Klik og se annoncen

Af Henny Ferrold

Kunst og Kirker afholdes for første gang i weekenden d. 10.-11. november i en række mindre kirker i Slagelse og omegn.

Bag projektet står fire lokale ildsjæle: Per Thuesen, formand for Slagelse Turistforening, Ulla Thorbjørn Hansen, provst for Slagelse Provsti, samt kunstnerne Estrid Maria Eriksen og Branka Lugonja.

Det er første gang et projekt af den karakter gennemføres i Danmark, oplyser Per Thuesen.- Der er ingen tvivl om at der har været gennemført kunstudstillinger i en enkelt kirke ad gangen, men ti kirker på een gang, det er ikke sket før.

LÆS OGSÅ: Dobbelt fotojubilæum: når arbejdet bliver en livsstil

Ideen har Branka taget med sig, efter hun udstillede på en stor kunstfestival på en ø i Holland.

- Kan de på en ø i Holland kan vi også i Slagelse, var konklusionen.

- Om efteråret lukker den lille turist-ø normalt helt ned, men en idé om at lave en international kunstfestival har ændret det hele, så der nu kommer flere hundredetusinde besøgende til øen i hele november måned, fortæller Branka.

LÆS OGSÅ: Årets bog om Slagelse og omegn

- Udstillingen i Holland begyndte for 22 år siden på samme måde, som vi nu gør det i Slagelse. I Holland udstiller de stort set alle steder,og da jeg var der sidste gang, lagde jeg mærke til, hvor fantastisk det virkede med udstillingerne i kirkerne. Den idé blev hos mig, og så tog jeg fat i Per Thuesen, for at høre om vi kunne gøre den virkelig her, siger Branka Lugonja.

Værker vi ikke er vant til at se her

Kunst og Kirker er nu en realitet, og kunstnerne og kirkerne er nøje udvalgt, så der venter gæsterne en unik oplevelse.

- Vi har gjort os mange tanker omkring opbygningen af projektet. Det er bevidst, at vi har valgt kunstnere udefra og ikke de lokale. Vi vil gerne hente ny inspiration ind i vores område og præsentere nogle værker, som vi ikke er vant til at se her. Der har ikke været stillet krav om at der skal være et religiøst motiv eller budskab, for det er ikke det vigtige i den her sammenhæng. Det er alle mulige slags kunst. Kunst som kan sætte gang i tanker og følelser hos gæsterne, siger Estrid Maria Eriksen, og Ulla Thorbjørn Hansen fortsætter:

- Kirkerne er valgt ud fra nogle overvejelser omkring beliggenhed. Vi har spurgt de kirker, der ligger i oplandet til Slagelse by og så Helligåndskirken inde i byen. Det har vi gjort, fordi vi gerne vil vise nogle af vores fanastiske landsbykirker frem, samtidig med at de skal ligge så tæt på hinanden, at man som gæst kan nå flere kirker på en dag. Her kan man se kunsten, opleve kirkerne og lære om dem. Vi har opfordret lokalområderne til at deltage i Kunst og Kirker, derfor vil der mange steder også være aktiviteter i kirkerne. Jeg synes, og det har både præster og menighedsrådene heldigvis været enige i, at et der en spændende og berigende måde at åbne kirkerne op på, og vi er glade for at være med.

Privat indkvartering

Kunstnerne ankommer til kirkerne på fredag d. 9. november, hvor de klar gør udstillingerne, og derefter indkvarteres, de fleste af dem hos lokale familier, hvor de skal bo indtil udstillingen slutter om søndagen.

- At de indkvarteres privat er med til at give en anden oplevelse, og forhåbentlig en forståelse for det lokalområde, hvor de skal udstille. Heldigvis har vi fået meget positive tilbagemeldinger fra kunstnerne, der glæder sig til at deltage i projektet. Vi håber selvfølgelig på at kunne give en masse mennesker en helt særlig oplevelse, men samtidig ser vi det også som en succes, at vi har fået det til at lykkes. Det har krævet en stor indsats og en del velvillige sponsorer og frivillige. Drømmen er, at det vil blive en tilbagevendende tradition, der kan brede sig ud over hele kommunen og måske over flere dage.

Men nu glæder vi os først og fremmest til at byde velkommen d. 10. november, siger Per Thuesen.

Fakta

Kunst og Kirker åbnes officielt lørdag d. 10. november kl. 10.00 i Helligåndskirken i Slaeglse. Her vil være åbningstaler ved Per Thuesen, Slagelse Turistforening, kunstner Thomas Kluge, lokalpolitiker Sten Knuth og provst Ulla Thorbjørn Hansen.

Der er gratis adgang til alle udstillinger, og værkerne kan købes og afhentes søndag efter kl. 16.00. Programmet kan ses på kunstogkirker.dk

Kirker

Lørdag d. 10. kl. 11-16 og søndag d. 11. november kl. 10-16 vil der være udstilling i Hejninge Kirke, Kirke Stillinge Kirke, Havrebjerg Kirke, Gudum Kirke, Nordrup Kirke, Sønderup Kirke, Sørbymagle Kirke, Kirkerup Kirke, Lundforlund Kirke og Helligåndskirken.

Kunstnere

Finn Andersen, Sys Svinding, Frank Buchgraitz, Gerda Buchgraitz, Henrik Fischer, Peter Bjørn Olsen, Beth Mohr, Marianne Schultz, Ina Christensen, Jens Ingvard, Rasa Dzimidaviclute Olesen, Yrsa Dunvad, Lars Waldemar, Vike Pedersen, Doron Silberberg, Inger Skive, Jytte Høeg, Jette Reinert, Bodil Arbjerg Lundby, Else Pia Martinsen Erz, Jan von Strien.