Klik og se annoncen

Af Mette Juhl

Matador: Hele byen vil lørdag flage, for det er Fru Fernando Møghes 100 års fødselsdag. Og det skal fejres. Det fejres med en række scenarier udsprunget af den yderst populære tv-serie, hvor man igennem formiddagen kan møde stort set alle karaktererne rundt om i Algade og på restauranter.

Samtidig støtter byens forretninger i høj grad op om eventen. De pynter vinduer i tidsånden, nogle klæder sig på i 1930'er stil og naturligvis er man Des denne dag. 'Rigtig mange butikker er med. Byen glæder sig,' siger Vibe Larsen, der er en af de helt store primus motorer på begivenheden.

Mads Skjern ankommer

Det hele skydes i gang kl. 10.00 med at Mads Skjern går op gennem Algade med sin helt unge Daniel i hånden. Herfra går det løs på forskellige steder, som er markeret på et kort, der kan fås i byens forretninger. De forskellige planlagte optrin opføres to gange frem mod kl. 13.00, hvor Matadordagen slutter og årets store Harboe Ræs ved Lions Club Skælskør tager over.

Vær bl.a. med, når tjener Boldt og unge Agnes byder på Fru Varnæs' maleri ved Borgerforeningens Bazar på Café 45. Røde synger visen om 'De tre musikanter', Grisehandler Larsen og Kvik kommer kørende i grisebilen og sagfører Skjold Hansen får Korsbæk Bank på ret kurs.

Møgherne er på tur i gaden og må svare på oberst Hackels undrende spørgsmål omkring 100 års fødselsdagen og Fede, ja, han spiser naturligvis på Jernbanehotellet.

Frivillige gør det for sjov

Det er blot ganske lidt af det, der kommer til at foregå. Man kan som sagt møde alle de kendte figurer, der alle portrætteres af frivillige amatører. 'Vi gør det for sjov,' understreger Vibe Larsen.

De godt 50 frivillige 'Matadorskuespillere' på dagen er både lokale og udefrakommende, som elsker serien eller bare har lyst til at lege med. Derudover har arrangørerne truffet aftale med et par veteranbilsklubber, som stiller biler fra tiden til rådighed, ligesom der vil være en hestevogn og gamle cykler i gadebilledet for at gøre det så autentisk som muligt.

Udover Algade og Nytorv foregår der også et par scener hos Kildehuset, der i dagens anledning er Skovpavillonen Sølyst, på Fedet alias Kobæk Caféen og hos Solsikken. Og stort set alle restauranter serverer mad fra tiden til frokost, bl.a. smørrebrød, tarteletter, lagkage m.m.

Konkurrence

Det var et møde om byudvikling tilbage i marts måned, der satte tankerne i gang om Matadordagen hos Vibe Larsen. Hun fik hurtigt Rita Bojesen og siden da er flere hjælpere kommet til, bl.a. Lone Oléskow, Susanne og Kenneth Ewi.

Med stor hjælp til kostumerne fra Borreby Teater samt rekvisitter mv. fra Bymuseet, kan Skælskør ramme tiden på bedste vis. Også genbrugsbutikkerne har fundet tøj i stilen frem.

Der vil være en konkurrence for byens besøgende, hvor der er restaurantbesøg på højkant. Konkurrenceflyeren fås sammen med programmet rundt om i forretningerne.

'Vi har leget,' siger en glad Vibe Larsen, der er begyndt at have sommerfugle i maven frem mod selve dagen.

Det er som nævnt på lørdag den 12. august, at Skælskør bliver til Korsbæk mellem kl. 10 og 13. Og alle er inviteret til Matadorfest.