Klik og se annoncen

Udgivelse: Det er måske en tilfældighed, at vi i dagens Skælskør kan nyde tibetansk mad i Tibet Køkkenet på Algade 43 hos Tempa Gyaltsen, måske ikke. Lørdag den 2. december udkommer Lone Mertz bog 'Glaskisten', i Skælskør, og du kan møde hende hos Steenfeldts Bøger og Papir mellem 11 og 13 samme dag.

Glaskisten har, som den eneste danske bog, forord af Dalai Lama. I den beskriver kunstneren Lone Mertz fra Glænø, hvordan en glaskiste, der blev ødelagt af havet ved hendes strand, førte hende til Nepals høje bjerge for at genopføre værket.

'I 1994 byggede jeg en stor glaskiste, en sarkofag i glas sammen med en lokal billedkunstner, Henning Nielsen. En dejlig efterårsdag byggede vi den på stranden her på Glænø på en forhøjning af sand. Det var en en god vinter, hvor vejret skifter, så den skiftede udseende med duggen, blev gennemfrossen og dækket med sne,' fortæller Lone Mertz om den smukke, men korte oplevelse.

Efter nogen tid nåede havet op og smadrede glaskisten. Det gav hende tanken om, at den været så tæt ved jord og hav, og nu ville hun genopføre den på de højeste tinder i verden, nemlig i Tibet.

'Jeg rejste af sted med en taske fuld af plexiglasplader, der kunne bindes sammen med en snor til en kiste. Jeg kendte ikke nogen i Nepal, men havde hørt om en mand, der kunne hjælpe der,' siger hun.

Tilfældigvis sad hun ved siden af mandens kæreste i flyet derned, og fandt ud af, at han ikke kunne hjælpe hende, fordi han skulle på ferie sammen med kæresten.

Lone Mertz nåede ned Himalaya.

'Det første menneske jeg møder, som jeg kan tale med, er Temba. Han blev min guide, der hjalp mig,' forklarer hun.

Sammen fik de munke fra et kloster til at vandre endnu højere op i bjergene, end Lone Mertz var i stand til.

Munkene bragte kisten højt op og samlede den, så hendes drøm om en kiste på verdens tag gik i opfyldelse.

Tæt ved toppen

Temba Gyaltsen var dengang leder af en flygtningelejr for tibetanere, der var flygtet fra kinesernes voldelige regime i Tibet.

Beretningen om Temba Gyaltsens liv er lige så meget en beskrivelse af Tibets nyere historie. Han er vokset op i en familie, der er tæt forbundet med H.H. Dalai Lama. Derfor er kineserne særligt brutale overfor hans familie. Alligevel bliver han af sin far sendt til Kina for at få en uddannelse.

Temba Gyaltsen får job som Tibets handelschef og lever fredeligt, men en dag bliver kinesernes brutalitet nok.

'Der havde været to mindre demonstrationer tidligere. En dag var der en mere, og mange mennesker demonstrerede. Kineserne skød med skarpt, mens gamle koner fyldte kjolerne med sten og kastede med dem. Det bølgede lidt frem og tilbage, og jeg kunne ikke andet end lade mig rive med og selv kaste sten mod soldaterne,' forklarer Temba Gyaltsen.

På grund af hans chefstilling og tætte forbindelse til Dalai Lama, bliver han nødt til at flygte, og efter nogle år med uddannelse og et job i restaurant, bliver han chef i den flygtningelejr, hvor han møder Lone Mertz fra Glænø, og harmoni og kærlighed opstår.

Forstå Kinas invasion i Tibet

Lone Mertz har i Glaskisten også et afsnit med fakta om Tibet, så man forstår, hvorfor kineserne med vold og magt vil have adgang til det store næsten mennesketomme land, der er fyldt med Uran, guld og i alt 28 forskellige værdifulde mineraler, samt ikke mindst store vandforsyninger til både Kina og Indien i form af is og sne, hvis smeltevand bliver til Yangzefloden og Ganges.

Mød forfatteren

Bogen blev første gang præsenteret ved bogmessen i Bellacentret for nylig, hvor parret blev interviewet om bogen på messens største scene. De trak så mange tilhørere, at der slet ikke var siddepladser nok.

Lørdag den 2. december mellem 11 og 13 kan du møde kunstner og forfatter Lone Mertz hos Steenfeldts Bøger og Papir, hvor hun vil signere sine nye bog. Temba Gyaltsen må passe sit job i restauranten, men har kuglepennen klar til en hilsen i bogen, hvis man går de få skridt længere op ad Algade til nummer 43, hvor Tibet Køkkenet er.