Klik og se annoncen

En af Slagelseegnens gode, gamle foreningsledere og foregangsmænd, konstruktør Vagn Pedersen, Havrebjerg, fylder onsdag den 15. januar 90 år.

Vagn er her på Vestsjælland ikke mindst kendt fra Foreningen Norden, hvor han tidligere, gennem flere år, både har været formand og kasserer.

Han er fortsat særdeles aktiv og med i Styrelsen for Foreningen Norden - den forening der sidste år selv fyldte stort og rundt - og han fejres ved et Åbent Hus i det gode Havrebjerg Forsamlingshus netop onsdag den 15. januar kl. 14 - 17.

Tegnestuen i Slagelse

Vagn stammer fra Kalundborgegnen, har gået i skole på Årby Friskole og blev siden uddannet på Tømrer- og Bygmesterskolen i Holbæk.

Han har været i Grønland i fire omgange med arbejde ved hospitalsbyggeri Ammassalik, udbygning af vejrstationen Station Nord og Alderdomshjem i Qanak samt senere en ekspeditionshytte 'ude midt i Melvillebugten'.

Og så har Vagn Pedersen æren for en masse tegnestuearbejde i Slagelse med udformning af bl.a. tapetfabrikken Zemi og den tidligere cykel- og hvidevareforretning på hjørnet af Sdr. Stationsvej og Jernbanegade.

Foreningslivet

Vagn har siddet i foreningsbestyrelser lige siden teenagealderen - har deltaget i lokal håndbold i de helt unge dage, og gjort militærtjeneste i Slagelse ved 4. regiments stabskompagni.

Han har haft sæde i lokal- og landsstyrelser i Liberalt Oplysningsforbund og Foreningen NORDEN samt i to perioder været ordförande for Förbundet Nordisk Vuxenupplysning - de nordiske, liberale partiers fælles oplysningsforbund.

Liselund og Havrebjerg

De senere år er det især Liselund i Slagelse, hvor bestyrelsen har nydt godt af at have et medlem med byggeri på rygraden.

Det samme gælder for Havrebjerg Valgmenighed, hvor formanden i en lang årrække hed VP.

At blande sig i det lokale har altid været i højsæder for Vagn, f.eks. da det lokale vandværk måtte overgå til den kommunale forsyning, på grund af, at vandboringen sandede til. Det var dengang, man jokede med, at man havde noget godt, mineralholdigt vand.

Hvorfor? Jo, boringen lå lige midt mellem to kirkegårde!

Liberalt indstillet

Som liberalsindet lå det for Vagn også lige for at være med i den lokale Venstre vælgerforening, da familien byggede og bosatte sig i Havrebjerg.

Det var dengang, da der var en vælgerforening i hvert eneste lille sogn. Således også i Havrebjerg.

Senere fulgte sammenlægninger, først til Vestermose, derefter var der både en by- og landliste til kommunalvalget. I dag en kommuneforening.

Men ambitionerne har aldrig været at lade sig vælge som folkevalgt. Selv om, som VP siger med et glimt i øjet, at formandsposter ofte har klæbet på ham.

Også familien...

Der er dog også blevet tid til familien:

Og når de unge køber et gammelt hus, er der jo næsten garanteret job på fuld tid til seniorerne!

I Vagns tilfælde var det i Nordsjælland. Med en datter i Australien er problemet der den lange rejse for en pendler.

Man bør vel også tilføje, at al den opremsning hviler på en opvækst i friskoleverdenen og en livslang tilknytning til 'de frie kredse', som man kalder friskolerne og de grundtvigske valgmenigheder.

Og ikke mindst den folkelige sang.

'Jeg har faktisk ondt af de mennesker, der ikke får et 'kick' ved at opleve glæden ved 'Den danske sang' eller 'I Danmark er jeg født' for fuld udblæsning,' siger månedens fødselar til Uge Nyt op til den store dag.