Klik og se annoncen

Af John Hansen

Fra flere sider rejses nu alvorlig kritik af - og stilles oplagte spørgsmål ved - sikkerheden på Psykiatrihospitalet i Slagelse.

Hvordan kan folk fra kriminelle indvandrerbander bare gå ind med to pistoler skjult i en kagedåse, for at besøge deres bandeleder - og så med hævede pistoler og et enkelt skud i gulvet derpå true personalet til at lukke alle ud?

Det har rystet og chokeret både ansatte og pårørende ved hospitalet. Også dybt berørte syge patienter, der befinder sig på afdelingen, der ligger blot 100 meter fra selve Sikringsanstalten.

Ansatte har måttet sygemelde sig.

Skræmmende og chokerende

Sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant Helle Brink siger, at 'den slags er vi altså slet ikke uddannede til at håndtere.

Det er skræmmende og chokerende, at det er kommet så vidt, at man kan blive udsat for det her på sit arbejde. Det er altså langt over, hvad vi er uddannet til,' påpeger Helle Brink dagen efter de uhyggeligt dramatiske begivenheder, der udspillede sig i Slagelse Østby tirsdag kort før kl. 17.

Politi: Vi giver tryghed

Onsdag formiddag og middag var det kun TV 2 News og Søndagsavisen (VDonline), der som 'udefrakommende' befandt sig ved og på Psykiatrien.

Dertil en lille overdækket mobil politistation med to hyggelige betjente, der var placeret her nær retspsykiatrien af såkaldte "tryghedsskabende årsager.'

De forklarede - med et par velfortjente stykker wienerbrød og en lunende kaffekop foran sig - at de i dag befandt sig lige udenfor Psykiatrien for at tale med folk, svare på spørgsmål og skabe generel tryghed.

Det er ingen hemmelighed, at befrielsesdramaet og menneskejagten tirsdag aften fik borgerne i Slagelse bydelen til at låse dørene en ekstra gang. Utrygheden var til at tage og føle på - selvom de bevæbnede bandefolk jo nok var over alle bjerge...

Kan det være korrekt?

TV 2 News gennemførte direkte i sine kl. 12-Nyheder onsdag et interview med sygeplejerskernes fællestillidsmand Helle Brink.

Her undrede Helle Brink sig også over, at der ikke var større tjek, sikkerhed og vagtpersonel, når det er den slags borgere, der åbenbart opbevares til undersøgelse.

'Man må da nok spørge, om dette er det korrekte sted at have manden her placeret?'

Hun mere end antydede, at udredning og undersøgelser af denne 24-årige Hemin Dilshad Saleh nok burde foregå i et fængsel eller inde på Sikringen..

Og vel også uden fri korrespondance ud til kammersjukkerne i bandemiljøet. Både Saleh og andre er jo tidligere dømt (og flygtet!) for grove overfald og forbrydelser.

En skidt blanding?

De ansatte stiller onsdag også - sammen med lokale borgere - spørgsmål ved, hvorvidt almindelige svært psykisk syge patienter bør blandes med dybt kriminelle på denne måde.

Her er det speciallæger og psykologer, der afgør om den kriminelle kan være der også.

Ellers er det dommere, der kan og skal afgøre, hvordan en syg kriminel må observeres og undersøges...

'Angreb på retsstaten'

Kritikken af forholdene i Slagelse rettes naturligvis mod både Regeringen og Regionen - for Region Sjællands vedkommende imod ledelsen plus regionsrådsformand Heino Knudsen, Soc.

Allerede tirsdag aften i nyhedsudsendelser kl. 22, 23 og 24 var sundhedsminister Magnus Heunicke da også ude og beklage og undskylde hændelserne overfor det stakkels personale.

'Det er et angreb på hele vores retsstat,' påpegede Heunicke ydermere.

Heino Knudsen sagde i P4 Sjælland onsdag formiddag, at 'det er rystende at personalet blev udsat for trusler, og at der blev løsnet skud...

Det betyder alt for os, at medarbejdere og patienter kan føle sig trygge.' Fra Regionens side meldes onsdag eftermiddag, at man allerede - efter mulige fejlvurderinger - har truffet visse nye forholdsregler for at undgå lignende chok fremover... Og allersenest vil justitsministeren nu også se på situationen.

Andre dramaer

Fredag er der forberedt både fælles og individuel briefing af berørte medarbejdere på stedet. Det har flere prøvet før.

For det er altså langt fra første gang, at Psykiatrien og Slagelse Sygehus - også med adressen Fælledvej - har været udsat for aggressive angreb, flugt, trusler og ubehageligheder af forskellig slags fra diverse grupperinger.

Sygepersonale har i nogle af disse tilfælde måttet flygte eller barrikadere sig under møbler eller i tilstødende lokaler.

Det er ikke længe siden, man også oplevede en væbnet flugt fra sygehuset i Nykøbing Falster - noget, der senere også medførte udvisning af landet.

Adskillige gange kommer episoder og hændelser dog slet ikke ud til offentligheden.