvorvidt johanitterne spillede en rolle i forhold til valg af fane. Johanitter-ridderne, den militære del af ordenen, brugte nemlig både de rød/hvide farver og korset i deres ordensdragt.

Netop johanitterne havde et kloster i Slagelse! Det var selvfølgelig Antvorskov, hvor munkene helligede sig plejen af syge mennesker. Det er derfor helt naturligt, at Valdemarsdag den 15. juni skal fejres på Antvorskov Klosterruin.

Middelalderen vender tilbage til klosteret, når Slagelse Bibliotekerne, Slagelse Arkiverne og Slagelse Museum sætter munke og johanitter-riddere stævne på Dannebrogs 800-årsdag.

Kom og vær med

Det er en aktivitet for hele familien, man kan deltage i på Antvorskov Klosterruin. Rundt på klosterets gamle område møder man forskellige personer fra Danmarks middelalder som hver kan fortæller en bid af flagets historie. Undervejs gennem historien bliver du mødt af forskellige udfordringer og opgaver. Med en lang, lang lanse skal du slå den estiske ridder ud og vinde flaget. Du kan lave dit eget våbenskjold og hjælpe den afsatte kong Erik af Pommern med at stjæle flaget fra rigets skatkammer. Foregik slaget egentlig i 1208 eller 1219? Ret selv i historien med fjerpen og blæk.

Munkene fra Antvorskov Kloster byder på varm middelaldersuppe direkte fra bålet, så du bedre kan klare strabadserne.

Adressen er Kongevejen 10, Slagelse. Der er gratis adgang og tilmelding er ikke nødvendig. Man bliver sat i gang, når man kommer - sidste start på postløbet er 16.30.

Podcast på dagen

På Valdemarsdag den 15. juni, udgiver Museum Vestsjælland en lydfortælling i en podcast.

Den får titlen: 'På jagt efter fanen - Dannebrog 800 år'.

Det er et roadtrip igennem Dannebrogs historie og det vestsjællandske landskab.

Den kan findes på vestmuseum.dk/podcast.

'I middelalderen var man meget overbevist om, at Gud og hans helgener kunne sende tegn til menneskene på jorden. Tit i form af mirakler. Overalt i Europa viste der sig på den tid lysende kors på himlen som tegn på, at Gud var på de kristne hæres side', fortæller historiker Anette Månsson fra Museum Vestsjælland. Der er mange historier knyttet til den danske fane, og på jubilæumsdagen kan du leve dig ind i et par af dem - og også lytte med på podcasten.