Klik og se annoncen

Tekst og foto: Steen Andresen

Skælskør: Der er en ny udgave af Peter Friis Edvardsens bog om Skælskør fra 1759 undervejs. Den hedder faktisk 'En ringe underretning om Skjælskør Kiøbstads gamle og nu værende Tilstand efter mange venners begæring aftvungen og endelig på et Forsøg, saa vidt muligt var, af de gamle mutilerede papirer, saa mange som pro tempore findes, extraheret af Peter Friis Edvardsen, Sognepræst til Skjælskiør, Skjørpinge og Faardrup, og Provst i Vester Flakkebjerg herred.'

Men ikke nok med, at titlen er lang og besværlig, den er også trykt med gotiske bogstaver, som vi i skolen kaldte 'krøllede bogstaver'.

Den blev trykt i Sorø af Jonas Lindgren, det Ridderlige Akademis Bogtrykker i 1759.

For lokale historikere har dette gamle skrift været en slags bibel for hele den nutidige historieskrivning, selvom Peter Friis Edvardsen faktisk ikke rigtig synes det var sjovt at gå i gang med det store værk på 500 sider, fortæller tidl. Leder af biblioteket i Skælskør, Bent Toelberg.

Underretning betyder iflg. retskrivningsordbogen 'at give oplysninger af en vis betydning direkte til dem, som det berører, eller som har interesse i oplysningerne'.

Og den har faktisk så stor interesse, at Skælskør Egnshistoriske Arkivs Udgiverselskab arbejder på at genudgive bogen for at gøre den nemmere tilgængelig og tidssvarende. Det betyder, fortæller Bent Toelberg, at den er skrevet i moderne skrift indeholdende noter og faktabokse samt en række illustrationer til belysning af tekst og emner.

Dette var hovedemnet på Skælskør Museumsforenings indkaldte møde på hotel Postgården i sidste uge, hvor omkring 40 tilhørere deltog i det 2 timer lange interessante foredrag af Bent Toelberg omkring underretningen og Peter Friis Edvardsen.

Et udvalg bestående af Jørgen Vang Larssen, barnefødt i Skælskør, Sidsel Benedicte Jakobsen og Bent Toelberg har gennemarbejdet Peter Friis Edvardsens bog over et par år, og de håber på, at den 'nye' udgave på omkring 450 sider kan udkomme til april 2018. Undervejs har der været flere frivillige indover, ligesom gode sponsorer gør, at 'Underretning om Skælskør', som er den nye titel, vil kunne sælges til en overkommelig pris både fra arkivet og hos Bog & Idé i Algade.