Klik og se annoncen

Af John Hansen

Der var ikke alverdens forskellige emner på årets første byrådsmøde i Slagelse.

Med den nye borgmester John Dyrby Paulsen, Soc., og det nyvalgte byråd i action i fem kvarter.

Dog fik man indstillet og valgt en hel del gode mennesker til diverse fonde og bestyrelser. Eksempelvis Jørn-Ole Didriksen til Vestsjællands Hjemmeværnsfond, Helle Blak til Uddannelsesrådet og Morten Hass Augustsen til Slagelse Kulturråd.

Flere indstillinger...

Lis Tribler og Helle Jacobsen skal tage sig ekstra af Museet ved Trelleborg, mens Stén Knuth og Jørgen Andersen blev udpeget til Sports Team Slagelse.

Gerlev Idrætshøjskole fik udpeget Kim Stendorf og Troels Brandt - en Brandt, der nu er flyttet fra Gerlev til Skælskør og i øvrigt her i marts må overlade posten som formand for lokalråd Hashøj Nord Vest til en anden.

I en sag om nedrivning af Slagelses gamle godsbanegård (Campus) kaldte Enhedslistens Thomas Clausen det 'katastrofalt', at man ikke kunne genbruge en masse mursten - især når byrådet lige har oprettet et nyt miljøudvalg.

Korsør-baghus dømt ude

Et lidt større punkt på mødet var et særligt baghus ved Solens Plads i Korsør.

Tidligere Korsørborgmester Flemming Erichsen, Soc., prøvede næsten traditionen tro at holde en lille salgstale for sin vidunderlige by, herunder bevaringen af sådanne unikke huse som her.

SF's Jørgen Grüner gjorde dog klart, at der her er tale om 'for slidt en bygning.' Der var altså ingen fremtid for netop dette gamle hus... og derfor blev både S og LA stemt ned i byrådet.

SF, EL, DF, V og Radikale stod sammen om baghusets dødsdom. Og borgmester Dyrby kunne konstatere, at 'vi skal være lidt mere skarpe.'

Ned med Sericol...

Apropos nedrivning af bygninger, så er man nu hver morgen fra kl. 07.00 i god gang med at fjerne de grimme og forhadte Sericol-bygninger på Løvegade.

Her trænger jo virkelig til en ordentlig oprydning - og senere opførelsen af et smukt lille boligkvarter nær fremtidens Campus Slagelse.

Flødeskum på Kongsmarkvej?

Og her et lille, stort bumpende apropos...

Flere veje og cykelstier i kommunen - vi har tidligere nævnt bl.a. Bjergbygade og Valbyvej i Slagelse by - trænger i den grad til at blive gjort kørevenlige og i orden for almindelig sikker transport.

Senest har gode læsere fra strandområderne vestpå fortalt om en helt urimelig, ringe vejstrækning på Kongsmarkvej. Den er gennem snart et par år lovet plan og klargjort, efter en kloakering.

'Når jeg her cykler 700 meter med en omgang købt piskefløde, så er det simpelthen blevet til bumpet flødeskum,' påpeger ærgerlige læsere.

Strid om åbenhed

Og så kom det på det seneste byrådsmøde til en ganske særlig kontrovers omkring 'salg af et grønt areal' ved Halsebyvej i Svenstrup - et punkt som egentlig var placeret (normalt) på lukket møde.

Men midt i åbenhedens tid, så forlangte DF's Henrik Brodersen at få punktet flyttet til det åbne møde.

Det havde Brodersen også allerede vendt med John Dyrby, mens denne gik rundt og hilste på alle allerede inden mødestarten. Og så blev det åbent - særdeles åbent endda - selvom LA's Villum Christensen som inhabil måtte forlade salen og straks havde suppleant Mick Keller parat...for at få et 16-15-flertal i hus.

Det viste sig nemlig at være Villums tvillingebror Troels Christensen (tidl. LA-byrådsmedlem), der var potentiel køber af grunden ud mod Korsør Nor. I et udbud vil alle dog kunne komme til...

En billig sag...

Henrik Brodersen lagde ikke skjul på, at han mente, der i grundkøbs-sagen omkring en særdeles billig pris (tidl. vedtaget i Økonomiudvalget) var tale om nepotisme og kammerateri, der skulle frem i lyset. Også Venstres Knud Vincents ønskede sagen frem. Borgmester John Dyrby var ikke uvillig til det - det var derimod partifællen Lis Tribler (principielt), og derfor splittede det S ved afstemningen om åbent eller lukket møde.

Om prisen var for lav blev diskuteret. Og Tribler noterede bl.a.: 'Jeg synes hele tiden, prisen er for lav'. Sagen om at grunden skal sælges og i udbud blev dog besluttet med 16-15 af S, SF, EL og LA.

Dyrby: Kære Henrik og Knud

John Dyrby var bestemt ikke glad for hverken Brodersens eller Knud Vincents også senere beskyldninger omkring muligt kammerateri. Her er såvel Dyrby som Villum og LA'erne jo i forvejen lidt i søgelyset..

Og Dyrby skrev efter mødet til dem: 'Kære Henrik og Knud. I forlængelse af byrådsmødet, hvor I om sag nr. 39 (salg af grønt areal) brugte ord som 'nepotisme' og 'kammerateri' og en mistanke herom i en sag, hvor et flertal fulgte indstillingen fra forvaltningen om et åbent udbud, men med en højere mindstepris, vil jeg meget gerne have jeres uddybende forklaring på, om I mener, at det er forvaltningen, der har stået for en form for nepotisme og kammerateri.

Mistanke og beskyldninger

Jeg har i sidste ende ansvaret for forvaltningen, så hvis dette skulle være tilfældet, vil jeg naturligvis undersøge sagen nærmere; men jeg vil godt allerede her tilkendegive, at jeg har mere end svært ved at se, hvor forvaltningen skulle have gjort sig 'fortjent' til disse ret alvorlige beskyldninger fra jeres side.

Det samme gælder, hvis der for jer er tale om en mistanke om politisk indblanding fra min side i sagsbehandlingen.

Respekt for åbenhed...

Jeg har stor respekt for, at I ønskede sagen på den åbne dagsorden, og derfor sender jeg også denne e-mail i kopi til hele byrådet, direktionen og pressen.

Jeg ville også have haft stor respekt for det, hvis I blot principielt ikke ønskede at sælge netop dette grundstykke, men jeg vil benytte lejligheden til at opfordre til, at når fx en af forvaltningen og Nybolig foreslået salgspris af jer under en åben debat i byrådssalen vurderes som værende for lav - som det var tilfældet i denne sag - at I så tillige angiver et omtrentligt niveau, som I finder passende, eller peger på en anden ejendomsmægler, som I har større tillid til.

I er ikke positive...

Jeg vil meget gerne have et tæt politisk samarbejde på tværs af alle partier i byrådet, men jeg synes ikke, at jeres beskyldninger om nepotisme og kammerateri er et positivt bidrag til et sådant samarbejde.

På den anden side er det forfriskende, at I siger tingene ligeud - jf. vores seneste byrådsseminar - men så må I også kunne forklare jer yderligere og tydeligere, så sådanne alvorlige beskyldninger ikke får lov til at 'hænge i luften,' anfører borgmester John Dyrby Paulsen.

Senere på ugen var Dyrby også ude i P4 Sjælland: 'At jeg skulle blive beskyldt for kammerateri og nepotisme, det er altså særdeles groft og helt uhørt.'

En tak for hjælpen?

Såvel Brodersen som Vincents forklarer siden til Sjællandske, at det overhovedet ikke er forvaltningen, man har i kikkerten. Det er udelukkende politikere i flertallet.

Og Henrik Brodersen udtrykker direkte, at den særdeles gode gerning overfor Troels og Villum Christensen, LA, nok skal ses som en tak for, at de hjalp John Dyrby & Co. til magten efter valget.

Med en mulig ændring af Planloven vil den gode grund i Svenstrup nemlig kunne blive langt mere værd fremover, vurderer han. Læs mere i Søndagsavisen.