Klik og se annoncen

Af Solveig Hansen

Fiskehus: 'Klipfisk må ikke gå i graven', lyder det resolut fra Kurt Hansen, der siden 2016 har været manden bag Skælskør Fiskehus. Derfor har han fundet på en helt særlig ret, hjemmelavet klipfisksalat, som han vil dedikere til byen som en særlig Skælskørspecialitet.

'Når det kommer til ost og vin, så forstår folk godt, at når noget er modnet, så er det godt', fortæller Kurt Hansen, der understreger, at klipfisk ikke, som mange tror, er sur gammel fisk, men netop modnet fisk.

'Jeg vil gerne slå et slag for klipfisken', siger Kurt Hansen, der vil meget mere end det.

Formidabel udsigt

Faktisk er planerne talrige, og flere af dem er i fuld gang med at blive effektueret på havnen i Skælskør, hvor Skælskør Fiskehus ligger side om side med Det Røde Pakhus - lige i vandkanten.

'Jeg tænkte med det samme, at denne udsigt må kunne bruges bedre', fortæller Kurt Hansen, da han viser rundt i fiskehuset, som for nylig er blevet udbygget.

Udsigten, som han refererer til, er fjorden i hele sin udstrækning fra Harboe på den ene side til Skælskør Julemærkehjem på den anden.

Så hurtigt fik han sat et par bænke op for enden af fiskehuset, men det er kun begyndelsen. For inden foråret 2018 skinner os i møde, håber Kurt Hansen at være færdig med både den udendørs overdækkede terrasse og den indvendige café, hvor hele gavlens kommende glasfacade vil trække så meget af den maritime stemning ind i caféen som muligt.

En driftig by

'Skælskør er en driftig by med en god og positiv ånd, og jeg håber, at jeg med Skælskør Fiskehus kan være med til i et fælles træk med resten af byen, at få hele byens erhvervsliv til at blomstre', fortæller Kurt Hansen.

Privat bor han i Korsør, hvor han blandt andet i en årrække har arbejdet i Fiskehuset ved Broen. Før det har han boet 25 år i Sverige, hvor han blandt andet har arbejdet som fiskegrossist, så det med fisk har han helt styr på.

'Jeg elsker fisk og spiser fisk næsten dagligt, og det er ikke noget, jeg bare siger', lyder det fra Kurt Hansen, der i sine mange planer for Skælskør Fiskehus har hentet inspiration fra andre havnebyer i både Danmark og Sverige.

Helt nede på jorden

'Det må gerne være lidt indbydende og hyggeligt', fortæller Kurt Hansen, der udover selve salget af friske fisk og mad-ud-af-huset, forestiller sig et uformelt spisehus , hvor der er plads til at beholde gummistøvlerne på, og hvor maden kommer på bodet ved høfligt selvbetjening.

En af de enkle retter på menukortet bliver udover klipfisksalaten, bornholmsk saltstegt sild, og et af de mange tiltag, der allerede er på plads er netop en traditionel bornholmsk rygeovn.

Men også fish and chips, fiskefrikadeller, dybstegte rejer og blæksprutter bliver det muligt at sætte tænderne i inden længe.

Udvikling til fælles bedste

De mange nye tiltag i Skælskør Fiskehus er støttet af LAG-midler med ønsket om netop at være med til at skabe udvikling i byen.

'Jo mere her sker, jo flere folk kommer til', siger Kurt Hansen, der allerede nu har åbent i fiskehuset alle hverdage undtaget mandag fra kl. 10-17. Samt lørdag fra kl. 9.30-13.

Og måske er det samtidig tid til at give klipfisken en chance?