Klik og se annoncen

Af John Hansen

Venstre har en tid på landsplan stået til at få lidt af et katastrofevalg. Også ude i kommunerne den 21. november.

Og et større chok for V tegner sig nu også i Slagelse Kommune - hvis man altså skal tro på en lokal Epinion-indsamlet måling og undersøgelse foretaget blandt ca. 440 vælgere i storkommunen Slagelse.

Ifølge denne unikke måling, vil Venstre nemlig miste fatale tre mandater i forhold til sidste valg - og ryge helt ned på syv!

S på vej mod 13 mandater

Det skal siges, at opinionsmålingen er bestilt af Socialdemokraterne.

'Kommunal meningsmåling. Analyser til S i Slagelse Kommune.' Hedder de- og er faktisk udarbejdet af tidl. LO-kommunikationschef Kenneth Thue Nielsen.

Men ifølge John Dyrby Paulsen - selv borgmesterkandidat for S - så har man ingen indflydelse haft på spørgsmål og naturligvis svar. Alt dette har Thue/Epinion stået for.

Selvom Søndagsavisen ikke er i besiddelse af alle tal og resultater - har kun set nogle af dem flygtigt - så står Socialdemokraterne selv til at gå frem til 13 mandater. Ifølge undersøgelsen, som vi tirsdag i Uge Nyt fortæller mere om.

Rødt flertal i sigte

S vil i så fald lande lige mellem 12 og 13. Og med 13 til S vil man kunne samle et rent rødt flertal, hvis Enhedslisten (2) og SF tilsammen får de ventede tre mandater.

Flertallet er 16 ud af de ialt 31 medlemmer. I så fald vil man ikke engang behøve at bejle til Liberal Alliance (2 mandater) eller andre med bare et mandat.

Ved valget i 2013 erobrede Socialdemokraterne (Lis Tribler, Dyrby & Co.) 12 mandater. I perioden har man mistet et medlem, nemlig Helle Blak, der gik over til SF.

De mange ubekendte, x, y, z...

Slagelsevalget 2017 er generelt usædvanlig svært af forudsige - som det også fremgår af vor første analyse: Det kan blive såvel en pige som en dreng...ikke mindst med alle de 7-8 små partier, der i diverse valgforbund, ligger og banker på.

Et ægte rødt flertal i Slagelse ved valget vil - om dette skulle blive resultatet - være noget af en overraskelse.

For godt nok vil en borgmestereffekt også kunne blive negativ, men at Stén Knuth & Co. skulle falde så dybt, det ville trods alt være bemærkelsesværdigt.

Fra 10 til 9 (evt.8) kunne oppositionen drømme om at Venstre skulle ryge ned, men helt ned til 7 virker næppe helt troværdigt.

Dukkes DF også?

Så vidt vi erfarer Epinion-målingen bestilt af Socialdemokraterne, står Dansk Folkeparti til at skulle gå tilbage til 4 mandater (mod 5 indvalgte sidst).

Og det vil være direkte sensationelt - i et Slagelse, hvor DF generelt står ekstra stærkt ligesom man i hele Danmark ligger til ny fremgang.

Vi har tidligere tippet 5 eller 6 til Dansk Folkeparti (hvis ikke Nye Borgerlige o.a. da tager nogle over...).

Dermed skulle især DF med tillidsvækkende Ann Sibbern ved rorpinden kunne være med til at styrke Stén Knuth i et muligt genvalg til borgmesterposten.

Falder Knuth med et brag?

Det falder altsammen til jorden med et brag, hvis den nye Slagelse-meningsmåling skulle holde stik.

Hvis det skete ville V og DF tilsammen kun nå op på, hvad Socialdemokratiet alene får i mandater. Ja endda mindre end det.

Hvis V & DF kun får ialt 11, måske 12 pladser, så vil Knuth & Co. på valgnatten ikke have en chance for at samle flertal.

Og dermed ryger borgmesterkæden af - og direkte over til John Dyrby.

Dyrby: Vi vil bredt...

'Vi ved selvfølgelig godt, at 16 giver et flertal. Men 16 vil - som jeg også tidligere har sagt - være alt for spinkelt et flertal at bygge på.

Derfor vil jeg i en sådan situation på valgnatten lægge op til en bred konstituering,' siger Dyrby direkte afspurgt af Søndagsavisen.

Dyrby vil ihvertfald gøre, hvad han kan...

Dyrby-Knuth 39-33

Helt konkret kan vi fra undersøgelsen se, at kun 28 procent af kommunens befolkning synes, det for kommunen generelt går i en god retning. 72 procent synes det 'går i forkert retning.'

Vigtigste områder er økonomi, ældreforhold, beskæftigelse og integration. Kultur og fritid kommer langt nede på listen, der er indsamlet i perioden 21. september til 2. oktober.

Stadig ifølge denne måling ønsker 39 procent John Dyrby som borgmester, 33 pct. vil ha' Stén Knuth, 6 pct. Ann Sibbern fra DF og 4 pct. Helle Blak, SF.

Afledning el. fake-news?

Vi erfarer også - fra Epinionsundersøgelsen - at det langt fra kun er røde vælgere fra S, SF og EL, der mener, at den nuværende 'Slagelse-regering' bør dumpes.

Også langt ind i de blå rækker, endda i Venstre selv, viser denne måling, at det står lidt sløjt til med tilliden... tilliden til økonomien og den måde, som Slagelse p.t. styrer imod.

Flere tror på, at Dyrby og S bedre kan bugsere skuden. Selvom ikke alle tal heller er totalt overbevisende omkring Socialdemokraterne og hele det hold, som Dyrby vil bringe med sig ind på rådhuset.

Vil det mon være dygtigere og langt bedre? Eller er det nærmest lidt fake-news, vi her læser - ja, det må læserne og borgerne nok spørge sig selv om i disse dage.

Der er endnu et par uger tilbage. Og valgkampen er i fuld gang, må vi sige.