Klik og se annoncen

Af John Hansen

Folketingsvalget nærmer sig mere og mere.

Derom ingen tvivl - sådan er Grundloven. Mindst hvert fjerde år skal der afholdes F-valg. Statsministeren kan og skal udskrive det senest til juni måned 2019.

Valg kan da blive før...

Og konklusionen på de meldinger, vi forleden fik ved en større rundgang på Borgen må være, at valget nok vil finde sted i marts måned.

Det var også Dansk Folkepartis magtfulde formand Kristian Thulesen Dahls bud. 'Det kan dog også blive tidligere,' halvgarderede den fodboldglade Liverpool-fan fra Ove Petersens Thyregod.

Og det kan jo bl.a. afhænge af finansloven her i efteråret og LLR-regeringens samarbejde med netop DF...

Finansloven er undervejs - så sent som her fredag eftermiddag måtte minister Kristian Jensen sende akut-afbud til et møde her i Slagelse - fordi han sad i vigtige forhandlinger.

Løkke endnu ikke belønnet

Og så er der jo Venstre - og Løkke - selv.

De fleste mener ikke, at Lars Løkke kan tåle at tabe et valg, endsige statsministerposten.

Og trods et utal af nye initiativer - ikke mindst på sundhed, energi og det grønne område - er Venstre endnu ikke blevet belønnet i meningsmålingerne. Her ligger man fortsat for lavt.

Kristian J.: Holde skansen

Løkke- og Regeringsoffensiven har (endnu ikke) givet pote.

Og på Søndagsavisens direkte spørgsmål erkender V-kronprins Kristian Jensen da også, at man nok bør være tilfredse med at holde status qvo - og ikke gå tilbage:

'Vi skal holde vores andel, holde vores position,' siger Jensen om målet for næste F-valg. Ikke et ord om fremgang - selvom Slagelses lokale formand Knud Vincents er mere optimistisk: 'Det er på valgdagen, det tæller.'

Pia K.: Mit ønskejob

Kort og klart kan vi også melde, at Pia Kjærsgaard gerne vil fortsætte endnu en periode.

Hun bekræfter, at hun hellere vil være tingets formand end statsminister. 'Jo, jeg er meget, meget beæret over at have opgave her for demokratiet,' siger hun.

Thulesen-Dahl hælder mest til Løkkes borgerlige side (dog minus LA, som man vil af med), men spiller dog fortsat på to heste: 'Vi går efter at få mest indflydelse. Og det kan være hos Løkke, det kan stadig være hos Mette Frederiksen. Inden selve valget skal vælgerne dog nok få en klar udmelding fra os, det tror jeg, de helst vil have.'

Mette odds 1,8, Løkke 2,5...

DF-næstformand Peter Skaarup bringer de seneste oddset-tal for en statsministerchance på banen:

'Mette Frederiksen står bedst (odds 1,8), fulgt af Lars Løkke Rasmussen (2,5). Og Thulesen-Dahl står til odds 12. Radikale Morten Østergaard (60), Kristian Jensen (15!) og f.eks. en Uffe Elbæk (150) ligger noget efter...'

Skipper: Større end S

Enhedslistens selvtillidsfulde Pernille Skipper vil have ægte rødt efter valget.

Til Søndagsavisen siger hun, at hun vil arbejde hårdt på at samle SF, Alternativet og EL - 'så vi tre samlet kan blive større end S og få lagt et hårdt pres på Mette Frederiksen.'

Skipper vil dermed tvinge Mette i afgørende rød retning - fremfor den ofte skuffende blegrøde...

Uffe: Kigger på DF

Uffe Elbæks klare udmelding til os er dog denne: 'Hverken Lars Løkke eller Mette F skal kunne regne med os. Vi går selv nu - har medvind på miljø- og klimafronten - og samler så mange stemmer, vi kan. Og så vil vi være klar til at forhandle.

Men vi skal have maksimal indflydelse, enten hos Mette eller Løkke.'

Og dermed ønsker Alternativet (via klima- og miljø) at placere sig og gerne få samme succes, som Dansk Folkeparti jo har kunnet score på udlændingepolitikken. Så der er mange løse ender og åbne spørgsmål endnu.

P.S.: Onsdag morgen kl. 08 vil Hans Engell komme med sine bud i Erhvervsnetværket Vestsjælland i SBI's klubhus i Slagelse.