Klik og se annoncen

Af Henny Ferrold

Genåbning. - Vi er klar med aftenservering fra kl. 17, nye lækre drinks, nye snacks og et helt nyt menukort. Sådan siger Christian Krüger Dannevang, Roots 4, om genåbningen, som er stillet i udsigt til 6. maj

Slagelse: Hos Roots4 i Slagelse bliver der kigget længselsfuldt i retning af 6. maj, som iflg. regeringens netop offentliggjorte langsigtede plan er datoen for genåbning af restauranter og caféer.

Med et meget begrænset antal udendørspladser er åbningen for udendørs servering d. 21. april ikke umiddelbart i spil. - Men hvis vi pludselig får mulighed for at få en masse pladser et andet sted, så er vi som udgangspunkt klar til at få gang i omsætningen fastslår Christian Dannevang, som sammen med hustruen Betina har kæmpet en hård kamp for det lokale spisested, der har været lukket ned siden d. 9. december.

- Man kan roligt regne med at vi åbner igen. Vi kommer ikke til at stoppe - og vi kommer ikke til at gå konkurs. Vi har sat alt på spil, det SKAL bare lykkes, fastslår Christian Dannevang.

Take away menu

Lige nu holder et take away-tilbud til dels gang i køkkenet.

- Vi har to kokkeelever, vi skal holde i gang, derfor er vi gået igang med take away. Det er der heldigvis mange,der har taget rigtig godt imod.

Der er tale om en helt fast menu, som kan bestilles til afhentning fredag og lørdag.

- Vi har altid sagt at vi ikke vil springe over, hvor gærdet er lavest, og mange af de saucer, vi har på menukortet er ægte saucer, som er legeret med æggeblommer. Dem kan man ikke sende ud af huset, så skiller de for gæsten, fastslår Christian.

- Men vi har prøvet at vælge nogle af vores signaturretter. Ting som vi kan gå ind for, fordi vi kan lave dem helt fra bunden, uden snydetricks med at købe for eksempel en eller anden sauce hjem.

Lige nu er det tørsaltet og koldrøget laks med dild emulsion og små salater, rosastegt kalvefilet med blandt andet pommes fondant og sauce med trøffel, og til dessert fransk gateau marcel med hindbærparfait og marinerede bær.

Menuen leveres pre-cooked i pæne bøtter, men man skal selv varme maden.

- I min verden er take away et samarbejde mellem gæsten og os. Vi kan ikke bare rykke restauranten ud til gæsterne, fastslår han.

- Vi føler ikke take away er vores spidskompetence, men vi gør det så godt vi overhovedet kan.

Løntung branche

Christian Dannevang understreger at han har fuld forståelse for også den seneste nedlukning af samfundet og de medfølgende restriktioenr.

- Det var meget vigtigt, at der blev gjort noget igen.

Når det er sagt, kunne tidspunktet næsten ikke have været værre.

- Nedlukningen kom lige op til jul. Men det startede allerede da forsamlingsforbudet i oktober blev sænket til 10 personer.

- Vi gik fra en fuld ordrebog i julen - men den 1. december var alt væk. Alligevel var folk rigtig gode til at støtte os, kolleger tog selv initiativ til at gå ud og spise, det var supergodt og reddede os en lillebitte smule. Men vi fik intet julesalg, og det er normalt det der redder tre måneder om året. Det kunne ikke være mere uheldigt, konstaterer Christian.

Mangelfuld kompensation

De seneste måneder har tiden i stor udstrækning været brugt på møder med revisorer og advokater.

- Vi er nået til et punkt, hvor vi er nødt til at prøve noget mere. Ellers skal de kompensere os ordentligt, for ellers holder vi ikke til det. Vi kan ikke blive ved med at trylle penge frem, konstaterer Christian Dannevang.

- De fleste tror vi får masser af penge, men vi er i en løntung branche og med manglende omsætning sidder vi bare i saksen, konstaterer Christian, som i banken har måttet stille med personlig kaution for hver en krone.

- Det er penge, jeg aldrig kunne have drømt at låne før corona-krisen.

Men nu er en genåbning stillet i udsigt, og forhåbentlig holder planen.

Værst: uvisheden

Og hvad har så været det værste under nedlukningen.

- Uvisheden, lyder svaret omgående.

- Den har fået os til at ligge søvnløse mange nætter.

På positivsiden har nedlukningen givet ekstra tid med familien.

- Vi har været meget sammen med vores børn og er blevet mere bevidste om at der skal være tid til det hele.

Hvornår det atter bliver muligt at slå dørene op for Roots4, fik man som nævnt er indikation på med den langsigtede genåbningsplan, som blev offentliggjort natten til tirsdag.

- Men vi har endnu ingen retningslinjer. Vi ved ikke hvor mange gæster, vi må tage ind og om der er krav til afstand. Og hvor længe må vi holde åbent? Forhåbentlig i hvert fald til kl. 22!

Men troen på fremtiden er intakt, og der er fuld gang i planlægningen.

- Vi lever meget af teatergæster, og teatrene har jo også været lukket ned. Men jeg har lige haft møde med teaterkredsen, som er klar med et nyt program.

Efter genåbningen bliver det med aftenåbent samtlige dage, men der lukkes for a la carte servering til frokost. Her fokuseres i stedet på frokostselskaber og mindesammenkomster, samt et oplæg til mødepakker, som mange virksomheder har efterspurgt, til mindre morgen- eller frokostmøder.

Hen over påsken holdes Roots4 lukket også for takeaway, men Christian Dannevang forventer at et nyt take-away-tilbud bliver aktuelt før genåbningen d. 6. maj.