Klik og se annoncen

Stigsnæs: Der var god plads mellem de cirka 100 gæster på Stigsnæs Kystbatteri, da der lørdag eftermiddag var inviteret til kanonsalutter og lidt historie om Stigsnæs Kystbatteri og den krig, som for godt 200 år siden førte til tabet af Norge.

Det var Stigsnæs Kystbatteri Venner, der arrangerede, godt hjulpet af Slagelse Kommune og Skælskør Turistforening, der har spædet til med penge, så der kunne komme krudt i de gamle kanoner fra 1785.

I alt seks gange fik de to kystartillerister, Gorm Rasmussen og Jan Buchwald, jorden til at ryste under gæsterne.

Både børn og voksne blev lige forskrækkede, når braget og trykbølgen rullede ned over dem.

Da alt krudtet var skudt af, fik gæsterne lov til at passerer sikkerhedsafspærringen, så de varme og sortsvedne kanoner kunne tages nærmere i øjesyn og gæsterne samtidig få svar på alle tænkelige spørgsmål til de to kystartillerister.

Næste gang, der bliver skudt med de gamle kanoner, er den 7. august, hvor der bliver ekstra 1800-tals stemning.

Kanonbåden fra Korsør har meldt sin ankomst, så der kan komme ekstra skud ud over Agersø Sund, der under Englandskrigen var et yderst farligt farvand.

Men allerede torsdag den 22. august klokken 19.00 er der aktivitet ude på det fredede område. Her vil der være cirka en times rundvisning med fortælling om stedet, krigen og projektet med at genrejse det stolte område.

Stigsnæs Kystbatteri ligger i Ørnehoved Skov, der ejes af Borreby Gods, men vedligeholdes af et laug af frivillige. Der er adgang hver dag efter gældende regler for færdsel i private skove.

Se mere på www.kystbatteriet.dk