Klik og se annoncen

Af John Hansen

Den forgangne weekend var det - på smukt beliggende Klarskovgaard nær Korsør Lystskov - tiden for endnu et budgetseminar i byrådet.

Borgmester John Dyrby Paulsen, Soc., havde styret sagerne hen til en afgørelse i umiddelbar nærhed af de kendte Storebæltsbølger.

Nogen enkel eller let sag blev der dog ikke tale om før ugens budgetbehandling i selve byrådssalen.

Manglende flertalsstøtte

Vi har i skrivende stund - før byrådsmødet mandag aften - ikke fået så meget at vide om situationen. Ikke så mange oplysninger er leveret fra rådhuset...

Måske fordi heller ikke en samlet flertalsgruppe (16) kunne støtte S-borgmester John Dyrby Paulsens udkast til en budgetaftale.

SF og Enhedslisten har - trods gentagne tætte, intense samtaler med Dyrby og viceborgmester Villum Christensen - stået fast på, at det ikke var godt nok, og at man ønsker en klart mere bred budgetaftale i kommunen.

SF og EL vs LA og Dyrby

Det er primært Jørgen Grüner fra SF og Thomas Clausen fra Enhedslisten, der har ført ordet ved budgetseminaret for de to røde partier.

Vore kilder i SF taler bekymret om, at vi står overfor 'en kritisk periode i kommunens historie og udvikling. Det gælder om at holde tungen lige i munden - og tænke i helheder fremfor egeninteresser.'

Dermed er det sådan set både SF, EL samt Radikale, Dansk Folkeparti og Venstre, der direkte til borgmester Dyrby siger, at man står i en alvorlig situation, som kræver både udsyn, bredde og kvalitet i sine løsninger.

Drift og talgymnastik?

De borgerlige har længe - udtrykt af primært Knud Vincents, V - gjort det klart, at udfordringerne lige nu er rigtigt store ('Vi står overfor en stor ubalance, måske 170 millioner skæve'), og at borgmesteren nu må se realiteterne i øjnene.

Driftsudgifterne øges nemlig fortsat dramatisk indenfor bl.a. handicap, psykiatri og det særlige børne- og ungeområde. Også indenfor beskæftigelse, skole og tafik m.m. ser tingene problematiske ud.

Samtidig mener flere, at John Dyrby ikke kan nøjes med at tale om 'talgymnastik, der skal se fint ud - og dertil den nye egenhændigt fremførte stadionplan, der vist nok indeholder en hel del luftkasteller.'

Dyrby er efter seminaret i Sjællandske citeret for, at 'vi tilstræber at få en bred og fælles budgetaftale i hus' og 'vi skal gøre noget ved driften, og derfor sender vi forvaltningens budgetforslag videre.'

Mangler konkrete løsninger

SF's Jørgen Grüner taler om en meget alvorlig situation, der kræver brede løsninger.

Heri er Venstre enig - og tidl. borgmester Stén Knuth påpeger mandag til VDonline og Uge Nyt, at der må flere klare, konkrete ting på bordet.

Der skal 'mere kvalitet' på bordet.

Eksempelvis ser det ikke ud til, at der i det foreliggende umiddelbart er meget at hente for de lokale handelsbyer og deres købstads-midtbyer (med den vigtige detailhande, som borgmester Dyrby jo selv fra første færd har ført frem).

Her var Torben Kjerulff (Business Slagelse) jo for nylig i Søndagsavisen ude med kritik af, at der i årevis intet er gjort ved torve og nye bymidteaktiviteter.

Radikale: Akut førstehjælp

På et tidligt tidspunkt i weekenden udmeldte radikale Troels Brandt, 'at de budgetudfordrede områder igen i år kalder på akut førstehjælp - og derefter mere langsigtede, driftssikre løsninger.'

Vedrørende stadionplanerne kalder Troels Brandt det 'bad timing' - men absolut interessant at flertalsgruppen nu taler om at flytte Rådhuset.'

Mere følger senere på ugen...